Palkovics László: Magyarországon megtalálható minden olyan energiaforrás, amely függetlenné és zölddé tesz bennünket

Kardoskút, elektrolizáló rendszer alapkőletétele, Hidrogén technológia, 2022.03.18.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Vágólapra másolva!
Magyarországon megtalálható minden olyan energiaforrás, például a szél és a geotermia, amelyek az energetikai átalakítás során lehetővé teszik, hogy függetlenné és zölddé váljunk - jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfőn Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

A miniszter Brüsszelben bilaterális egyeztetéseket folytatott a foglalkoztatásért és a környezetvédelmi ügyekért felelős uniós biztossal, és bemutatta a kormány terveit az energetika és a közlekedés területén. Mint mondta, Frans Timmermansszal, az európai zöld megállapodásért felelős biztossal tárgyalt arról, hogy

Magyarország 16 milliárd eurós beruházást kíván végrehajtani, amelynek központjában a villamosenergia-rendszer átalakítására áll.

A terv jelentős részét a helyreállítási alap hitelkonstrukciójából finanszírozná a kormány. A projekt a zöldítésről és a digitalizációról szól, Magyarországon a nap és szélenergia elérhető.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter egy korábbi sajtóeseményen Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette, hogy

Magyarország erőteljes szélbiztonsággal rendelkező ország, léteznek szélerőműparkok olyan területeken ahol a szélsebesség nagyobb, mint 7,5 méter másodpercenként, bár már vannak olyan technológiák, amelyek kisebb szélsebesség mellett is képesek energiát előállítani.

A beruházási tervben szerepel a geotermia is, csak úgy, mint a biomassza.

"Ahol van fa és erdő akkor az felhasználható, és ez nem az erdőirtásáról szól, ami egy fals értelmezése annak a jogszabályi csomagnak, amelyet a kormány ennek érdekében meghozott" - jelentette ki.

Palkovics László kifejtette továbbá, hogy Magyarországon, a biogáz területén egyelőre kiaknázatlanok a lehetőségek. "Míg Magyarországon 1,5 milliárd köbméter biogázt elő lehet állítani, most 80 millió köbmétert állítunk elő" - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy Magyarországon a környező országokkal együtt az energiafelhasználás kőolaj és földgáz alapú, és a gazdaságot nem lehet gyorsan átalakítani, ezért is képviselt a kormány határozottabb álláspontot e téren az EU-ban. "Ebből az következik, hogy erre az évre Magyarország gázellátása biztosított" - jelentette ki. Hozzátette: Magyarország célja az orosz energiaimporttól függés csökkentése, és a függetlenség elérése.