Ilyen vízöblítéses vécét használtak 2400 évvel ezelőtt

vécé
A kínai Xi'an Yueyang területén feltárt vízöblítős eszköz, amely egy WC-csészéből és szennyvízrendszerből áll
Vágólapra másolva!
A régészek megtalálták Kínában a világ talán legrégebbi vízöblítéses vécéjének maradványait.A kínai állami média szerint a 2400 éves toalett törött részeit, valamint a hozzá tartozó meggörbült öblítőcsövet tavaly nyáron tárta fel egy kutatócsoport a Hszian (Xi'an) város központjában található Yueyang régészeti lelőhelyen található ősi palota romjai között
Vágólapra másolva!

A lelet részleteit a múlt héten hozták nyilvánosságra, ami széles körű érdeklődést váltott ki Kínában, és ritka betekintést engedett az ország ősi uralkodó elitjének kiváltságos és viszonylag fejlett világába. A kutatók által „luxustárgyként" jellemzett vécét az állami China Daily szerint a palota belsejében helyezték el, ahonnan egy cső vezetett egy kültéri gödörbe.

Liu Rui Liu, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Régészeti Intézetének kutatója, az ásatási csapat tagja az állami médiának elmondta, hogy

a toalettet valószínűleg magas rangú tisztviselők számára tarthatták fenn a Háborús Államok korszakában (időszámításunk előtt 475-221) és a későbbi Han-dinasztia (időszámításunk előtt 206-tól 220-ig) idejében.

Hozzátette, hogy a szolgák valószínűleg minden alkalommal vizet öntöttek a vécécsészébe, miután azt használták.

A kínai Xi'an Yueyang területén feltárt vízöblítős eszköz, amely egy WC-csészéből és szennyvízrendszerből áll Forrás: Xinhua/Shutterstock

– mondta Liu a CNN online portájának. – Az ókorban azonban nagyon kevés feljegyzés maradt fenn beltéri toalettekről.

Emlékeztett, hogy a tiszta, vízöblítéses vécékhez való hozzáférés továbbra is problémát jelent a modern Kína egyes részein.

A most bejelentett felfedezést megelőzően az első vízöblítéses vécé feltalálását széles körben John Harington angol udvarmesternek tulajdonították, aki állítólag I. Erzsébet angol királynőnek telepített egyet a 16. században.

Északnyugat-Indiában is felfedeztek már 4000 éves vízelvezető rendszereket, amelyek szintén toalettekhez kapcsolódhattak a szakemberek szerint. A Han-dinasztia első fővárosából, Yueyangból származó romokat az 1980-as években találták meg.

– írta az intézet a felfedezéseket bejelentő közleményében. – Beleértve azt is, hogyan éltek az emberek és hogyan építették városaikat.

A China Daily szerint a régészek most a vécéből gyűjtött talajmintákat elemzik annak reményében, hogy megtudják, mit ettek az emberek abban az időben.