Arany nanorészecskékkel tesztelnék a whisky érettségét

A whisky lepárlásának története legalább az ókori alexandriai vegyészetig nyúlik vissza
Vágólapra másolva!
A fahordós érlelés kulcsfontosságú elem az igen értékes és népszerű szeszes ital, a whisky globális előállításában. Ez adja az ital sajátos színét és ízét, a hordóból származó molekulák alkohollal való átvitelének és reakciójának köszönhetően. A ráfordított idő azonban megnöveli a termelők költségeit, így a whiskykészítés drága hordókat és több évtizedes tárolást igényel. A tudósok erre keresnek régóta jobb alternatívákat – és most úgy tűnik, hogy meg is találták.
Vágólapra másolva!

Egyre népszerűbbek a prémium kategóriás whiskyk

A whisky globális piacának értéke 2018-ban összesen 57,96 milliárd dollár volt és évek óta folyamatosan növekszik. A kereslet is emelkedik és úgy tűnik, az emberek ma már nem csak az „átlagos" whiskyre vágynak: a prémium kategóriás whisky-k egyre inkább népszerűek.

A kutatók most találtak egy olyan módszert, amely során kis aranyrészecskéket használhatnak a whisky érettségének mérésére.

A Glasgow-i Egyetem kémikusainak és biotudósainak tudósai alkották meg azt a tesztet, amely a whisky egy egyedülálló tulajdonságát használja fel az érettség mérésére.

A whisky lepárlásának története legalább az ókori alexandriai vegyészetig nyúlik vissza Forrás: pexels.com

A tesztet hamarosan egy hordozható készletté fejlesztik a lepárlók számára.

A piacon természetesen már elérhetőek más alternatívák: ezek speciális eljárásokat, például tömegspektrometriát és kromatográfiát használnak. Ilyen eszközök azonban ritkán állnak rendelkezésre a raktárban, a mintákat tehát el kell küldeni az elemzéshez, ami viszont mindent lelassít.

– mondta Will Peveler, a tanulmány vezető szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Az életkor sokkal többet jelent, mint pusztán egy számot, ha whiskyről van szó.

Az ACS Applied Nano Materials folyóiratban publikált tanulmány szerint valamennyi whisky megkapja a szín-ízprofil egy részét a fahordókban való tárolás során, miközben hónapokig vagy akár évekig érlelődik. A végtermék íze a rokon vegyületeknek nevezett tényezők összetett keverékéből adódik.

Hatással van az arany nanorészecskék képződésére

A folyamatnak azonban gyakran van egy kiszámíthatatlan oldala. Mivel számos tényező változtathat (a fa forrása a hordóban, a használat száma, az oxigén mennyisége, stb.), minden hordó saját egyedi ízt állíthat elő. Alapvetően tehát minden hordó a maga módján érik.

A legértékesebb whiskyket akár évtizedekig is érlelik, míg a fiatalabbakat egy kis adag érlelt szesszel keverik össze: a végeredmény tekintetében egy teszt mindkét esetben hasznos lenne.

A kutatók ezért kémiai reakciókat használtak a whiskyminták érettségének meghatározására. Rájöttek, hogy ha a whiskyt kis mennyiségű aranyat tartalmazó oldattal kevernek, akkor szobahőmérsékleten a mintában rövid idő alatt arany nanorészecskék képződnek. Ezt az aranyoldatot tizenöt féle, az Egyesült Államokban, Japánban és Skóciában desztillált whisky mintáival keverték össze. Egy hordóból rendszeres időközönként vett mintákat is teszteltek, hat éven át. Utóbbiak tulajdonságainak mérésével megállapították, hogy

a whiskyk kémiai összetétele eltérő alakú és színű arany nanorészecskék létrejöttéhez vezetett.

Skóciában jó ómen, ha egy magas, sötét hajú idegen lépi át a küszöbünket egy üveg whiskyvel a kezében Forrás: VisitScotland

A kulcsjelenség itt az úgynevezett „felületi plazmonrezonancia". Bár ez bonyolultan hangzik, alapvetően azt jelenti, hogy néha a fényhullámok beszorulhatnak a nanorészecskékbe, ha a nanorészecskék kisebbek, mint a fény hullámhossza. Ez egyfajta „ujjlenyomat" tesztet hoz létre, amely lehetővé teszi a lepárlók számára, hogy meg tudják állapítani, mennyire érett a whisky.

– tette hozzá Peveler. – Ez lehetővé tette számunkra, hogy egyedi „ujjlenyomatot" hozzunk létre, nem csak az általunk tesztelt whiskytípusokhoz, hanem arra is, hogy a whisky hogyan érik az idő múlásával.

Hozzátette: a következő lépés az, hogy ki kell vinni a módszert a laborból, és valós forgatókönyvben bizonyítani kell annak hatékonyságát.