Megjárta a poklot, most újra szenzációra készül a 2014-es vb-döntő elfeledett hőse

Fussball Laenderspiel/ Freundschaftsspiel/ Germany - Frankreich NATIONALELF Spieler Friendly Game Fussball Glueck Fussballspieler froehlich SP Emotionen glucklich DFB frohlich jersey Begeisterung angeschnittenes Einzelmotiv Nationaltrikot jubelnd National
jubilation Mario GOETZE (Gotze, GER) after dem goal zum 2:2, Fussball Laenderspiel, Freundschaftsspiel, Germany (GER) - Frankreich (FRA), am 14.11.2017 in Koeln/ Germany. |usage worldwide (Photo by Anke Waelischmiller/SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2014-es világbajnokság döntőjében Mario Götze csereként állt be a rendes játékidő utolsó perceiben, majd a hosszabbításban élete legfontosabb gólját lőtte az argentinoknak, vb-győzelemhez segítve ezzel Németországot. A német labdarúgás csodagyerekének tartott futballista a Borussia Dortmundban robbant be a köztudatba, ahol szenzációsan játszott, ám később a Bayern Münchenben megbukott, majd egy rejtélyes betegség hátráltatta pályafutását. A 28 éves korára kiégett és elfeledett játékos Hollandiában magára talált és idén visszatért a Bundesligába. Götze karrierje pozitív fordulatot vett, öt év után újra meghívták a válogatottba, és a katari világbajnokságon bebizonyíthatja, hogy még most is kivételes labdarúgó.
Vágólapra másolva!

Messit is elhomályosította, és megnyerte a vb-t a németeknek

Mario Götze a Borussia Dortmundban robbant be a futballelitbe, miután végigjárta a korosztályos csapatokat, majd 2010-ben bemutatkozott a felnőttek között. A technikás támadó középpályás hamar alapemberré nőtte ki magát Jürgen Klopp együttesében, amellyel 2011-ben és 2012-ben is német bajnok lett, egy évvel később pedig BL-döntőig jutott.

A Bayern elleni fináléban Götze sérülés miatt nem játszhatott, de akkor már biztossá vált, hogy a következő idényt a bajor sztárcsapatnál kezdi meg.

A német futball csodagyerekének tartott játékos első szezonja jól sikerült Münchenben, 45 meccsen 15 góllal és 13 gólpasszal járult hozzá a sikerekhez (Bundesligát, Német Kupát, Klubvilágbajnokságot és Európai Szuperkupát is nyert a csapattal a 2013/2014-es idényben), így nem lehetett kérdés, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány kiviszi a brazíliai világbajnokságra.

Mario Götze 2013 nyarán 37 millió euróért igazolt a Dortmundtól a Bayernhez Forrás: AFP/Guenter Schiffmann

A 2014-es vb-n Götze csak az elődöntőben nem lépett pályára, amikor a németek történelmi vereséget mértek a brazilokra, 7-1-re kiütve a házigazdát. A döntőig nem a Bayern fiatal sztárjáról szólt a torna, aki addig három meccsen kezdett és kétszer volt csere, és csak egy gólt lőtt és egy gólpasszt adott a csoportkörben. Az argentinok elleni fináléban sem került be a kezdőcsapatba Götze, Löw a 88. percben cserélte be a középpályást. A hosszabbítás második félidejében aztán a Super Mariónak becézett futballista hőssé vált, csodás góljával talpra ugrasztotta a német szurkolókat.

A 113. percben a szintén csereként pályára lépő André Schürrle adott be balról, a középen érkező Götze pedig gyönyörűen mellre vette a labdát, majd fantasztikus mozdulattal lőtt a kapu hosszú oldalába.

Az argentinok ezt követően már nem tudtak egyenlíteni, a németek Götzének köszönhetően 1-0-ra nyertek és világbajnokok lettek.

Löw a vb-döntő után azt nyilatkozta, érezte, hogy csereként beküldött sztárja hőssé válhat.

mondta a hosszabbítás félidejében a szövetségi kapitány Götzének. Az akkor 22 éves focista azon a meccsen tényleg jobb és hatékonyabb volt az argentin világsztárnál, aki látványosan szenvedett, míg Götze csak egy bő fél órát játszott, de egy villanással eldöntötte a trófea sorsát.

Mario Götze a vb-trófeával Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Firo Sportphoto/Sebastian El-Saq

Bukott focista lett az egykori csodagyerekből

A német válogatott vb-győzelme után fényes jövőt jósoltak a fiatal középpályásnak, aki a Bayern Münchenben továbbra is a világ egyik legjobb edzője, Pep Guardiola kezei alatt fejlődhetett. Götze ugyan a bajnoki címeket sorra nyerte a bajor sztárcsapattal, de gyakori sérülései és hullámzó teljesítménye miatt nem tudott meghatározó tagja lenni az együttesnek. A Bayernben három év alatt nem azt a formát mutatta, amit a Borussia Dortmund játékosaként, ezért 2016 nyarán visszatért korábbi sikerei helyszínére.

