Rendkívüli veszélyre figyelmeztet az MVM, bajba kerülhet, ha nem figyel oda

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Csalók élnek vissza az MVM nevével: a rosszindulatú ismeretlenek hivatalosnak kinéző, ám nem valódi számlaértesítőkkel, illetve más e-mailen érkező küldeményekkel próbálnak hozzáférni az ügyfelek adataihoz, jelzi a Blikk. Néha telefonhívásokkal is próbálnak adatokhoz jutni. Mutatjuk, mire figyeljen, hogy ne váljon adathalászok áldozatává!
Vágólapra másolva!

Vannak olyan rosszindulatúak, akik megpróbálják kihasználni azt, hogy a jelenlegi helyzetben az energiával kapcsolatos kérdések kiemelt figyelmet kapnak. Legalábbis erre utalnak azok a panaszok és jelzések, amik szerint sok fogyasztó megtévesztő e-mailt kapott, melyet az MVM Csoport illetve valamelyik vállalata nevében küldtek el.

A valótlan számlaértesítő vagy emlékeztető e-mailek gyakran részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, azonban olyan fizetési oldalakra vezethetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni ügyfeleink fizetési adatait, amelyekkel később visszaélhetnek

- figyelmeztet honlapján az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

A csalók gyakran az e-mailjeikben elhelyezett hamis linkekkel próbálnak az ügyfelek adataihoz hozzájutni. A hamis linkek azt jelentik, hogy a hivatkozás, amennyiben kattintással megnyitják a levélből, egy hivatalosnak tűnő, ám a csalók által felépített oldalra visz. Ha egy ilyen oldalon adatokat adunk meg, akkor azok rosszindulatúak birtokában kerülhetnek.

A földgázügyfeleink, valamint a 2021. szeptember 1. előtti MVM Next-áramügyfeleink színes e-számla-értesítőjében elhelyezett Befizetem bankkártyával link csupán egy alkalommal működik, a számla befizetési határidejéig

- hívja fel a figyelmet a vállalat.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

Így ismerhetők fel a csalók e-mailjei

Természetesen többféle adathalász-levél létezik, ám van néhány olyan általános ellenőrzési szempont, melyek minden gyanús levél esetén érdemes végigmenni, és az alapján megbizonyosodni arról, hogy csalók próbálkoznak-e adataink megszerzésével. Ehhez az MVM is konkrét tanácsokkal szolgál:

  • A hamis e-mailben szereplő adatok gyakran nem pontosak, kérjük, ellenőrizze, hogy a számla összege megfelel-e a fogyasztása alapján vártnak.
  • A levél helyesírási hibákat tartalmazhat, illetve magyartalan, online programmal fordított (pl. ékezet nélküli) mondatok találhatók benne.
  • A csaló kísérletek kiküldési ideje változó lehet, kérjük, ellenőrizze, hogy a megszokott időszakban érkezett-e a számlaértesítés.

Az e-számla-értesítőkben találhat egy direkt fizetési hivatkozást.

- hívják fel a figyelmet.

Az MVM azt kéri azoktól, akik úgy vélik, hogy adathalász-támadás célpontjává váltak, hogy továbbítsaák az [email protected] e-mail-címre az MVM vagy MVM Next nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt.

- jelzik.

Ellenőrizhetők a gyanús telefonhívások

Előfordul, hogy csalók telefonon próbálkoznak az adatok megszerzésével. Ha az MVM Next vagy más MVM-es vállalat nevében keresik telefonon vagy sms üzenetben, soha ne adjon meg fizetéshez kapcsolódó adatokat pl. bankkártyaadatokat, amellyel adathalász csalók visszaélhetnek.

Abban az esetben, ha ilyen jellegű információkat próbál valaki megszerezni telefonon, kérjük, jelentse be az [email protected] e-mail-címen.

- kéri a vállalat.

Telefonos megkeresés esetén csupán az ügyfélazonosításhoz szükséges adatokat kéri az MVM.

Amennyiben ezeken túli információkat kér az MVM nevében valaki, az feltehetően egy adathalász kísérlet.

"Ha tartozása áll fenn, vagy adategyeztetésre van szükség, kereshetjük telefonon akkor is, ha Ön előtte nem keresett meg minket, azonban fizetési adatokat ilyenkor sem fogunk kérni" - írják, ahogy szolgáltatásik ajánlásánál sem.

Ha az MVM nevében gyanús telefonhívást vagy sms-üzenetet kap, akkor a vállalat honlapján elhelyezett mező segítségével ellenőrizhető, hogy valóban a cég hívta-e.