Szellem az űrben: így néz ki egy óriáscsillag maradványa

Vela Supernova Remnant This image shows a spectacular view of the orange and pink clouds that make up what remains after the explosive death of a massive star — the Vela supernova remnant. This detailed image consists of 554 million pixels, and is a combi
A fotónkon bemutatott látványos rózsa- és narancsszínben játszó anyagfelhő egy hatalmas csillag robbanásából visszamaradt képződmény, a Vela szupernóva-maradvány. A hihetetlenül részletgazdag kép 554 millió képpontból áll, amit az ESO Paranal Obszervatóriumában működő VLT Survey Telescope (VST) OmegaCAM nevű, 268 millió pixel felbontású műszerének több felvételéből, mozaikként állítottak össze a csillagászok. Az OmegaCAM a szűrői segítségével különböző hullámhossztartományokat képes érzékelni. A Vela szupernóva-maradvány itt bemutatott felvételéhez négy hullámsávban rögzítettek felvételeket. Ezeket bíbor, kék zöld és vörös színekben jelenítettük meg. Ennek eredménye ez a lenyűgözően részletgazdag fénykép, amin a csillagból megmaradt szálas szerkezetű gázfelhő mellett az előtér fényes kék csillagait is megcsodálhatjuk
Vágólapra másolva!
Talán egy lidérces pókháló? Vagy misztikus sárkányok? Esetleg kísértetek derengő nyomai? Ki mit lát bele ebbe a Vela szupernóva-maradványt ábrázoló felvételbe? A színpompás képen valójában egy hatalmas csillag életét lezáró robbanás táguló ma-radványait láthatjuk. A fölöttébb részletgazdag fotót az Európai Déli Obszervató-rium (European Southern Observatory – ESO) Chilében, a Paranal-hegyen működő VLT Survey Telescope nevű távcsövével készítették a csillagászok.
Vágólapra másolva!

Egy nagyjából 11 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett, megsemmisítő erejű robbanást követően mindössze rózsa- és narancsszínű szálak leheletfinom szövevénye maradt egy valamikori óriáscsillagból. A legnagyobb tömegű csillagok szupernóvának nevezett hatalmas kitöréssel fejezik be életüket. Ezek a robbanások a környező gázokon áthaladó lökéshullámokat keltenek, az anyagot összepréselő erők pedig szövevényes szálas szerkezetet hoznak létre. A robbanás energiája eközben felhevíti és ragyogó fénylésre készteti az anyagot, amint azt ezen a fotón is láthatjuk.

Ebben az 554 megapixeles felvételben elmélyedve a Vela szupernóva-maradvány fantasztikusan finom részleteit fedezhetjük fel. A képződmény a neki otthont adó Vitorla (latinul Vela) csillagképről kapta a nevét. A gázfelhő óriási égi kiterjedésére jellemző, hogy a fényképen nyolc telehold is elférne, sőt az egész gázfelhő még ennél is nagyobb. A Földtől mindössze 800 fényévre található, drámai megjelenésű szupernóva-maradvány az egyik legközelebbi ilyen ismert képződmény.

A fotónkon bemutatott látványos rózsa- és narancsszínben játszó anyagfelhő egy hatalmas csillag robbanásából visszamaradt képződmény, a Vela szupernóva-maradvány. A hihetetlenül részletgazdag kép 554 millió képpontból áll, amit az ESO Paranal Obszervatóriumában működő VLT Survey Telescope (VST) OmegaCAM nevű, 268 millió pixel felbontású műszerének több felvételéből, mozaikként állítottak össze a csillagászok. Az OmegaCAM a szűrői segítségével különböző hullámhossztartományokat képes érzékelni. A Vela szupernóva-maradvány itt bemutatott felvételéhez négy hullámsávban rögzítettek felvételeket. Ezeket bíbor, kék zöld és vörös színekben jelenítettük meg. Ennek eredménye ez a lenyűgözően részletgazdag fénykép, amin a csillagból megmaradt szálas szerkezetű gázfelhő mellett az előtér fényes kék csillagait is megcsodálhatjuk Forrás: ESO/VPHAS+ team. Acknowledgement: Cambridge Astronomical Survey Unit

A robbanás során a szülőcsillag legkülső rétegei ledobódtak, és beleütköztek a csillagot körülölelő gázokba, amitől a fotón is látható látványos szálas szerkezetűvé rendeződött az anyagfelhő. A csillagból ugyanakkor csupán egy hihetetlenül sűrű, kicsiny golyó maradt vissza. Ennek a neutroncsillagnak az anyagát az elektronok és protonok egyesülését követően csak neutronok alkotják. A Vela szupernóva-maradvány neutroncsillaga a felvételen valamivel kívül esik, balra felfelé. Ez a kompakt csillagmaradvány egyben egy pulzár is, ami elképesztő sebességgel, másodpercenként több mint 10 fordulatot megtéve pörög a tengelye körül.

A képet több felvétel mozaikjából állították össze a csillagászok. A megfigyeléseket a VLT Survey Telescope (VST) OmegaCAM nevű műszerével rögzítették az ESO chilei Paranal Obszervatóriumából. A 268 megapixel felbontású kamera szűrők segítségével különböző hullámhossztartományokat képes érzékelni. A Vela szupernóva-maradvány itt bemutatott felvételéhez négy hullámsávban rögzítettek felvételeket. Ezek bíbor, kék zöld és vörös színekben jelennek meg a kompozitképen.

A VST az Olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet (INAF) tulajdona, és 2,6 méteres főtükrével ez a látható hullámhossztartományban működő egyik legnagyobb égboltfelmérő távcső. Az itt bemutatott fényképet a VST Photometric Hα Survey of the Southern Galactic Plane and Bulge (VPHAS+) nevű felmérési program keretében rögzítették a szakemberek. A program eddigi több mint hét éve alatt már a galaxisunk jelentős hányadát feltérképezték a csillagászok, miáltal jobb betekintést nyerhettek a csillagok keletkezésének, fejlődésének és haláluknak a módjába is.