A sportolókkal szembeni támadások és ellenségeskedés elfogadhatatlan

magyar gól, Magyarország-Szlovákia, jégkorong
Hungarian players (red) celebrate a goal during the group B preliminary round game Slovakia vs Hungary at the 2016 IIHF Ice Hockey World Championship in Saint Petersburg on May 7, 2016.
Vágólapra másolva!
Az orosz bázisú nemzetközi jégkorongligában (KHL) játszó szlovák hokisok előtt változatlanul nyitva áll hazájuk válogatottjának kapuja.

A szlovák sportági szövetség bejelentése alapján az "orosz kapcsolat" nem zárja ki a nemzeti együttesbe szóló meghívást.

A KHL-ben szereplő szlovákok továbbra is játszhatnak nemzeti válogatottjukban Forrás: AFP/Alexander Nemenov

"A Szlovák Jégkorong Szövetség mindig betartja a nemzetközi egyezményeket és a Szlovákiában hatályos törvényeket. Hiszünk abban, hogy a jelenleg Oroszországban játszó játékosok nem sértik meg a nemzetközi szerződéseket és a törvényeinket. A sportolókkal szembeni támadások és ellenségeskedés elfogadhatatlan, ahogy bármilyen katonai konfliktus is. Emiatt továbbra is a jelenlegi formájuk szerint választjuk ki a válogatottba a játékosokat, nem pedig aszerint, hogy melyik bajnokságban játszanak" - áll a szlovákok közleményében.

Szlovákiából jelenleg heten hokiznak a KHL-ben.

Korábban a lett szövetség határozott úgy, hogy az orosz és fehérorosz klubcsapatokban szereplő játékosai nem léphetnek pályára a válogatottban, edzők pedig nem dolgozhatnak a nemzeti együttesnél, ha a KHL-ben vállalnak munkát. A lettek döntéséhez később csatlakozott Franciaország, Svédország, Finnország és Csehország sportági szövetsége is.