Nem változott a jegybanki alapkamat

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi, idei első kamatdöntő ülésén.
Vágólapra másolva!

A kamatfolyosó két szélét sem módosította a testület. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

A Magyar Nemzeti Bank az eddig bevezetett eszközöket alkalmazza a jövőben is annak érdekében, hogy a monetáris transzmisszió még hatékonyabbá váljon, a jelenlegi kamatkondíciók a kockázatok trendszerű javulásáig fennmaradnak

- mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az alapkamat 13 százalékos szintjét fenntartó ülést követő online háttérbeszélgetésen kedden.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Kiemelte: változatlanul 18 százalék lesz az egynapos betéti tender kamata, a tendereket a jegybank ezentúl is naponta megtartja.

Az MNB a kötelező tartalékráta emelésében továbblép, április elejétől 10 százalékra emeli annak szintjét az eddigi 5 százalékról, illetve február elejétől heti rendszersséggel diszkontkötvény-aukciókat indít - hívta fel a figyelmet. A cél az, hogy az egynapos betéti kamaton keresztül meghatározott kamatkondíciók minél hatékonyabban érvényesüljenek - fűzte hozzá.