A 2008-as válság óta nem látott mértékben zuhanhatnak a Wall Street-i bónuszok

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. February 2020, NY, USA (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Sajtóhírek szerint a Goldman Sachs bankárainak bónuszai jelentősen csökkenhetnek idén. Olyannyira, hogy a bónuszalapjuk a 2008-as válság óta nem látott mértékben zsugorodhat. Ezzel a Goldman is beállna a Wall Street-i bankok sorába, melyek idén visszafogják az extra juttatásaikat.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs bankárainak idei bónuszalapja akár 40 százalékkal is csökkenhet, ami 2008 óta nem látott vágásnak számítana – írja a The Guardian a Financial Times értesülései alapján. Ha ez megvalósul, akkor a Goldmannál dolgozó mintegy 3000 befektetési bankár a versenytársakhoz képest is nagyobb bónuszcsökkenést szenvedhet el idén.

A Wall Street-i nagybankok közül a JPMorgan, a Bank of America és a Citigroup is fontolgatja a bankárok extra juttatásainak nagyjából egyharmados csökkentését

– értesült a lap.

Az idei év egyébként nehéz időszak volt a befektetési bankok számára, mivel a szigorodó globális pénzügyi környezet, az ukrajnai háború, valamint a vállalatok kockázatkerülése visszafogta a szolgáltatásaik iránti keresletet.

2008 óta nem látott bónuszcsökkenés jöhet a Goldman Sachsnál Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ehhez képest a vállalatok tevékenysége tavaly már komoly fellendülést mutatott a koronavírus-járvány enyhülésével, ami a rekord magasságba emelte a befektetési bankok nyereségeit.

A Goldman Sachs idén októberben közölte, hogy a befektetési banki bevételei a harmadik negyedévben 57 százalékkal 1,6 milliárd dollárra csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest.

A vállalat teljes nyeresége ugyanebben az időszakban 44 százalékkal csökkent.

A bónuszokkal kapcsolatos hírekre a bank úgy reagált, hogy a Goldman Sachsnál a javadalmazást az egész bank teljesítménye (és nem az egyes üzletágaké) határozza meg. Hozzátették, a kompenzációk értékelése még nem zárult le, így a konkrét számokkal kapcsolatban bármilyen előrejelzés korai lenne.