Elfogyott az üzemanyag a franciaországi benzinkutak egyharmadán

Colorful,Petrol,Pump,Filling,Nozzles,Isolated,On,White,Background,, diesel,sunrise,color,fuel,fueling,isolated,yellow,gas station,in
Colorful Petrol pump filling nozzles isolated on white background , Gas station in a service in warm sunset
Vágólapra másolva!
A TotalEnergies és az ExxonMobil kőolajfinomítóiban és üzemanyagraktáraiban három hete tartó sztrájk miatt a franciaországi benzinkutak 30 százalékán részlegesen vagy teljesen elfogyott az üzemanyag - írja a BFMTV.
Vágólapra másolva!

A munkabeszüntetés alatt ugyanis a dolgozók a telephelyeken tárolt kész termékeket sem szállítják ki a töltőállomásokra, hogy az ellátás megbénításával gyakoroljanak nagyobb nyomást az olajipari vállalatok vezetésére.

A dolgozók a 2022-ben realizált extraprofitot figyelembe vevő béremelést, létszámbővítést és további franciaországi beruházásokat követelnek az olajipari óriások vezetésétől.

A munkások hetek óta magasabb béreket követelnek Forrás: Origo

A kialakult üzemanyaghiány különösen súlyos az észak-franciaországi és a fővárosi régióban, ahol vasárnap a kutak 44,9 - 59,1 százaléka jelentett részleges üzemanyaghiányt vagy teljesen kiszáradt és bezárt kutakat.

A még működő töltőállomásokon végeláthatatlan sorok alakultak ki, az autósok csak több órás várakozás után tudnak üzemanyaghoz jutni. Egyes régiókban már megtiltották a benzinkannák megtöltését is.

A Svájccal határos Felső-Savoya megye egyik településén, Saint-Julien-en-Genevoisban a múlt héten egy 20 éves, francia állampolgárságú férfi hat késszúrással akart megölni egy svájci családapát, mert az – a támadó szerint – a sort levágva akarta őt megelőzni a tankolásban. A svájci férfi túlélte a támadást, amelynek szemtanúi voltak a kocsiban ülő gyermekei is.

A francia kormány eközben felszabadította az ország stratégiai üzemanyag-tartalékait, ezzel egy időben pedig engedélyezte a kamionok hétvégi közlekedését, így a benzinkutak feltöltése megkezdődött.

Az ExxonMobil hétfőre egyeztetésre hívta össze a dolgozókat képviselő négy szakszervezet vezetőit. A TotalEnergies ugyancsak nyitott a bértárgyalások megkezdésére, azonban az álláspontja egyelőre az, hogy az alku csak akkor kezdődhet meg, ha az alkalmazottak előbb felveszik a munkát.

A hétvégi krízis közepette Emmanuel Macron Prágából, Elisabeth Borne miniszterelnök pedig Algériából sürgette a megoldást.