A madagaszkári állatfajok kihalására hívják fel a figyelmet a kutatók

gyűrűsfarkú maki
Freya, a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) a Kecskeméti Vadaskertben.
Vágólapra másolva!
Komoly veszélyben van Madagaszkár színes állatvilága, az afrikai kontinens délkeleti partjánál fekvő szigeten élő makikat és más állatfajokat is kihalás fenyegeti, a fauna helyreállása évmilliókat vehet igénybe - figyelmeztettek kutatók a Nature Communications című folyóirat friss számában megjelent tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Madagaszkár nagyjából 80 millió évvel ezelőtt vált le az afrikai kontinensről, ezáltal alakult ki aztán egyedülállóan sokszínű növény- és állatvilág az indiai-óceáni szigeten. Az ember nagyjából 2500 évvel ezelőtt telepedett le ott, ami az évek során mintegy 30 állatfaj - köztük a több makifajból álló Megaladapis nemzetség és az elefántmadarak - kihalásához vezetett a szigeten.

A tanulmány szerint ha az állatfajok kihalását valamilyen módon most megállítanák, akkor a sérült fauna megerősödéséhez 3 millió év lenne szükséges. Ha viszont bekövetkezik a jelenleg veszélyeztetett 128 emlősfaj kihalása, akkor 23 millió évig tartana, hogy a madagaszkári állatvilág az ember betelepülése előtti sokszínűségét visszanyerje.

Freya, a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) a Kecskeméti Vadaskertben. Madagaszkáron a kihalás fenyegeti Forrás: http://www.zookecskemet.hu/kepgaleria/ujabb-gyurusfarku-maki-szuletett-a-vadaskertben/?kep=467

A veszélyeztetett madagaszkári állatfajok közé tartozik több mint száz makiféle a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2020-as vörös listája szerint.

Ha a világon csak Madagaszkáron élő őshonos állat- és növényfajok kihalnak, a sziget ökoszisztémája összeomlik. Ez drámai következményekkel járna a térségben élő emberek életfeltételeire nézve, éhínséghez és tömeges elvándorláshoz vezethetne - mondta Luis Lima Valente a madagaszkári, európai és amerikai paleontológusok részvételével elkészített tanulmány egyik társszerzője. Hozzátette, hogy ha most biztosítanák a veszélyeztetett állatfajok védelmét, akkor az esélyt adna arra, hogy több évmilliónyi evolúció eredményét megmentsék.