Spanyolország

Spain V Switzerland - UEFA Nations League Switzerland Nations League fussball futbol zaragoza 2022 national team Large Group of people Ferran Torres Marco Asensio Sergio Busquets Pau Torres Eric Garcia Cesar Azpilicueta Pedri Gavi Pablo Sarabia Jordi Alba
XI Spanish team Ferran Torres, Marco Asensio, Sergio Busquets, Pau Torres, Eric Garcia, Cesar Azpilicueta, Pedri, Gavi, Pablo Sarabia, Jordi Alba during the UEFA Nations League match Group 2 between Spain v Switzerland at La Romareda Stadium in Zaragoza, Spain, on September 24th, 2022. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a résztvevő csapatokat. Következzen Spanyolország.
Vágólapra másolva!

A spanyol fociválogatott egyeduralma már a múlté, de nem lehet tejesen leírni Luis Enrique csapatát. A 2010-es világbajnok és előtte, valamint utána is Európa-bajnok válogatott természetesen már tszinte teljesen kicserélődött, és most az lenne a legfontosabb, hogy a 2018-asvilágbajnokság rémtörténetét feledtetni tudja. A spanyol csapat ott két döntetlennel és egy sikerrel lépett tovább a csoportból, de a házigazda oroszok ellen kiesett. A legemlékezetesebb történet azonban az edzőváltás volt, ugyanis Julen Lopeteguit egy nappal a vb-rajt előtt rúgták ki, mert megegyezett a Real Madriddal.

Kapusok: Unai Simón (Athletic Bilbao), David Raya (Brentford – Anglia), Robert Sánchez (Brighton & Hove – Anglia).
Védők: Dani Carvajal (Real Madrid), César Azpilicueta (Chelsea – Anglia), Eric García (FC Barcelona), Hugo Guillamón (Valencia), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City – Anglia), José Gayá (Valencia), Jordi Alba (FC Barcelona).
Középpályások: Sergio Busquets (FC Barcelona), Rodri (Manchester City – Anglia), Pedri (FC Barcelona), Koke (Atlético Madrid), Gavi (FC Barcelona), Carlos Soler (PSG – Franciaország), Marcos Llorrente (Atlético Madrid).
Támadók: Pablo Sarabia (PSG – Franciaország), Nico Williams (Athletic Bilbao), Marco Asensio (Real Madrid), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Ansu Fati (FC Barcelona), Yeremy Pino (Villarreal), Ferran Torres (FC Barcelona), Dani Olmo (RB Leipzig – Németország).

Szövetségi kapitány: Luis Enrique

Luis Enrique, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Út a döntőig:

A spanyol válogatott az európai selejtezők B csoportjában szerepelt, és csoportelsőként jutott ki a tornára Svédországot megelőzve.

2021
03.25.: Spanyolország-Görögország 1-1
03.28.: Grúzia-Spanyolország 1-2
03.31.: Spanyolország-Koszovó 3-1
09.02.: Svédország-Spanyolország 2-1
09.05.: Spanyolország-Grúzia 4-0
09.08.: Koszovó-Spanyolország 0-2
11.11.: Görögország-Spanyolország 0-1
11.14.: Spanyolország-Svédország 1-0

Összesen: 8 mérkőzés, 6 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 19 pont, 15-5-ös gókülönbség

Himnusz:

A spanyol csapat legnagyobb sztárja: Sergio Busquets

A 34 éves csapatkapitány az utolsó mohikánok egyike, aki mindent megnyert, amit csak lehetett. Volt világbajnok és Európa-bajnok, a Barcelonával nyert három Bajnokok Ligáját, nyolc bajnoki címet. A válogatottban hamarosan 140 fölött lesz a meccseinek a száma és egyelőre tartja a helyét a fiatalokkal szemben. Busquets igazi kapocs a védelem és a támadószekció között, az edzők álma, amolyan meghosszabbított jobbkeze, nem véletlen, hogy többnyire ő a spanyolok csapatkapitánya.

Sergio Busquets igazi vezér a pályán Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Spanyolország mérkőzései a világbajnokság E csoportjában:

2022. november 23. Spanyolország-Costa Rica 17.00, Doha
2022. november 27. Spanyolország-Németország 20.00, Al Khor
2022. december 1. Japán-Spanyolország 20.00, Doha