Hiába lett újra a BVB futballistája, a 2016/2017-es idény maga a rémálom volt Götze számára, ugyanis hat hónapig nem játszhatott egy rejtélyes betegség miatt.

A világbajnok játékost anyagcsere-zavarok gyötörték, ennek következtében folyamatos izomproblémái voltak, így az edzéseken sem vehetett részt.

"Kezelés alatt állok, mindent elkövetek azért, hogy amilyen gyorsan csak lehet, újra edzhessek és segíthessem csapatomat a céljaink elérésében" - nyilatkozta Götze, aki a kezelések hatására meggyógyult, ám betegségének köszönhetően alaposan elhízott. Visszatérését követően ritkán játszott jól, bokasérülések is hátráltatták, és az ideális versenysúlyát sem tudta visszanyerni, dortmundi csapattársai emiatt a "pufók tündér" gúnynévvel illették.

Súlyos betegsége miatt alaposan elhízott Götze Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Seeger

írták róla akkoriban a német lapok.

Miután távozott a Bayerntől, négy szezont töltött a Dortmundban, de az egykor csodagyereknek kikiáltott Götze nem alkotott maradandót régi-új klubjában sem, amely lemondott róla és 2020-ban ingyen elengedte a holland bajnokságban szereplő PSV Eindhovenhez.

Úgy tűnt, Götze karrierje összeomlott, hiszen a Bundesliga két legerősebb csapatánál töltött hosszú évek után, mindössze 28 évesen igazolt a holland bajnokságba, ráadásul ekkor már három éve nem hívták meg a német válogatottba.

Egy elfeledett hős visszatérése

Götze Hollandiában újra magára talált, első meccsén nyolc perc alatt gólt szerzett új klubjában és egyre jobb formát mutatott. Tavaly az Európa-liga csoportkörében a Real Sociedad ellen úgy adott gólpasszt, hogy előtte két ellenfelének is kiosztott egy-egy kötényt.

A 2021/2022-es idényben Götze alakította ki a legtöbb helyezetet a csapatban, messze megelőzve ezzel klubtársait, remeklésének köszönhetően 2024-ig meg is hosszabbították a szerződését a PSV-nél. Két szezon alatt Holland Kupát és Holland Szuperkupát nyert az Eindhoven színeiben, de nem maradt a klubnál, mert meggyőző teljesítménye felkeltette az Európa-liga-győztes Eintracht Frankfurt figyelmét, amely idén nyáron mindössze 3 millió euróért megvette a 30 éves játékost.

"Ez nagyon fontos volt számomra, különösen azért, mert 10 évig játszottam a Bundesligában, majd máshová kerültem, ahol nem ismertem az embereket, a játékosokat.

mondta a The Athleticnek adott interjújában Götze.

Frankfurtban újra meghatározó játékos lett Götze Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Ralf Ibing

A nyolc évvel ezelőtti vb-döntő hőse így visszatért a Bundesligába, Frankfurtban pedig számítanak rá, új csapatában stabil kezdő, fontos alapember. Az El címvédője a Bundesligában a negyedik helyen áll, a Bajnokok Ligájában pedig bejutott az egyenes kieséses szakaszba, amelyhez Götze jó játékkal és gólpasszokkal járult hozzá.

A német válogatottban legutóbb öt évvel ezelőtt, 2017 novemberében lépett pályára, ezért óriási meglepetésnek számított, amikor Hansi Flick szövetségi kapitány nevezte őt a katari világbajnokságra kijelölt 26 fős keretébe.

"Nyolc éven át játszottam a válogatottban, 18 éves koromtól 26 éves koromig, több mint 60 meccsen. Ha visszatekintek rá, büszkévé tesz.

mondta még a kerethirdetés előtt a német sztárfocista.

Legutóbb 2017-ben szerepelt a német válogatottban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Marvin Ibo Ga14ngar

Talán még maga Götze is meglepődött, amikor megtudta, hogy nyolc év után újra világbajnokságra utazhat, de teljesítményével rászolgált erre. A német válogatott a 2014-es vb-győzelme óta egyetlen nagy tornán sem alkotott maradandót, a szurkolók már alaposan ki vannak éhezve a sikerre és szükségük van meccseket eldönteni képes hősökre. Ettől függetlenül nem valószínű, hogy Hansi Flick csapatában Götze kezdő lesz, ám csereként megkaphatja a lehetőséget és akár Katarban is szenzációt okozhat. 2014-ben is a cserepadról beszállva nyerte meg a vb-t Németországnak.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!