Az IMF-hitel ellenére fizetésképtelenné vált Ghána

10 város - Accra 
Ezek Afrika leggazdagabb városai – galéria
10, Accra (Ghána) az ország fővárosa egyben a legnépesebb is, valamint feldolgozóipari létesítményeknek ad otthont.
Vágólapra másolva!
Az államcsőd közelébe került a nyugat-afrikai ország; egy héttel az IMF-megállapodás után.
Vágólapra másolva!

A ghánai pénzügyminisztérium közölte, hogy az állam szünetelteti adósságai törlesztését, beleértve az eurókötvények, a kereskedelmi hitelek és a legtöbb kétoldalú kölcsön kifizetését is. A döntést „ideiglenes sürgősségi intézkedésnek" nevezték, azonban a kötvénytulajdonosok keményen bírálták a tisztázatlan lépést – írta a Reuters.

A vg.hu összeállítása szerint Nyugat-Afrika egyik legstabilabb és leggyorsabban fejlődő országa, Ghána az elmúlt években egyre súlyosabb gazdasági problémákkal küzd – a hatalmas államadósság után történelmi szintekre emelkedett az infláció, ami miatt gyakorlatilag fizetésképtelenné váltak.

Az állam ezért úgy döntött, hogy átmenetileg szünetelteti a külföldi hitelek törlesztését, amíg megpróbálják talpra állítani a gazdaságot.

A kormány készen áll arra, hogy valamennyi külső hitelezőjével tárgyalásokat folytasson, és hogy Ghána adósságát fenntarthatóvá tegye – közölte a pénzügyminisztérium. A törlesztések felfüggesztése a gazdaság válságközeli állapotát tükrözi, ami miatt a kormány múlt héten 3 milliárd dolláros megállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ghána már korábban bejelentett egy belföldi adósságcsere-programot, és közölték, hogy tárgyalásokat folytatnak a külföldi tartozások átszervezéséről, ami az IMF-támogatásnak is a feltétele volt.

Látkép Accráról, Ghána fővárosáról Forrás: Shutterstock

Az ország év eleje óta dolgozik adósságai refinanszírozásán, miután több hitelintézet is leminősítette, mivel súlyos aggályaik voltak az eurókötvényeik kibocsátásával kapcsolatban. Ez Ghána adósságproblémáját meg mélyebbre ásta, az államadósság szeptemberben körülbelül 55 milliárd dollár volt, amelynek csak 42 százaléka volt belföldi. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a felfüggesztés nem érinti a multilaterális adósságokat, valamint a rövid lejáratú és a december 19. után felvett hiteleket.

A kormányzati bevételek 70-100 százalékát a tartozások törlesztésére fordítják, azonban novemberben az infláció elérte az 50 százalékot. Ezzel Ghána egyes elemzők szerint legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, amely a politikai klímán is érződik – múlt hónapban ezrek vonultak végig a főváros, Accra főutcáján, és az elnök lemondását követelték az elszállt üzemanyag- és élelmiszerárak miatt. A kormány azonban jelenleg nem tud ezen segíteni, ugyanis szeptember végén a bruttó nemzetközi tartalékai 6,6 milliárd dollár körül álltak, ami kevesebb mint háromhavi importfedezet.

Ghána adósságproblémáinak kezelésére most egy hivatalos hitelezői bizottságot állítottak fel, amely igyekszik tárgyalásos úton megegyezésre jutni a nemzetközi kötvénytulajdonosok, a kormány és az IMF között. A bizottságot az Abrdn, az Amundi, a BlackRock, a Greylock és a Ninety One képviselői alkotják.

Kathryn Exum, a Gramercy kutatási részlegének társvezetője bizakodóan nyilatkozott az adósságok átütemezéséről, megjegyezve, hogy a közelmúltban lefolytatott tartozásrendezésekhez képest itt sokkal könnyebb dolguk lesz a hitelezőknek.

A helyzet sokkal egyszerűbb, mint a hasonló gondokkal küzdő Srí Lanka vagy Zambia esetében, ugyanis Ghánának nincsenek komoly adósságai Kínával szemben, amely kőkemény tárgyalópartner, és sokáig tart vele megegyezni

– mondta.

A bejelentésben szereplő részletek hiánya azonban aggodalmat okozhat a befektetők számára. A ghánai külföldi kötvények, amelyek dolláronként 29–41 cent közötti mélyponton kereskednek, tovább csökkentek, a 2034-es kötvény több mint 3 centet veszített az értékéből.

Ennek ellenére az adósságfizetés felfüggesztése több befektető szerint is várható volt. Az IMF-megállapodás a gazdaság súlyos válságán nem tud azonnal segíteni, az országnak alacsonyak voltak a tartalékai, a ghánai cedi pedig annyit vesztett az értékéből, hogy az olajimportot inkább arannyal egyenlítik ki. A kialakult helyzetért komoly felelősség terheli John Dramani Mahama korábbi miniszterelnököt, akinek kormánya alatt adósodott el igazán Ghána. A volt kormányfő Twitterén tragikusnak nevezte országa fizetésképtelenségét.