Életfogytiglanira ítélték a permi egyetemen gyilkoló ámokfutót

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte egy permi bíróság szerdán Timur Bekmanszurovot, aki tavaly szeptemberben fegyveres ámokfutást rendezett Permi Állami Nemzeti Kutatási Egyetem.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla 2021-ben fegyveres támadás volt egy orosz egyetemen, amelyben hat ember meghalt.

A verdiktet egyebek között hat ember meggyilkolása és 59 ember meggyilkolásának kísérlete címén szabták ki.

Az elítéltnek a büntetés egy részét börtönben, egy másikat pedig szigorúan őrzött büntetőtelepen kell letöltenie.

A bíróság az áldozatok hozzátartozóinak és a lövöldözés sérültjeinek összesen 24,91 millió rubel (mintegy 130 millió forint) értékű erkölcsi kártérítési ítélt meg és kielégítette az egyetem vagyoni kár megtérítésére vonatkozó igényét 275,8 millió rubel (mintegy 1 milliárd 440 millió forint) összegben. A támadás során megrongálódott két gépkocsi tulajdonosa 70,4 ezer rubel (mintegy 367 ezer forint) kárpótlást kapott.

Az akkor 18 éves Bekmanszurov 2021. szeptember 20-án megtámadta az egyetemet, és rálőtt a kiérkező közlekedési rendőrjárőrre, Konsztantyin Kalinyinre is, aki viszonozta a tüzet, majd ártalmatlanná tette és elsősegélyben részesítette a támadót, akinek bal lába nagy részét később amputálni kellett.

A nyomozás megállapította, hogy az ámokfutó nem tagja terrorszervezetnek, a lőfegyverhez legálisan jutott hozzá. Az idén szeptember 5-én kezdődött peren Bekmanszurov minden vádpontban bűnösnek vallotta magát. A bíróság ezt és a védelem szerinti többi enyhítő körülményt nem vette figyelembe.

Oroszországban az elmúlt években több iskolai merénylet történt, illetve a hatóságok lelepleztek több erre irányuló kísérletet.

A legsúlyosabb ilyen oroszországi támadás az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten, Kercs városában történt, ahol a 18 éves Vlagyiszlav Roszljakov 2018 októberében 15 tanulót és öt felnőttet ölt meg, majd önmagával is végzett egy műszaki iskolában.