Halálos járvány tört ki az Egyesült Államokban

Listeria monocytogenes
Vágólapra másolva!
Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC megerősítette: egy ember meghalt, többen kórházi kezelésre szorulnak a húsokban, sajtokban talált baktérium miatt az Egyesült Államok keleti partvidékén - írja a Foxbusiness. 
Vágólapra másolva!

A CDC jelentése szerint Massachusettsben, New Yorkban, New Jerseyben, Marylandben, Illinoisban és Kaliforniában is igazoltan járvány alakult ki. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a ténylegesen megbetegedtek száma jóval magasabb lehet az eddig ismertnél, és a járvány nem feltétlenül korlátozódik az említett államokra.

A CDC egészségügyi tisztviselőinek eddigi vizsgálatai arra engednek következtetni, hogy

a járvány valószínűsíthető forrásai az élelmiszerboltok csemegepultjainál kirakott húsok és sajtok lehetnek.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A CDC munkatársai azt is hangsúlyozták, hogy rendkívül nehéz beazonosítani, hogy konkrétan melyik élelmiszer okozta a járványt, a baktérium ugyanis könnyen átterjed más ételekre is, a csemegevitrinekben pedig sokáig fertőzőképesek maradnak.

A New Yorkban megbetegedett hét ember közül öt azt mondta az egészségügyi tisztviselőknek, hogy a NetCost Market élelmiszerüzletlánc egyik boltjában vásároltak szeletelt húst vagy sajtot. A CDC tisztviselői azonban nem hiszik, hogy csupán ez a lánc lenne a járvány forrása, hiszen több fertőzött sem itt vásárolt. Hozzátették továbbá, hogy

a fertőzött élelmiszerekkel valószínűleg több állam csemegepultjaiba is bekerült a Listeria törzse.

A listeria fertőzés az élelmiszeripari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely

magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz.

A betegség gyakran végződik halállal, főként a legyengült immunrendszerű idősebbeknél. Különösen veszélyes a baktérium a terhes nőkre. Az egészséges egyének enyhe ételmérgezéses tüneteket, például hasmenést és lázat tapasztalhatnak.

Cikkünk címlapi képén a Listeria monocytogenes-ről készült felvétel.