Így lesz tökéletes a tél egyik nagy kedvence, a sült édesburgonya
2022. december 13. 08:16
Vágólapra másolva!
Az édesburgonyát egész évben szívesen fogyasztjuk, de kétségtelenül a téli időszakban kerül gyakrabban az asztalra. Egyszerűen elkészíthető, de néhány apró trükkel még finomabb lehet a végeredmény – állítja a Mindmegette.
Az édesburgonya nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Béta-karotinban, C-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminban gazdag, de értékes ásványi anyagokat is tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Kiváló fehérjeforrás.
Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer megfelelő működését, megakadályozza a székrekedést és a puffadást.
Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe. Ha édesburgonyát vásárolunk, figyeljünk rá, hogy feszes és sima legyen a bőre, ez jelzi, hogy friss.
Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen.
Krumplit sütni nem nehéz, nem kell hozzá különleges hozzávaló vagy eszköz. Hogy mire ügyeljünk?
A népszerű hazai portál most pontokba szedte a népszerű fogás elkészítésének legjobb fortélyait:
Ne spóroljunk a zsiradékkal, különben száraz, ragacsos lesz a sült édeskrumpli!
Ne zsúfoljuk bele a serpenyőbe a krumplikat! Muszáj, hogy a burgonyából szabadon eltávozhasson a nedvesség. Ha túl közel vannak a hasábok (korongok, kockák) egymáshoz, párolódnak ahelyett, hogy ropogósra sülnének!
Ne próbáljuk megfordítani vagy megkeverni az édesburgonyát addig, amíg a szélei el nem színeződnek! A szín jól mutatja, hogy mennyire van átsülve.
Ne mindig olívaolajban süssük a krumplit, a tisztított vaj például ízesebbé teszi, de jó választás a fokhagymás vagy a chilis olaj is, vagy próbáljuk ki a dióolajat: földes íze remekül illik a krumplihoz!
Ha kevés almaborban vagy narancslében megforgatjuk a burgonyát sütés előtt, akkor egy karamellizált máz keletkezik rajta.
Zöldfűszerekkel fantasztikusan finom lesz sült krumpli, érdemes mindig más keverékkel megszórni.
A juharszirup vagy a fokhagymás-chilis paszta izgalmassá és tüzessé tesz a sült krumplit.
A szószok, öntetek feldobják a sült édesburgonya ízét. A vajas, almaboros, mustáros vagy balzsamecetes öntet ellenállhatatlanná teszi a burgonyahasábokat.