A döntőben született meg a darts-vb első kilencnyilasa - videó

Horizontal DARTS
England's Michael Smith celebrates winning a set with a nine dart finish during the PDC World Darts Championship final match against Netherlands' Michael van Gerwen at Alexandra Palace in London on January 3, 2023. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este a darts-világbajnokság döntőjében az angol Michael Smith csapott össze a holland Michael van Gerwennel. A második játszma elképesztő izgalmakat hozott, ugyanis Smith-nek és van Gerwennek is esélye volt a kilencnyilasra, végül az angol játékos nyerte meg minden idők legjobb legjét, a döntőben pedig 7-4-re diadalmaskodott az esélyebbnek tartott holland fölött. 

A második szettben 1-1-es állásnál Van Gerwen kezdett be 180-nal, Smith pedig azonnal visszadobta azt. Ezt követően a holland jött jött három nyíllal 177-re, az angol pedig 180-at dobott. Megint van Gerwen jöhetett, akinek tripla 20, tripla 20, dupla 12-t kellett volna dobnia, de az utolsó nyilat elvétette, Smith pedig odaállt, és valami elképesztő természetességgel megdobta a tripla 20, tripla 19, dupla 12-t, ezzel pedig a döntőben megdobta a világbajnokság első kilencnyilasát - ami a harmadik volt a karrierjében.

A PDC szervezet a kilencnyilas után azt írta a hivatalos twitter-csatornáján, hogy ez volt minden idők legjobb legje.

A mérkőzés eleje váltakozó sikerrel zajlott, mert előbb a háromszoros világbajnok holland vezetett 1-0-ra, majd Smith 2-1-re fordított, öt szett után viszont ismét Van Gerwennél volt az előny. Ezt követően a 32 éves Smith nagyszerű játékkal egyértelműen átvette az irányítást, sorozatban négy szettet nyert az egyre jobban elbizonytalanodó van Gerwen ellen. Innen már nem volt visszaút 2014, 2017 és 2019 világbajnoka számára, már csak szépítésre futotta az erejéből.

Smith a 2019-es és a tavalyi elvesztett finálé után először ért a csúcsra, míg 33 esztendős ellenfele harmadszor maradt alul a döntőben.

A mostani vb megdöntötte a 180 pontos körök rekordját, az eddigi csúcs 880 volt, ez a torna viszont 901 maximális pontszámú sorozattal zárult..