Álomszerű csoportba került a magyar válogatott a 2024-es Eb-selejtezőben

Anglia-Magyarország, mérkőzés, labdarúgás, nemzetek, ligája, foci, futball, meccs, Magyarország, Anglia, 2. félidő, VÉGE, ünnep
WOLVERHAMPTON, ENGLAND - JUNE 14: Szabolcs Schoen of Hungary celebrates with the fans after their sides victory during the UEFA Nations League - League A Group 3 match between England and Hungary at Molineux on June 14, 2022 in Wolverhampton, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Vasárnap délben Frankfurtban kisorsolták a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének csoportjait. A magyar válogatott - amely az első kalapból várhatta a sorsolást - álomszerű csoportba került, Marco Rossi csapatának Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia ellen kell kiharcolnia a kijutást a németországi kontinenstornára.

A magyar labdarúgó-válogatott története során először az első kalapból, tehát kiemeltként várhatta a sorsolást, amelyet annak köszönhetett, hogy a Nemzetek Ligájában a legjobbak között végzett.

A Frankfurtban rendezett sorsolás során összesen 10 csoportot alakítottak ki, melyek közül háromban hat, hétben öt válogatott kapott helyet.

Mindegyik csoportból két nemzeti csapat jut ki az Eb-re, hozzájuk csatlakozik még három válogatott, amelyek a Nemzetek Ligája vigaszágáról jutnak majd ki.

A sorsolásban segédkezett két legendás olasz futballista, Gianluca Zambrotta és Demetrio Albertini, akik az Eb-trófeával érkeztek meg a színpadra. Hozzájuk csatlakozott még két egykori német válogatott klasszis, Jürgen Klinsmann és Karl-Heinz Riedle, valamint Giorgio Marchetti, az UEFA főtitkára.

A sorsolás után ezek a csoportbeosztások alakultak ki:

A csoport:
Spanyolország
Skócia
Norvégia
Grúzia
Ciprus

B csoport:
Hollandia
Franciaország
Írország
Görögország
Gibraltár

C csoport:
Olaszország
Anglia
Ukrajna
Észak-Macedónia
Málta

D csoport:
Horvátország
Wales
Örményország
Törökország
Lettország

E csoport:
Lengyelország
Csehország
Albánia
Feröer-szigetek
Moldova

F csoport:
Belgium
Ausztria
Svédország
Azerbajdzsán
Észtország

G csoport:
Magyarország
Szerbia
Montenegró
Bulgária
Litvánia

H csoport:
Dánia
Finnország
Szlovénia
Kazahsztán
Észak-Írország
San Marino

I csoport:
Svájc
Izrael
Románia
Koszovó
Fehéroroszország
Andorra

J csoport:
Portugália
Bosznia és Hercegovina
Izland
Luxemburg
Szlovákia
Liechtenstein

A magyar válogatott elkerülte a legnagyobb sztárcsapatokat, és ugyan kiegyensúlyozott csoportba került, de minden esélye megvan arra, hogy egyenes ágon kijusson a következő Európa-bajnokságra, így sorozatban a harmadik Eb-n lehet ott.

Németország házigazdaként biztos Eb-résztvevő, így nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban.

A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinenstornára.

A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a 2024 márciusában esedékes pótselejtezőkön.

A 2024-es Európa-bajnokságot Németországban rendezik, 10 városban. A kontinestorna 2024. június 14-től július 14-ig tart.