Botrány Németországban: a német köztévé letagadta a szilveszteri migránsterrort

zavargások, Lipcse, leipzig, németország, tűzoltók, rendőr, tűz, busz, 2022. 12. 31.
01 January 2023, Saxony, Leipzig: Police officers stand with shields on an intersection. On the night of New Year's Day, there were clashes between rioters and the police in the Connewitz district. Photo: Sebastian Willnow/dpa (Photo by SEBASTIAN WILLNOW / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem ez az első alkalom, hogy egy német közszolgálati műsorszolgáltatóval szemben beigazolódik, hogy szándékosan megpróbálta eltussolni a migránsok által elkövetett szilveszteri erőszakos bűncselekményeket - írta a Bors. Az ARD tudósításában gyakorlatilag letagadta a történteket, azt hazudták, hogy az őrizetbe vettek többsége német, miközben kevesebb mint harmaduknak van német állampolgársága, de ők is migrációs hátterűek.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a német Bild online cikkében azzal vádolta meg a berlini székhelyű ARD1 német közszolgálati televíziót, hogy az elmúlt napok híradóiban "szándékosan elhomályosították az igazságot, és hamisan ábrázolták az egész országban tapasztalt újévi migránserőszakot".

A Bild adatokkal alátámasztott írása szerint Németország legnézettebb köztévéje

igyekezett mindent elkövetni annak érdekében, hogy eltussolja a migránsok érintettségét a szilveszteri zavargásokban – írja a Bors.

Mint ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk, szilveszter éjjelén a migránsok rakétákkal és petárdákkal támadták a mentősöket, a rendőrséget és a tűzoltókat is szerte Németországban. Csak Berlinben 145 embert tartóztattak le; többségük férfi, akik 18 különböző országból származnak. A szilveszter éjjeli zavargásokban

több tucat szolgálatot teljesítő rendőr sérült meg,

és még a belügyminiszter is elismerte, hogy probléma van „bizonyos migrációs hátterű fiatalemberekkel, akik megvetik a német államot".

Lipcsében is összecsaptak a rendőrök a migránsokkal szilveszter éjjelén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Willnow

A berlini rendőrség azt közölte, hogy eddig 281 nyomozást indítottak a zavargásokkal kapcsolatban. Többek közt vizsgálatokat folytatnak rendbontás, rendfenntartó erők és mentőszolgálat munkatársai elleni támadás és erőszak, veszélyes testi sértés és robbantás vádja miatt.

– tette fel a költői kérdést cikkében a Bild, mely szerint a közszolgálati tévécsatorna többször azt állította a híradóiban, hogy a zavargásokkal kapcsolatban őrizetbe vett 145 gyanúsított többsége német(!) volt. Holott a berlini rendőrség közleménye külön kiemelte, hogy a gyanúsítottak között összesen 18 különböző nemzetiséget regisztráltak, és mindösszesen 45-en voltak német állampolgárságúak, igaz, ők is migrációs hátterűek.

A Bild szerint az ARD egy berlini tűzoltóval készült interjút is megszerkesztett, és a beszélgetésből nemes egyszerűséggel kivágták azt a részt, amelyben a férfi azt állította, hogy az erőszakos bűncselekményeket többségét "migráns hátterűek" követték el.

Több példán keresztül bemutatva a Bild arra is kitért, hogy az ARD mindezen felül szelektív tudósításokkal és

"vért izzadós" öncenzúrával is igyekezett eltussolni a migránsok érintettségét.