Félve várják az ünnepeket: a francia belügyminiszter terrortámadástól tart

Legszebb karácsonyi városok, Karácsony, ünnep, Strasbourg, Franciaország
Buildings near Strasbourg Cathedral before Christmas - France
Vágólapra másolva!
A V4NA nemzetközi hírügynökség arról ír, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével fokozott éberséget és megerősített rendőri jelenlétet kér a prefektusoktól Gérald Darmanin francia belügyminiszter, különös tekintettel a zsidó és keresztény imahelyekre.
Vágólapra másolva!

A belügyminiszter körlevélben utasította a prefektusokat arról, hogy biztosítsák az év végi keresztény és zsidó ünnepeket oly módon, hogy

minden franciaországi zsidó és keresztény vallásgyakorlási hely elé járőröket vezényeljenek ki, mert fennáll a terrorfenyegetettség veszélye.

A miniszter levelében különös éberséget kér a hatóságoktól a december 18-tól 26-ig tartó hanuka, valamint a keresztény karácsonyi ünnepek idejére, továbbá az örmény karácsony idejére január 6-ra és az ortodox karácsony dátumán, január 7-én. A politikus arra kérte a prefektusokat, hogy egyeztessenek az istentiszteleti helyek vezetőivel helyzetértékelés céljából, hogy és annak megfelelően döntsenek róla, hogy az egyes helyszíneken hány rendőrre és csendőrre van szükség.

Forrás: NurPhoto via AFP/Michel Stoupak/NurPhoto/Michel Stoupak

A belügyminiszter kiemelte, hogy a rendőröknek és a csendőröknek különös figyelmet kell fordítaniuk a gyülekezési vagy istentiszteleti helyek közelében parkoló járművekre. Darmanin az összejövetelek és istentiszteletek során is a rendőri erők látható statikus jelenlétét kéri a prefektusoktól, ennek érdekében mozgósítják az önkormányzati rendőrséget és a Sentinelle katonai alakulat tagjait is.