Nincs vége a brüsszeli korrupciós botránynak: újabb politikusok fognak megbukni

Vágólapra másolva!
Biztosak lehetünk abban, hogy újabb és újabb politikusokról derül majd ki, hogy ebben a konkrét ügyben érintettek. Már most legalább 60 olyan politikus van, akiknek felmerült érintettsége az ügyben, úgy, hogy a botrány alig egy hónapja robbant ki – hívta fel a figyelmet Rotyis Bálint az Origónak adott interjújában a brüsszeli korrupciós botrány újabb fejleményei kapcsán. A Nézőpont Intézet elemzője szerint Ujhelyi István azért hazudhatott arról, hogy ismeri-e Eva Kailit, mert számol azzal, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson reális esélye lenne mandátumot szerezni, így a magyar szavazók szimpátiája már nem is érdekli annyira.
Vágólapra másolva!

Gyurcsányné és Gurmai Zita után újabb hazai baloldali képviselőről derült ki, hogy szoros kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Eva Kailival. Mi az oka, hogy Ujhelyi István is hazudott a volt EP-alelnökkel való kapcsolatáról?

Brüsszel és a dollárbaloldal is szeretné magáról elhitetni, hogy közöttük nem lehetnek korrupt politikusok, kizárólag csak a politikai ellenfeleik közül kerülhetnek ki korrupt személyek. Több baloldali politikus után Ujhelyi István is úgy próbálja menteni a menthetetlent, hogy letagadja kapcsolatát a korrupt Eva Kailival.

Nyilvánvalóan ez a botrány mind Brüsszel, mind a magyar baloldal számára politikailag roppant kellemetlen, de egy olyan világban, ahol folyamatosan képek és videók készülnek politikusokról, a múltat már nem lehet letagadni.

Ujhelyi István és társai kitörő örömmel fogadtak minden egyes olyan alkalmat, amikor a brüsszeli barátaikkal karöltve támadhatták és lejárathatták Magyarországot az Európai Parlamentben.

Több baloldali politikus után Ujhelyi István is úgy próbálja menteni a menthetetlent, hogy letagadja kapcsolatát a korrupt Eva Kailival Forrás: Origo

Ujhelyi István decemberben még letagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival, de most képekkel bizonyították, hogy a Gyurcsányhoz közeledő európai parlamenti képviselő egyszerűen nem mondott igazat. Miért kockáztatja a baloldal és maga Ujhelyi István is, hogy még nagyobb hitelveszteséget szenvedjenek el?

Ujhelyi István és Eva Kaili 2014 óta európai parlamenti képviselőként dolgoztak együtt, méghozzá ugyanabban a pártcsaládban, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében. Ez idő alatt a jelenleg ismerteken túl számos formális és informális találkozón, megbeszélésen vehettek részt mind a ketten, így a kettőjük közti kapcsolatot felesleges letagadni.

Ujhelyi István a tagadással mindössze azt bizonyítja, hogy ugyan úgy képes hazudni, mint ahogyan a többi baloldali politikustól megszokhattuk.

Ugyanakkor nem biztos, hogy Ujhelyi István számol azzal, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson reális esélye lenne mandátumot szerezni, így a szavazók szimpátiája már nem is érdekli annyira a képviselőt.

Kijelenthető, hogy tart a dollárbaloldal attól, hogy valami kiderül róluk?

Egy olyan politikusnak, akinek csak a meggazdagodás számít, annak egy brüsszeli mandátum a legnagyobb ajándék, amit életében kaphat.

Egy európai parlamenti képviselő havonta akár ötmillió forintot is meg tud keresni, ami azt jelenti, hogy egy ciklus alatt 300 millió forint jövedelemre is szert tehet.

A korrupt brüsszeli politikus nemcsak Gyurcsányékkal, de az MSZP vezető politikusával is jó viszonyt ápolt Forrás: Origo

Vajon a magyar, baloldali európai parlamenti képviselők elégedettek ezzel az összeggel? Eva Kaili esete jól bizonyítja, hogy vannak, akik ezt az összeget keveslik.

Számíthatunk arra, hogy újabb baloldali politikusokról derül ki, hogy akár kapcsolatuk is lehet az üggyel?

Az Európai Parlament tisztában volt azzal, hogy a képviselőkre vonatkozó szabályok lazák, de mondvacsinált indokokkal a szükséges szigorításokat minden esetben megakadályozták. Azaz egy tudatos politikai döntésnek köszönhetően vált Brüsszel az európai szintű korrupció melegágyává.

Biztosak lehetünk abban, hogy újabb és újabb politikusokról derül majd ki, hogy ebben a konkrét ügyben érintettek.

Már most legalább 60 olyan politikus van, akiknek felmerült érintettsége az ügyben, úgy, hogy a botrány alig egy hónapja robbant ki. A különböző nemzeti hatóságok még bőven folytatják a nyomozást Eva Kaili ügyében, így nem elképzelhetetlen, hogy a luxusbörtönként elhíresült Haren büntetés-végrajhatási intézetnek további lakói lesznek.

Milyen fényt vet maga a hazugság, és ez az egész botrány a dollárbaloldalra?

Nehezen volt elképzelhető, hogy a tavaly áprilisi történelmi veresége és a kampányfinanszírozási botránya után még mélyebbre süllyedhet a magyar baloldal, de bebizonyították, hogy van még lejjebb.

Maga a brüsszeli korrupciós botrány is komoly veszteséget okoz a hazai baloldal számára, hiszen legfontosabb szövetségeseik, a brüsszeli elvbarátaik teljes figyelmét jelenleg a korrupciós botrány köti le.

Nem beszélve arról, hogy Brüsszel ezek után nem vádolhatja hitelesen a magyarokat korrupcióval, hiszen még a saját házuk táján sem tudnak rendet tartani. Ami a hazudozást érinti, ott mondjuk a baloldal folytatta a Gyurcsányi hagyományokat. Ahogy a baloldal végighazudta a 2010 előtti kormányzást, úgy hazudtak a guruló dollárok ügyében, és úgy hazudnak most is az Eva Kailihez köthető kapcsolatukról.

A magyarok több mint fele korruptnak tartja az Európai Unió vezetését, de még a kormánykritikus szavazók harmada is meg van erről győződve - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Mit okozhat az EU intézményei megítélésének romlása a jövőre nézve?

A dollárbaloldal a dollármédiával karöltve igyekezett úgy beállítani Brüsszelt, ahol csak jó döntések születtek, és feddhetetlen politikusok dolgoztak. Ebből kifolyólag, ha a saját szavazóikat korábban meg akarták győzni egy ellenzéki javaslat helyességéről, akkor elég volt nekik annyit mondani, hogy Brüsszelben is így csinálják. Brüsszel, mint egy pozitív márka, egy megkérdőjelezhetetlen példakép ott lebegett a baloldali szavazók szeme előtt.

Eva Kaili kenőpénzt fogadott el Katartól Forrás: Twitter/Labor Ministry of Qatar

Azzal, hogy már a kormánykritikus szavazók egyharmada is korruptnak tartja az EU vezetését, Brüsszel, mint egy pozitív példakép megszűnt létezni.

A baloldalon rendszeresen előforduló Brüsszelre hivatkozás kevés lesz már a baloldali szavazók számára is, hiszen most már ők is láthatják, hogy az uniós intézmények működését áthatja a korrupció. Figyelembe véve, hogy a magyar baloldal saját ötlet híján mindig Brüsszelre hivatkozott, most igen nehéz helyzetbe került a dollárbaloldal kommunikációs gépezete.