Igazi zenehallgatás ennél olcsóbban nem létezik

SMSL, SA300, erősítő, teszt
A piros színável nem éppen a visszafogott darabok közül való.
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk az SMSL nagyon pici és nagyon olcsó erősítőjét, az SA300-ast és nagyon meglepődtünk.
Vágólapra másolva!

Az otthoni, minőségi zenehallgatás újra reneszánszát éli. A különböző zenei streamer szolgáltatók, a Spotify, a Tidal, az Apple music és társaik egyre növekvő forgalma mellett a CD lemezek eladásai megint kúsznak felfelé, a Vinyl (bakelit) lemezek pedig már jó ideje újra a megjelentek a műszaki boltok polcain és a hifis fórumok csere-bere szekcióiban.

Ezt a trendet követik a nagymúltú hifi-gyártók, akik mintha felébredtek volna a téli álomból, egyre több erőforrást áldoznak a készülékeik fejlesztésére, ugyanakkor megérkeztek a piacra a feltörekvő, távol-keleti gyártók is, akik már messze nem az olcsó, gyengébb minőségű szegmensben söprögetik a lepattanókat. Például kínai SMSL, ami szép lassan felzárkózott az igazán minőségi gyártók közé és most már csak készülékei méretében marad el az olyan nagymúltú gyártók mögött, mint a Marantz vagy a Naim. Ez pedig nem is feltétlenül baj, ha nem akarunk egy teljes hifi-sarkot szentelni a zenének.

A piros színével nem éppen a visszafogott darabok közül való. Forrás: Origo

Nagyon jó példa erre az a kis belépő erősítője, ami egy tolltartó méreténél kisebb helyre zsúfolva képes egy teljes értékű, Bluetooth funkciós erősítőt nyújtani, tényleg meglepő erővel és minőséggel. Ez az SMSL SA300, amely 3 színben is kapható és mi a nem éppen visszafogott, piros színűt kaptuk meg egy teszt erejéig.

Mi van a dobozban?

Az SMSL SA300 dobozát kibontva egy tényleg csodaszép, piros kis ékszeresdoboz került a szemünk elé. Ezt a dobozból kivéve először szokatlan, elnyújtott téglatest alakja tűnik fel, melynek elején találjuk szép, bár elég egyszerű kijelzőjét, a bekapcsoló, a bemenetválasztó gombot és a többfunkciós tekerőgombot, ami többek közt a hangerőszabályzásért felel.

Pici, de erős, mint egy Habanero. Forrás: Origo

Hátul pedig a bemenetek és kimenetek csatlakozóit találjuk. Van itt egy pár RCA bementet olyan jelforrások számára, mint a CD lejátszók, vagy a ma oly divatos lemezjátszók, ezen kívül van egy USB csatlakozó a digitális jelfolyamok, például egy számítógép számára. Emellett itt találjuk a Bluetooth antennát, amire mobilunkról, táblagépünkről vagy laptopunkról küldhetjük a zenéinket.

Az SA300 5.0-ás Bluetooth vevőt használ, ami az APT-X szabványt is ismeri, ha tehát olyan mobilkészülékünk van, ami szintén ismeri ezt a szabványt, akkor nagyon jó minőségű zenei átvitelt tudunk elérni a két készülék közt.

A kimeneteket egy pár aranyozott, banándugó fogadására is képes hangfalcsatlakozó és egy szintén aranyozott mélysugárzó csatlakozó képviseli.

A csatlakoztatás nálunk elég egyszerű volt, mert csak felcsavartuk a Bluetooth antennát, csatlakoztattuk a hangsugárzóinkat bedugtuk a készülék tápját és már kezdődhetett is a buli.

Egyszerűség és minőség

A zenehallgatáshoz mi a legegyszerűbb megoldást választottuk, mobiltelefonunkkal csatlakoztunk az SA300 Bluetooth vevőjéhez (ez pontosan olyan egyszerű, mint ha egy Bluetooth füleshez csatlakoznánk) és a mobilon megnyitva a Tidal appot, az APT-X szabványt használva küldtük át a zenét a hangrendszerre.

Ekkor azonnal le is esett az állunk. Egy ilyen kis dobozból ekkora hangot nem is reméltünk. Viszonylag kis állványos hangsugárzóink vannak, nem is használtunk külön mélysugárzót, de az az igazság, hogy a 2x80 watt, amit az erősítő 4ohm ellenálláson kiad magából bőven elég egy kis szobába.

A rendszer jellegéből adódóan nagyon szép, tiszta, ám nem egy falrengető hangot adott. Ahhoz már kellett volna egy külön mélysugárzó is. Ennek ellenére akusztikus, elektronikus, vagy komolyzenét hallgatni nagyon jó volt ez a rendszer így is.

Még USB bemenet is van az olyan digitális jelforrásokhoz, mint egy tévé, vagy számítógép. Forrás: Origo

A számítógép hangját is kiválóan erősítheti, bár, ha játszani szeretnénk, akkor megint csak javasolt egy plusz mélynyomó beszerzése. Mindenesetre megpróbálkoztunk egy kis Guns n’ Roses hallgatásával is és messze nem mondanánk, hogy élvezhetetlen volt a dolog. Tény viszont, hogy az Eagles Hotel Californiája sokkal jobban tetszett a rendszernek és nekünk is.

Összegzés

Az SMSL SA300 egy igazán jó ár/érték arányú erősítő. Alacsony ára és apró mérete ellenére egy aktív mélysugárzóval megfejelve akár egy komolyabb nappalit is megtölthet zenével. Bár jellegéből adódóan ez a kis erősítő inkább egy dolgozószobában érezheti otthon magát, mondjuk a számítógép mellett. Itt két kis polchangfallal tökéletes megoldás lehet arra, hogy megfelelő atmoszférát teremtsen a munkához, vagy tanuláshoz. 70 000 forintos árával pedig talán nem is létezik nála pénztárcabarátabb megoldás

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!