Sokkoló bejelentés: az éhezést választja Észak-Korea vezetése

Észak-Korea, gyerek, gyerekek, éhező, éhezés, gyermek, étkezés, étel, sovány, Észak, Korea
North Korean babies sit at a government-run orphanage in Chongjin, north Hamgyong province, 13 November 2002. The United Nations World Food Programme, which supports orphanages across the country, has warned that it may have to halt the aid owing to a sharp drop in contributions from donor countries. AFP PHOTO/UNWFP HO (Photo by WORLD FOOD PROGRAMME / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha az élelmiszerhiányt külső segítséggel akarnák legyőzni, az olyan lenne, mintha mérgezett cukorkát ennének - írta szerdán Észak-Korea hivatalos lapja, mely gazdasági önállóságot sürgetett a koronavírus és a szankciók közepette súlyosbodó nehézségek ellenére.
Vágólapra másolva!

Az elszigetelt országban az utóbbi években élelmiszerhiány lépett fel az áradások és a tájfunok, a nukleáris fegyverkezés és rakétaprogramok miatt hozott nemzetközi szankciók, valamint a pandémiás határzár miatt csökkenő kínai kereskedelmi forgalom következtében.

Az országban akkora lehet már a baj, hogy állítólag két évtized óta először csökkentették a katonáknak járó fejadagokat is, ezért már az ENSZ Világélelmezési Programjától is segítséget kértek - számolt be arról nemrég az Origo.

A legtöbb ENSZ-ügynökség és a segélyszervezetek azóta távoztak az országból,

Kína maradt a külső élelmiszer-segítség kevés forrásainak egyike.

A kommunista országot vezető Koreai Munkapárt lapja, a Rodong Szinmun arra figyelmeztetett, hogy senki se fogadjon el gazdasági segítséget az "imperialistáktól", mert azok a segélyt csapdának használják, hogy kifosszák és leigázzák az országokat, beavatkozzanak a belpolitikájukba.

Észak-koreai kisgyerekek egy korábbi felvételen Forrás: WORLD FOOD PROGRAMME / AFP

"Hiba, ha azzal próbáljuk meg erősíteni a gazdaságot, hogy elfogadjuk és megesszük a mérgezett cukorkát" - írta a lap.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy három észak-koreai vidéki börtönben mintegy 700 elítélt halt meg éhezés és betegségek miatt az elmúlt két évben.