Így lesz tökéletes a tél egyik nagy kedvence, a sült édesburgonya

Ez az igazság az édesburgonya és a fogyás kapcsolatáról
Vágólapra másolva!
Az édesburgonyát egész évben szívesen fogyasztjuk, de kétségtelenül a téli időszakban kerül gyakrabban az asztalra. Egyszerűen elkészíthető, de néhány apró trükkel még finomabb lehet a végeredmény – állítja a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Az édesburgonya nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Béta-karotinban, C-, B1-, B2-, B6- és E-vitaminban gazdag, de értékes ásványi anyagokat is tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Kiváló fehérjeforrás.

Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer megfelelő működését, megakadályozza a székrekedést és a puffadást.

Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.
Ha édesburgonyát vásárolunk, figyeljünk rá, hogy feszes és sima legyen a bőre, ez jelzi, hogy friss.

Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen.

Krumplit sütni nem nehéz, nem kell hozzá különleges hozzávaló vagy eszköz. Hogy mire ügyeljünk?

A népszerű hazai portál most pontokba szedte a népszerű fogás elkészítésének legjobb fortélyait:

  1. Ne spóroljunk a zsiradékkal, különben száraz, ragacsos lesz a sült édeskrumpli!
  2. Ne zsúfoljuk bele a serpenyőbe a krumplikat! Muszáj, hogy a burgonyából szabadon eltávozhasson a nedvesség. Ha túl közel vannak a hasábok (korongok, kockák) egymáshoz, párolódnak ahelyett, hogy ropogósra sülnének!
  3. Ne próbáljuk megfordítani vagy megkeverni az édesburgonyát addig, amíg a szélei el nem színeződnek! A szín jól mutatja, hogy mennyire van átsülve.
  4. Ne mindig olívaolajban süssük a krumplit, a tisztított vaj például ízesebbé teszi, de jó választás a fokhagymás vagy a chilis olaj is, vagy próbáljuk ki a dióolajat: földes íze remekül illik a krumplihoz!
    Az édesburgonya nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Forrás: Shutterstock
  5. Ha kevés almaborban vagy narancslében megforgatjuk a burgonyát sütés előtt, akkor egy karamellizált máz keletkezik rajta.
  6. Zöldfűszerekkel fantasztikusan finom lesz sült krumpli, érdemes mindig más keverékkel megszórni.
  7. A juharszirup vagy a fokhagymás-chilis paszta izgalmassá és tüzessé tesz a sült krumplit.
  8. A szószok, öntetek feldobják a sült édesburgonya ízét. A vajas, almaboros, mustáros vagy balzsamecetes öntet ellenállhatatlanná teszi a burgonyahasábokat.
    Az édesburgonya rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszer megfelelő működését, valamint megakadályozza a székrekedést és a puffadást is. Forrás: Shutterstock