Eszüket vesztve ünnepeltek a brazilok - aztán jött a dráma

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, G csoport, Brazília-Szerbia, Brazília, Szerbia, 2022.11.24.
LUSAIL CITY, QATAR - NOVEMBER 24: Richarlison of Brazil scores their team's second goal during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group G match between Brazil and Serbia at Lusail Stadium on November 24, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A világbajnokság nagy esélyesei közül utolsóként Brazília is bemutatkozott, amelyik a G csoport második mérkőzésén Richarlison két góljával 2-0-ra legyőzte Szerbiát. A második találat lehet, hogy már most nevezhető a vb góljának. Az európai csapat szinte minimális veszélyt sem jelentett a brazil kapura.
Vágólapra másolva!

Jól megváratták Neymarék a szurkolókat, hiszen az első csoportkör utolsó játéknapjának utolsó mérkőzésén lépett pályára a végső esélyesek között is az első számúnak tartott Brazília.

Tite csapatában olyan nevek szorultak ki a kezdőből, mint Dani Alves, Fabinho, Gabriel Jesus vagy Rodrygo, de így is bombaerős tizenegy énekelte a himnuszt.

Az esélyesek közül biztos, hogy a brazilokra várt a legnehezebb feladat, hiszen az a szerb válogatott volt az ellenfelük, amelyikben ugyancsak hemzsegnek a topligás sztárok, mnt Dusan Tadics, Szergej Milinkovics-Szavics, vagy Dusan Vlahovics.

Pont úgy kezdődött a meccs, ahogy vártuk, a brazilok igyekeztek irányítani, a szerbek pedig egy-két kemény belépővel elejét venni, hogy lendületbe jöjjennek. Pavlovics ennek jegyében már a 6. percben sárga lapot kapott.

Neymar a 10. percben villant először, de Casemiro indítása után lövés helyett cselezni próbált, így szerelni tudták a védők. A 13. percben a másik csatárzseni, Vinicius Jr. is helyzetbe került, azonban Zsivkovics az utolsó pillanatban tisztázni tudott előle. Neymar szögletből is megpróbált kapura csavarni, Vanja Milinkovics-Szavics azonban kiütötte a léc alá tartó labdát.

Vanja Milinkovics-Szavics mentése Vinicius Jr. helyzeténél Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A 21. percben Casemiro lövését kellett védenie a szerb kapusnak, majd a másik oldalon Alissonnak kellett tisztáznia a kilépő Tadics elől. Volt tempója a meccsnek, jó volt végre egy olyan mérkőzést látni, ahol nem csak tologatták a labdát a csapatok az első félórában.

A következő, egyben a félidő utolsó nagy lehetőségére a 41. percig kellett várni, amikor a felszabadítani igyekvő Milenkovics saját magát rúgta fejbe a labdával, Vinicius lecsapott, kilépett, de a hibázó szerb védő utolérte, és az utolsó pillanatban kirúgta előle a labdát.

Szünet után még egy perc sem telt el, amikor Rafinha törhetett egyedül kapura,

de szinte belevezette a labdát a szerb kapusba.

Látszott, hogy a brazilok minél előbb be akarják vinni az első ütést, szinte csak náluk volt a labda.

Neymar sokat vállalt, de sikerélmény kevesebb jutott neki Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 49. percben Neymar indult meg, Gudelj azonban utolérte, és még a 16-os előtt felrúgta egy sárga lapért cserébe. A szabadrúgást azonban nem Neymar nem tudta kapura tekerni a magas szerb sorfal fölött.

A szerbek az 58. percig szinte a labdával sem találkoztak, nemhogy helyzetig jutottak volna, akkor viszont Tadics beadása után kellett szögletre menteniük a braziloknak. Válaszul a 60. percben Alex Sandro lőtt kapufát jó 25 méterről.

A 62. percben aztán megtört a jég és a szerb védelem ellenállása: Neymar cselezgetése után Vinicius Jr. elé került a labda, a brazil sztár lövését csak középre tudta ütni Milinkovics-Szavics, az érkező Richarlison pedig négy méterről könnyedén passzolt az üres kapuba.

Richarlison jó időben volt jó helyen Forrás: Getty Images/Justin Setterfield

Dragan Sztojkovics rögtön cserélt, Lukics és Mladenovics helyére Dusan Vlahovics és Darko Lazovics érkezett a csatársorba. A következő helyzet azonban így is a brazilok előtt adódott, de előbb Neymar tolta meg hosszan a labdát, majd Vinícius botlott el benne és a saját lábában.

A 70. percben egy szöglet után alakult ki veszély a brazil kapu előtt, de végül Lazovics csak a lelátóra tudott lőni 17 méterről. Na, de, ami válaszul a túloldalon történt! A 73. percben Vinícius labdáját ballal felpörgette, jobbal pedig gyönyörűen ollózta a szerb kapuba - lehet, hogy az egész vb legszebb gólját láttuk már most!

Richarlison szenzációs góllal döntötte el a mérkőzést Forrás: Getty Images/Justin Setterfield

A 79. percben a brazilok a két gólos hős helyett Gabriel Jesust vetették be, de, hogy egy kis izgalom is legyen: Neymart is le kellett cserélni, az ő helyére Antony érkezett. A csere után előbb Casemiro lőtt egy hatalmas felső lécet 20 méterről, majd egy perccel később Fred 16-ról küldött lövését ütötte ki Milinkovics-Szavics. Az utolsó tízpercet már végiglabdázták a brazilok, és a szerbek is úgy voltak vele, hogy majd Kamerunt legyőzik a második fordulóban.

A szerbek a vártnál kevesebbet mutattak, a brazilok viszont bizonyították, hogy miért tartják őket a világbajnokság legnagyobb esélyesének. A második fordulóban Brazília-Svájc és Kamerun-Szerbia mérkőzést rendeznek.

Eredmény, G csoport, 1. forduló:
Brazília-Szerbia 1-0 (0-0)
Luszail Stadion, v.: Alireza Faghani (iráni)
gól: Richarlison 62., 73.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Svájc 3 2 1 0 4-3 1 6
GY
V
GY
2.
Brazília 3 2 1 0 3-1 2 6
GY
GY
V
3.
Kamerun 3 1 1 1 4-4 0 4
V
D
GY
4.
Szerbia 3 0 2 1 5-8 -3 1
V
D
V