Kiderült, hogy mi csörög a Mozilla pénztárcájában

pénztárca férfi kiadások
Vágólapra másolva!
A történetének második legjobb évét zárta tavaly a Firefox fejlesztője.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé tette a nonprofit Mozilla Alapítvány az auditált 2021-es pénzügyi jelentését, amely alapján kiváló évet hagyott maga mögött, durván 601 millió dollár bevételt és 340 millió dollár kiadást könyvelt el. Kontextusként 2020-ban ugyanezen értékek 496 millió és 439 millió dollárok voltak, azaz a bevétel jelentős növekedése mellé komoly kiadáscsökkenés is társult. A Mozilla teljes vagyona ingóságokkal és ingatlanokkal együtt olyan 200 millió dollárral nőtt tavaly, meghaladta az 1,16 milliárd dollárt.

Van mit a tejbe aprítania a Mozillának, ráadásul nagyban növelte a keresőmotoros üzletektől független bevételét Forrás: Shutterstock

Ettől függetlenül a Mozilla továbbra is egészségtelenül függ az alapértelmezett keresőmotoros üzletektől, javarészt a Google jóvoltából folyt be 527 millió dollár a kasszájába, ami 2020-hoz képest 80 millió dolláros pluszt jelent. Viszont pozitív fejlemény, hogy a prémium változatban is elérhető szolgáltatásaiból (Relay, VPN, Pocket) származó bevétele 56 millió dollárra nőtt, míg tavalyelőtt csak 24 millió dollár csordogált be ezekből a kasszájába.

Az alapítvány a szolgáltatásokkal próbálja diverzifikálni a bevételi forrásait, hogy kevésbé függjön a keresőmotoros szerződésektől.

A Mozilla tavalyi kiadáscsökkentése minden tevékenységet érintett, az előző évihez képest a szoftverfejlesztésre költött pénz 242 millióról 199 millió dollárra esett, az adminisztrációs költségek 137 millió helyett 81 millió dollárt vittek el, a branding és marketing pedig 37 millió helyett 30 millió dollárt emésztett fel.

A bevétel tekintetében a 2021-es bizonyult a Mozilla második legjobb évének, ráadásul az eddigi rekord 2019-ben is csak úgy sikerült 828 millió dollárhoz jutnia, hogy szerződésszegés miatt ki tudott perelni 338 millió dollárt a Yahoo-ból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!