30 évig ült ártatlanul börtönben egy férfi az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Szabadlábra helyezték azt a Lamar Johnson-t, akit még 1994-ben ítéltek életfogytiglani szabadságvesztésre egy gyilkosság miatt az Egyesült Államokban. Az ítélet felülvizsgálata során megalapozott bizonyítékokat találtak a férfi ártatlanságára, ezért az eljáró bíró kezdeményezte a férfi felmentését - írja az ABCnews.
Vágólapra másolva!

– mondta a férfi a tárgyalás után.

Kedden David Mason missouri körzetbíró hatályon kívül helyezte Johnson büntetését, és kezdeményezte a férfi felmentését.

A St. Louis-i körzeti ügyész, Kim Gardner, az Innocence Projecttel együttműködve, még augusztusban indítványt nyújtott be Johnson szabadon bocsátására. A férfit 1994-ben Marcus Boyd meggyilkolása miatt ítélték el, akit két álarcos férfi lőtt agyon a verandán. Boyd halála kábítószer-pénzek körüli vita miatt következett be. Johnson kezdettől fogva kitartott az ártatlansága mellett, barátnőjére hivatkozva azt állította, hogy a gyilkosság idején mérföldekkel arrébb tartózkodott.

A bíró úgy döntött, hogy újra megvizsgálja Johnson ügyét, miután egy tanú és egy börtönlakó bevallotta Boyd meggyilkolását, megerősítve Johnson ártatlanságát.

James Howard, a fő tanú elismerte, hogy ő lőtte le Boydot. Howard azért jelentkezett, mert bűnösnek érezte magát, amiért börtönbe záratta Johnsont egy olyan bűncselekmény miatt, amelyet nem követett el. Egy másik férfi, James Gregory Elking is azt vallotta, hogy a verandán volt Boyddal, amikor a két fegyveres megtámadta. Kezdetben Elking azt vallotta, hogy nem tudta azonosítani a fegyvereseket, de nyomást gyakoroltak rá, hogy válasszon ki valakit az emberek sorából. Elking Johnsont nevezte meg az egyik gyilkosnak.

Később ezt a vallomását visszavonta. Johnson barátnője, Erika Barrow azt vallotta, hogy egész éjjel Johnsonnal volt, kivéve egy rövid ötperces időszakot, amikor elment, hogy drogügyletet kössön egy közeli házban. A nő szerint viszont a gyilkosság helyszíne túl messze volt ahhoz, hogy a férfi ennyi idő alatt meg tudja tenni a bűncselekményt. Johnson jogi csapatának közleménye így szól:

Johnson azt mondta, hogy újra felveszi a kapcsolatot a családjával és próbálja kiélvezni a szabad életet.