Bevált a mini-atomerőmű, újabbak épülnek

épít, építkező, építkezés, építési terület, ház, házépítés, illusztráció
engineer working on building site
Vágólapra másolva!
Hatalmas mennyiségű értékes ásványkincset – rezet, aranyat, kobaltot és lítiumot – rejt a föld mélye a Csukcsföldön, de rengeteg energia kellene a kinyeréséhez. A megoldást az úszó atomerőművek ígérik - írja a vg.hu.
Vágólapra másolva!

Az előzetes felmérések 9,5 millió tonna rézről és 16,5 millió uncia aranyról szólnak. Ennyit rejt a föld mélye az oroszországi Csukcsföld legújabb, kitermelésre váró Bajmszkaja érclelőhelyén, közel a Bering-szoroshoz. És akkor még nem szóltunk a többi ásványkincsről, köztük a kobaltról vagy az akkumulátorokhoz szükséges lítiumról, amelyekből szintén bővében van ez a vidék. A Bajmszkaja lelőhely kiaknázásához viszont mindenekelőtt elektromos energiára, abból is nagyon sokra van szükség, amit négy újabb úszó atomerőművel biztosítanak - írja a VG.

A világ első úszó atomerőműve is ebben a térségben működik 2019 óta, Pevek városát látja el árammal, és biztosítja a lakások fűtését a nem ritkán mínusz 30 Celsius-fok alatti fagyban.

Széntüzelésű erőművet váltott fel a peveki atomerőmű

Ebből is látszik, ezek az atomerőművek speciális igényeket elégítenek ki, ugyanis olyan földrajzi helyekre telepítik őket, ahol más módon nehezen, vagy nem is láthatók el a gazdasági létesítmények villamos energiával és hővel. Az említett, peveki atomerőmű – amelyet a Lomonoszov Akadémikus nevű úszóműre telepítettek – egy nagyon szennyező széntüzelésű hőerőművet váltott fel.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az úszó atomerőművek előnye, hogy a hajótestre szerelt reaktor és a hozzá tartozó berendezések gyári körülmények között készre szerelve és lényegében üzembe helyezve vontathatók a felhasználási területre, ahol az előzetesen kiépített infrastruktúrához lehet őket csatlakoztatni.

Az orosz KAZ Minerals bányavállalattal tavaly októberben állapodott meg a Roszatom atomjégtörőket működtető vállalata, az Atomflot, hogy négy továbbfejlesztett úszó atomerőművel biztosítják a Bajmszkaja mező kitermeléséhez és az évi 70 millió tonna kibányászott érc feldolgozásához az energiát. Az első két úszó atomerőművet 2027-re, a harmadikat 2028-ra, a negyediket pedig 2031-re kell beüzemelni. Ezek teljesítménye egységenként meghaladja majd a 100 megawattot, és ily módon ez lesz első kis teljesítményű moduláris atomerőmű (SMR) a világon. Vjacseszlav Ruksa, a Roszatom északi hajózási útvonal igazgatóságának vezetője az idén jelezte, hogy további hat ilyen berendezés építését tervezik - derül ki a VG cikkéből.

Van magyar érdeklődés is

Az SMR-ek használatának előnyei világszerte a figyelem előterébe kerültek, több más országban is belekezdtek, vagy készülnek a tervezésére, gyártására. November végén magyar küldöttség utazott Argentínába, hogy tanulmányozza e létesítmények megvalósításának gyakorlatát és lehetőségeit – olvasható a BME honlapján. A delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnöke vezette, és abban az OAH több munkatársa mellett a BME Természettudományi Kara (BME TTK) képviseletében részt vett Aszódi Attila, a BME TTK dékánja is. Az írás rámutat, hogy az SMR-ek teljesen új, innovatív megközelítést jelentenek az atomenergia békés célú felhasználásában. Az egyik, már fejlett koncepció a 32 megawatt névleges villamos teljesítményű argentin Carem-25 reaktor, amely az Atucha atomerőmű telephelyén, Buenos Aires tartomány Lima települése mellett épül.

Több információért látogasson el a VG weboldalára!