Vágólapra másolva!
Hosszú nyílt levélben szólalt meg az olimpiai bajnok Liu testvérek korábbi edzője, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott menedzsre, Bánhidi Ákos, aki írt a Kínába távozó klasszisokkal való jelenlegi kapcsolatáról is.

Bánhidi Ákos több mint két évtizede dolgozik a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázásban, elévülhetetlen szerepe van az elmúlt két olimpiai ciklus kiemelkedő sikereiben is. Kezdettől fogva ott volt Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett, a két olimpiai bajnok országváltásának véglegessé válása - a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség kedden jelentette be, hogy ingyen elengedi őket Kínába - után első ízben szólalt meg a Nemzeti Sporthoz eljuttatott nyílt levélben, amit ide kattintva teljes terjedelmében olvashat, mi itt csak részleteket emelünk ki belőle.

Bánhidi mindenekelőtt leszögezi, hogy továbbra is kiváló a kapcsolata a magyar válogatott korábbi edzőjével, a nyáron a kínai csapat irányítását átvevő Csang Csing Linával.

"Kezdeném azzal, hogy a testvérekkel és Csang Csing Linával kiváló a kapcsolatom, az egymás iránti szeretetünk és tiszteletünk töretlen. A fiúk egyik (volt) edzőjeként elmondhatom, mindenki ilyen tanítványokra vágyik, amikor belevág ebbe a nemes szakmába, és nemcsak az »eredménycunami« miatt, amelyet ránk zúdítottak a srácok, hanem azért a szeretetért és megbecsülésért, amit tőlük kaptam."

Liu Shaolin Sándor, Csang Csing Lina vezetőedző instrukcióit a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Később így folytatja:

Vele, aki kétségkívül a short track világ egyik legmagasabb szinten jegyzett edzője. A viszonyom vele mind a mai napig kiváló: kölcsönösen tiszteljük egymás képességeit, tudását, és az összes fantasztikus közös emlékünket."

Elmondása szerint a két olimpiai bajnok távozásához olyan események vezettek, amelyekre ő már nem tudott befolyást gyakorolni.

Bánhidi elmondása szerint hosszú évek óta dolgoztak külföldi szakemberek a magyar short track világában.

Kis hazánknak addigra már olimpiai pontszerző helyezései voltak, és igen sok Európa-bajnoki érme. A hazai szakma sokat tanult tőlük, úgy ők is tudtak bőséggel meríteni "a közép-európai edzésmódszertani elvek tarsolyából".

Lina, Bánhidi Ákos és Liu Shaolin Sándor a phjonghcsangi téli olimpián Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bánhidi Ákos nem fejti ki, hogy kikre gondol, de az alábbi sorok komoly feszültséget sejtetnek a sportágon belül.

Az is igaz, hogy voltak olyanok, akik nem értettek velünk egyet itthon, és elfordultak tőlünk, de ezt most már csak az idő orvosolhatja."

A Kínába távozó Liu fivérekről Bánhidi elmondta, hogy továbbra is kiváló a kapcsolata a fiúkkal, "ezzel kapcsolatosan pedig semmiféle rossz érzés nincs bennem. A tűzbe mennék a fiúkért – még az is lehet, hogy ők is értem."

A legjobbakat kívánja nekik, és biztos benne, hogy a majdani találkozások során várnak rá "érdekes" pillanatok.