Azt mondják, aranyat rejt az Eiffel-torony

Eiffel-torony
Olyan színt választottak az a toronynak, amilyen olimpiai éremre a sportolók leginkább vágynak
Vágólapra másolva!
Az Eiffel-torony a francia főváros egyik jelképe. Tervezője, Alexandre Gustave Eiffel a tornyot vasból álmodta meg. A talpától a csúcsáig 330 méteres toronyhoz 7300 tonnát használtak fel, és nyaranta a karcsú építmény akár 20 centit is képes megnyúlni. Ám egy legenda szerint a híres párizsi látványosság festése aranyat is rejt.
Vágólapra másolva!

A legenda úgy tartja, hogy a párizsi építményben jókora mennyiségű arany is el van rejtve, ám – ahogy ez már lenni szokott – a szóbeszéd csak félig igaz, írja a Promotions.hu.

Igazából a legértékesebbnek az első emeleti balkon alatti rész számít, hiszen oda 72 francia tudós és mérnök nevét vésték bele, majd ezt aranyfestékkel töltötték ki.

A prominens személyek mindannyian sokat tettek a torony megvalósulásáért.

Az Eiffel-tornyot borító festék súlya már önmagában is 60 tonna, és az 1889-ben felavatott építményt eddig 19-szer mázolták át, ráadásul mindig kézzel.

A 2024-ben tartandó nyári olimpia tiszteletére csillogó aranysárgára festik át Párizs büszkeségét Forrás: Pete Linforth/Pixabay

Van egy újabb, immár modern kori történet is az arany és az Eiffel-torony kapcsolatáról: a párizsiak úgy tervezik, hogy a 2024-ben tartandó nyári olimpia tiszteletére csillogó aranysárgára festik át büszkeségüket.

Az olimpiai aranyfestés tiszteletére minden eddigi réteget lekaparnak majd a toronyról, a költségek pedig alighanem elérik majd az 50 millió eurót.