Az EP-t nem az igazság érdekli, hanem a lengyel kormány leváltása?

European Parliament in Strasbourg Europa Parlament European Parliament
Elections of the President of the European Parliament
Vágólapra másolva!
A V4NA legfrissebb cikkében idézte Ryszard Legutko kormánypárti képviselő szavait, aki arról beszélt, hogy a testület balliberális többségét nem érdekli az igazság például a lengyelországi jogállamiság helyzetéről. Kiemeli, hogy a megbízható tudás ugyanis alááshatná azokat a sztereotípiákat és közhelyeket, amelyekben mozognak ezek a politikusok.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti képviselőtől azt kérdezték egy interjú során, hogy az uniós testületben a képviselőtársak honnan szereznek ismereteket a lengyel jogállamiságról. Ryszard Legutko pedig határozottan kijelentette, hogy a balliberális képviselők nem hagyatkoznak tudásra, nekik előre meghatározott véleményük van.

– mondta Legutko, aki szerint a képviselők "nem ellenőrzik, hogy milyen a sajtószabadság, van-e cenzúra, mennyire széles a nézetek spektruma a nyilvános vitában, és hogyan néz ki más országokhoz képest".

"Ezek a kérdések egyáltalán nem érdeklik őket. Ha a kormány konzervatív, akkor tekintélyelvű. És ha tekintélyelvű, akkor a médiát, a bírákat és a bíróságokat az orruknál fogva vezetik, tehát illegitim" – magyarázta a filozófiaprofesszor, majd megjegyezte hogy rendkívül sajnálatos, hogy egy ilyen mechanizmus fennmaradhat éveken át. Mint mondta,

"ha összehasonlítjuk, hogy mit írnak Lengyelországról a különböző nyugati napilapok, ugyanaz az üzenet: ugyanaz a New York Times, a spanyol +El Pais+ és a német Süddeutsche Zeitung üzenete is. Ugyanez vonatkozik a politikusokra, hiszen nem érdekli őket hogy a dolgok valójában hogy állnak, nem akarnak erről tudni. A lengyelországi kormányváltás érdekli őket".

Elections of the President of the European Parliament Forrás:© European Union

Ryszard Legutko arra is rámutatott, hogy a nyugati kultúra az elmúlt évtizedekben rettentően összezsugorodott, ami a különböző nézőpontok bemutatását illeti. Úgy véli, hogy a gondolkodás sztereotipizálódik, hiszen a mainstream egyfajta szellemi lustaságot kényszerített ki, ami a politikusok és az újságírók esetében abban nyilvánul meg, hogy nem akarnak túllépni azon a néhány mondaton, amely a gondolkodásukat szervezi.

Hozzátette, hogy azok, akik a parlamentben a többséget alkotják, úgy gondolják, hogy mivel a "demokraták" jelzőt aggadták magukra, az feljogosítja őket arra, hogy a következő, egyszerű gondolkodásmódon kövessék a más véleményen lévőkkel szemben: "mi a szólásszabadság mellett állunk, úgyhogy a szólásszabadság nevében kussoljatok!".

Hasonló kritikát fogalmazott meg az Európai Unió intézményrendszeréről az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt is, ami Magyarország esetét hozta fel példaként.

A párt egy közleményben felidézte, hogy Brüsszel folyamatosan eljárásokat indít Magyarország ellen, mert a bürokratáknak nem tetszik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya más véleményen van bizonyos kérdésekben. Az utóbbi időszakban már a magyaroknak járó uniós forrássokkal is zsarolják az országot.

"A Magyarországgal szembeni uniós intézkedések azonban nem az igazságügyi reformok állítólagos kudarcainak megbüntetését célozzák, hanem a politikai erőviszonyok megváltoztatását az országban. Brüsszel meg akarja fékezni legkompetensebb kritikusát, Orbán Viktort. A büntetőakció Orbán világnézetéről szól, amely a nyugati kultúrán és a társadalom, a család és az egyén konzervatív, hagyományos értékrendjén alapul, de semmiképpen sem korlátozza a szabadságot és a demokráciát" – írja az osztrák ellenzéki párt a közleményében.