Mérai Kata: Olyan érzésem volt, mintha ott csak meghalni lehetne

Mérai Kata
Vágólapra másolva!
Elsősorban önmagát akarja legyőzni az Ázsia Expresszben, nem a társakat. A színésznő fiatalon sokat stoppolt, aludt szörnyű helyeken, így ettől nem tart, de a tiszta mosdók, fürdőszobák hiányozni fognak neki. Miért vállalta a kalandreality-t és kiket ismert korábban a versenytársai közül? Az indulást megelőzően mesélt róla.
Vágólapra másolva!

Szeret utazni? Sokat stoppolt korábban?

- Nagyon szeretek utazni, de önszántamból egészen biztosan nem ezt az utazási formát választanám, azonban csak ilyen „testközelből" lehet igazán megismerni a helyi kultúrát. Stoppal egy barátnőmmel Párizstól egészen Angliáig, majd a Francia Riviéráig utaztunk. Húsz évesen, csővázas hátizsákkal, vadkemping, benzinkútnál való alvás, egyszóval nagy kaland volt, de mindig vigyáztak ránk fentről.

A születésnapomat egy kamionos jóvoltából a kompon, a La Manche csatornán, a naplementében egy vacsora mellett ünnepelhettem. Megérkezés után azonban két éjszakát töltöttünk a brit állam költségén, ugyanis nem volt vízumunk. Végül aztán visszafordítottak minket, de az őreinkkel nagyokat kártyáztunk és beszélgettünk a kényszerpihenő alatt.

TV2/Oláh Máté

Mi volt a legszebb hely, ahol járt? Hová menne vissza?

Nem térnék vissza sehova, mert akaratlanul is ugyanazt az élményt keresném. Szeretem a történelmi helyeket, mint Petra. A letűnt korokból itt maradt csodák izgatnak, mert emlékeztetnek a múladóságunkra. Ugyanakkor nyugalmat is árasztanak, hogy marad valami utánunk.

Melyik volt a legszörnyűbb hely, ahol járt?

Szörnyű nem volt, de elég vad például a beduinok földje. Semmi rossz nem történt, de a kopár sziklák, a monumentális hegyek, a kietlen táj , a vadon kóboroló kutyafalkák láttán olyan érzése volt az embernek, mintha itt csak meghalni lehetne. Nem értettem, hogy élnek ott emberek.

Egy ilyen reality az alkalmazkodásról is szól: mennyire toleráns másokkal?

Ezt másoktól kellene megkérdezni. Nem tudom, más hogyan éli meg. Én folyamatosan tanulom magam.

Nőknek könnyebb arab országban utazgatni vagy férfiaknak?

Talán fiúként biztonságosabb lehet stoppolni, de a nőknek könnyebb, és ez nem helyi specialitás, ez így van szerintem mindenhol a világon. A legtöbb helyen amerre jártunk amúgy sem jellemző, hogy a nők vezessenek, pláne egyedül. A férfi sofőrök pedig bizonyára szívesebben állnak meg két nőnek, mint két férfinak.

TV2/Oláh Máté

A helyi ételeket kedveli?

Nagyon figyelek arra, hogy olyan ételeket egyek, amik nem terhelik meg a gyomromat. A helyi kenyeret nagyon szeretem, a humuszt is, a zöldségeket imádom. De ettem bárányt is, csodálatos fűszerezéssel.

Hány óra alvásra van szüksége?

Nyolc-tíz óra kell, én szeretek aludni és szeretem kényeztetni magam. De itt a forgatás alatt jó, ha öt-hat óra összejön.

Mi az, amit nehezen visel el?

A megszokott komfortból a mosdó hiánya nem könnyű, ha pedig találunk, hát, illatban és hangulatban is hagy némi kívánni valót maga után,de meg kell tanulni elengedni. Emberi tulajdonságban az igazságtalanság bosszant. Én coachként dolgozom, és számomra alapvető, hogy a másik szemszögéből is meg tudd vizsgálni a dolgokat. Éppen ezért minden elfogadható számomra, csak az igazságtalanság nem.

Volt ilyen esete?

Persze, hogy volt. Az idő nagy „tanító". Alapvetően nem vagyok haragtartó, de éltem meg olyat, ami nagyon mélyre ment, az hónapokig fájt. Azért tudtam megbocsájtani, mert megláttam, hogy a másiknak mi miatt volt nehéz az az adott helyzet. Ettől kezdve pedig már csak azzal volt dolgom, hogy ne akarjam, hogy olyan szeressen, akinek ez nem fontos.

Az interjú folytatódik, lapozzon!