Különös utalásokból lehet következtetni arra, ki lehet Észak-Koreában a diktátor utódja

Kim Dzsongun, észak-koreai, vezető, lánya, Kim Dzsue
This picture taken on November 18, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on November 19, 2022 shows North Korea's leader Kim Jong Un (R) walking with his daughter as he inspects a new intercontinental ballistic missile (ICBM) "Hwasong Gun 17", at Pyongyang International Airport. - North Korean leader Kim Jong Un said he would respond to US threats with nuclear weapons, state media said on November 19, after Kim personally oversaw Pyongyang's latest launch of intercontinental ballistic missile. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun idősebbik lányának hivatalos bemutatásával Észak-Korea egyértelmű lépést tett: erősíti az uralkodó Kim-dinasztia következő generációjának státuszát. Magas rangú észak-koreai tisztviselők szerint azonban nem Kim Dzsue lesz az utód. - írja a DailyNK. 
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai kormány a napokban

terjeszteni kezdett egy hivatalos dokumentumot, amely a Pektu-vérvonal tagjai által végzett forradalmi munkát hangsúlyozza,

és ezzel kapcsolatos előadást szervezett vezető káderek számára. A Pektu-vérvonal elnevezés a Kim-dinasztiára utal, eredete pedig a koreai szent hegy (Pektu-hegy), ahol Korea 1910-től a második világháborúig tartó japán megszállása idején Kim Ir Szen az 1920–1930-as években egy gerillatábort hozott létre. Az észak-koreai állami propagandában az a hivatalos verzió, hogy Észak-Korea második diktátora, Kim Dzsongil ott látta meg a napvilágot.

Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il egy közös propaganda képen a Pektu-hegy szentnek tartott krátertava előtt Forrás: Wikipédia

Kim Dzsongun észak-koreai vezető idősebb lányának, Kim Dzsue-nak hivatalos bemutatása után úgy tűnhet, hogy ezek a fejlemények a Kim-dinasztia következő generációjának tekintélyét hivatottak megerősíteni. Ám lehet, nem erről van szó.

Ideológiai erősítés

Az Origo nemrég beszámolt róla, hogy Kim Dzsongun és Kim Dzsue Hwasong-17 interkontinentális ballisztikus rakétákat tekintett meg együtt, nyilvánosan, november 19-én pedig már Dzsue televíziós debütálása is megtörtént. A diktátornak azonban a jelek szerint van egy kisebbik lánya is. A fiatalabb gyermeket azonban valószínűleg nem tervezik rivaldafénybe állítani, hiszen egy propagandafilmből is kivágták, egyáltalán, nagyon ügyelnek arra, hogy még a gyerek létezésében se lehessen teljesen biztos a külvilág.

A november 18-i rakétaszemle után apa és lánya együtt ment egy emlékfotózásra is, amelyen azok az emberek mutatkoztak be, akik tevékenyen hozzájárultak a tesztkilövés sikeréhez. A Rodong Sinmun november 27-én az emlékfotózásról szóló cikkben több fényképet is közölt Kim Dzsongun-ról és Kim Dzsue-ről.

Egy magas rangú észak-koreai forrás a Daily NK-nak elmondta, hogy november 27-én délelőtt a vezető káderek kötelező jelleggel előadást hallgattak a Pektu-vérvonal "forradalmi munkáját" bemutató dokumentumfilmről.

Ez valójában a káderek ideológiai képzése volt,

és egyben lehetőség arra, hogy az észak-koreai média újabb fényképeket készíthessen Kim Dzsue-ról.

A Munkapárt gyors intézkedése a Pektu-hegyi vérvonallal kapcsolatos ideológiai képzésről a jelek szerint arra irányult, hogy elterelje a figyelmet a Kim Dzsue-val kapcsolatos kritikákról. A Pektu-hegyi vérvonalról szóló dokumentum ugyanis a források szerint "a Mangjongde vonal és a Pektu hegyi vérvonal minden értékes gyermekét" úgy jellemzi, mint "forradalmi munkánk befejezésének szent alapját". A Mangjongde-vonal négy generációból áll, kezdve Kim Dzsongun dédapjával, Kim Hjong Dzsikkel. A kifejezést a Kim-család státuszának és a dinasztikus utódlás legitimitásának leírására használják. Míg a "Pektu hegyi vérvonal" kifejezés azokat jelöli, akik Kim Ir Szen (Észak-Korea állam alapítója) japán gyarmati uralom elleni harcának eredményein alapuló "forradalmi küldetéstudattal" születtek.

Kim Dzsongun és lánya, Kim Dzsue az interkontinentális ballisztikus rakéta kilövésének helyszínén Forrás: AFP/Str

Kim Dzsongun lánya nem lesz édesapja utódja

Észak-Koreában magas rangú források egyetérteni látszanak abban, hogy a novemberben bemutatott Kim Dzsue-t ennek ellenére nem választották ki a mostani vezető, azaz apja utódjának.

"A nyilvánosság elé tárt lány nem lehet az utód. Ha mégis erre a sorsra szánták volna, nem mutatkozott volna kézenfogva, gyermekként Kim Dzsongun-nal." - magyarázta egy forrás.

Észak-Koreában ugyanis elsődleges fontosságú, hogy a legfőbb vezetőt bálványozzák, szinte istenként imádják a lakosok.

Ezért a bálványozott vezetőt nem lehet gyenge, védelemre szoruló gyermekként bemutatni.

Az észak-koreai vezető káderek jelenleg teljesen magától értetődőnek tartják, hogy Kim Dzsongun utódja az elsőszülött fia lesz.

De mivel az utódnak már minden tekintetben felnőttnek kell lennie a bemutatkozásakor, kilétét addig teljes titokban tartják.

Az egyik nyilvánvaló ok, amiért Kim magával hozta lányát két, az észak-koreai nukleáris arzenállal kapcsolatos, politikailag jelentős eseményre, az annak hangsúlyozása, hogy vérvonalának minden tagja olyan felsőbbrendűséggel rendelkezik, amely megkülönbözteti őket népók többi tagjától.