Az Iszlám Állam fegyvereseivel végeztek az afgán kormányerők

Kabul, 2023. január 1.
Tálib fegyveresek az afgán belügyminisztérium épülete közelében levő kabuli katonai repülőtéren, ahol pokolgép robbant 2023. január 1-jén. A robbantásban többen életüket vesztették és megsebesültek.
MTI/AP/Ibrahim Noruzi
Kabul, 2023. január 1. Tálib fegyveresek az afgán belügyminisztérium épülete közelében levő kabuli katonai repülőtéren, ahol pokolgép robbant 2023. január 1-jén. A robbantásban többen életüket vesztették és megsebesültek. MTI/AP/Ibrahim Noruzi
Vágólapra másolva!
Az afgán biztonsági erők az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyveresek rejtekhelyein ütöttek rajta szerdán este Kabulban, legalább hét embert megöltek és további hetet letartóztattak - közölte a Twitteren csütörtökön Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő.
Vágólapra másolva!

A szóvivő szerint a fegyveresek fontos szerepet játszottak a kínai üzletembereket elszállásoló hotel elleni támadásban, és előkészítették az utat a terrorszervezet ISKP csoportjának Afganisztánba készülő tagjai számára. Mudzsáhid kitért arra is, hogy a rajtaütések nyomán rengeteg fegyvert és robbanóanyagot foglaltak le.

Tálib fegyveresek az afgán belügyminisztérium épülete közelében levő kabuli katonai repülőtéren, ahol pokolgép robbant 2023. január 1-jén Forrás: MTI/AP/Ibrahim Noruzi

Szerdán reggel az ország nyugati tartományában, Nimrozban szintén elfogták az Iszlám Állam két fegyveresét - fűzte hozzá a szóvivő.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a tálibok által vezetett afgán kormány intézményei elleni számos halálos támadásért, köztük a január 1-jén a kabuli katonai repülőtér kapujánál elkövetett támadásért, amelynek több mint tucatnyi halálos áldozata és sebesültje volt.

A terrorszervezet a szerdai rajtaütéssel kapcsolatban még nem adott ki közleményt.