Drámai figyelmeztetés: minden eddiginél nagyobb forróság jöhet

klímaváltozás
Az energiaválsággal együtt úgy tűnik, hogy a szén is újra visszakerül az energiatermelésbe, pedig ettől korábban igyekeztünk megszabadulni.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt nyolc év volt a valaha feljegyzett nyolc legforróbb év – derült ki egy új ENSZ-jelentésből, amely egyértelműen jelzi, hogy a világ nagyon komoly éghajlati válságba került.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) jelentése bemutatja, hogy a légkörben lévő rekordmennyiségű üvegházhatású gázok hogyan emelik a tengerszintet és a jég olvadását új magasságokba, és extrém időjárási hatásokat okoznak Pakisztántól Puerto Ricóig - írja a Blikk.

Az értékelést a Cop27 elnevezésű éghajlati-csúcstalálkozó nyitónapján tették közzé Egyiptomban, mely során az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy

Figyelmeztet az ENSZ: az elmúlt 8 év volt a valaha mért legforróbb 8 év, komoly válság jöhet. Forrás: https://infostart.hu/interju/2022/08/26/urge-vorsatz-diana-tobb-jot-hoz-mint-rosszat-hogy-egy-kicsit-visszaallunk-a-szenre

A WMO becslése szerint a globális átlaghőmérséklet 2022-ben körülbelül 1,15 Celsius-fokkal lesz magasabb az iparosodás előtti átlagnál (1850-1900), ami azt jelenti, hogy 2016 óta minden év az egyik legmelegebb az eddigi rekordok között

- írja a Guardian.

A jelentés szerint:

  • A széndioxid és a metán mennyisége a légkörben rekordszinten van. A metánkibocsátás növekedése az utóbbi egy évben nagyobb volt, mint bármikor korábban.
  • Az óceánok melegebbek, mint valaha, a tengerszintek kétszer olyan gyorsan nőnek, mint 30 éve.
  • A gleccserek 2022-ben gyorsabban olvadtak, mint bármikor korábban, az Alpokban átlagosan 4 méter vastagságot elveszítve.
  • Grönland 3200 méteres fennsíkján most először esett az eső, nem pedig hó.
  • Az Antarktisz jégtakarója kisebb, mint valaha, átlagosan egymillió négyzetkilométerrel elmaradva a sokéves átlagtól.