Különös dolgot találtak egy ötszáz éves szarvasmarha szarvban

szarvasmarha szarv, tülök
Egy szarvasmarha szarvának vizsgálata során kiderült, hogy azt ötszáz évvel ezelőtt egyfajta gyógyszertárolóként használták
Vágólapra másolva!
Egy szarvasmarha szarvának vizsgálata során kiderült, hogy azt ötszáz évvel ezelőtt egyfajta gyógyszertárolóként használta a khoi vagy a san nép. A különös kürtöt a dél-afrikai Langkloof-hegységben található La vie D'Antan sziklamenedékben fedezték fel a tudósok. A sziklamenedékben körülbelül harminc festmény található, amit vörös és sárga okker alapú festék különböző árnyalataival színeztek, és amelyek emberi alakokat ábrázolnak vadászfelszereléssel, valamint állatokat, például antilopokat, illetve emberi kézlenyomatokat.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a szarvasmarha szarvát hagyományosan gyógyszertárolóként használták az egész afrikai kontinensen, bár Dél-Afrikában a teknősbékahéj és a strucctojáshéj általában elterjedtebb. Ezt, a La vie D'Antan szarvasmarha szarvat nyersbőr fedéllel zárták le, és a Boophane disticha növény levéléből és fűből álló kötegbe csomagolták, majd csavart növényi rost kötéllel rögzítették.

A szarv tartalmának száraz lekaparásából vett mikromaradványok kémiai elemzését a kutatók gázkromatográfiás tömegspektrometriával (GC-MS) végezték.

A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a kürt növényi eredetű gyógyhatású vegyületeket tartalmazott, amelyek közül a monometil-inozitol és a lupeol a legelterjedtebbek. Előbbi

számos hagyományos gyógynövényben előfordul a Langkloof-hegységben, beleértve a Sutherlandia frutescenst, a Cyclopia intermediat, a Lotonius laxát és a pillangóborsót (Clitoria ternateát).

Egy szarvasmarha szarvának vizsgálata során kiderült, hogy azt ötszáz évvel ezelőtt egyfajta gyógyszertárolóként használták Forrás: CC BY 4.0

A Sutherlandia frutescens erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és a khoi nép sebek mosására, valamint láz és szemfertőzések kezelésére használták. A lupeol is megtalálható a Dél-Afrikában fellelhető gyógynövényekben, beleértve a Ficus cordata-t, az Asteracantha longifoliát és számos különböző Euphorbia fajt. A Lupeol gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságairól ismert, és antioxidáns tulajdonságai miatt újabban rákkezelésekben és maláriaellenes kutatásokban alkalmazzák.

– mondta Justin Bradfield, a Johannesburgi Egyetem paleo-kutatóintézetének munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Legjobb tudomásunk szerint a La vie D'Antanból származó kürtös tároló a legrégebbi gyógyszertároló, amelyet eddig Dél-Afrikában találtak.

Hozzátette: bár nem tudták ellenőrizni a kürtöt és tartalmának egykorúságát, valószínűtlennek tartják, hogy a szarv két-három generációnál (vagy 40-60 évnél) tovább öröklődött volna. Szerinte nagyon úgy tűnik, hogy a csomagot szándékosan helyezték el a sziklamenedékben azzal a szándékkal, hogy ott hagyják egy időre.