Baj van a világ egyik kókuszfellegvárában

természetes zsírégetők
Kókuszdió
Vágólapra másolva!
A Tanzániához tartozó Zanzibár legnagyobb szigetén egyre nagyobb az elégedetlenség, ahogy a kókuszdió kiskereskedelmi ára folyamatosan emelkedik. A drágulásra már a kormány is felfigyelt. A folyamatok mögött részben a bútorgyártók állnak.
Vágólapra másolva!

Egyre nehezebben viselik a fogyasztók a kókuszdió kiskereskedelmi árának emelkedését a Zanzibárhoz tartozó Unguja szigetén.

A népszerű élelmiszert az elmúlt időszakban 1500-2000 schilling (270-360 forint) között kínálták a helyi kereskedők, a drágulás már a kormány figyelmét is felkeltette.

A Tanzániához tartozó szigetcsoport mezőgazdasági minisztere, Shamata Shaame Khamis a helyi termelés csökkenését okolta az áremelkedésekért. Ennek egyik oka, hogy a bútorgyártók egyre nagyobb számban használnak kókuszpálmákat a termékeikhez, csökkentve a kókuszdió-termelés lehetőségét – írja a The Citizen.

A miniszter kiemelte,

egyre több szálloda használ kókuszpálmából készült bútorokat, és a fák újraültetése nem képes tartani az ütemet a bútorgyártók felől érkező kereslettel.

A kókuszpálmából készült bútorok nemcsak drágák, de igen exkluzív hatást is keltenek. Ezért népszerűek a szállodák körében, amelyek részben ezzel a különlegességgel igyekeznek magukhoz csábítani a nyugati turistákat.

A szigetcsoport árupiacát azonban most már

a szomszédos tengerparti városok látják el kókuszdióval, és az élelmiszernek csak kis része származik helyi beszállítóktól.

Egyre nehezebben elérhető a kókuszdió Zanzibár lakosai számára Forrás: pexels.com

Miközben egy átlagos helyi háztartás napi három kókuszdiót használ fel a főzéshez, az is problémát jelent, hogy sok fa egyszerűen elöregedett. Az emberek ugyanis gyakran csak a diót szedik le, és kevés figyelem fordul a fák újratelepítésére.

Zanzibár egykor a régió szegfűszeg- és kókuszdió-termelésének fellegváraként volt ismert. A kormány most egy rehabilitációs programmal igyekszik javítani a helyzeten.

Ennek keretében facsemetéket biztosítanak ingyen a helyi gazdáknak. Az országban egyébként a kókuszdiók mintegy 95 százalékát kisüzemi gazdálkodók termesztik.

Egy 2017-ben közzétett tanulmány szerint Tanzánia szárazföldi része Afrika egyik fő kókuszdió-termelő régiója volt, és globálisan is a 11. helyen állt. 1979 és 2004 között jelentősen nőtt az ország kókuszdió-kibocsátása egy állami programnak köszönhetően. A programot azonban idővel fokozatosan kivezették.

Világszerte 93 országban termesztik a növényt a trópusi övezetben, 12,07 millió hektáron, évi 62,45 millió tonnás diótermeléssel. Afrika adja a globális kibocsátás 3,4 százalékát.