Így tisztítsuk a mosógépet, ha friss illatú ruhákat szeretnénk!

Vágólapra másolva!
A mosógép rendszeres tisztítása szükséges, mivel a mosógép belsejében különböző szennyeződések felhalmozódhatnak fel, beleértve a koszt, a penészt, a vízkövet és a szappanmaradványokat is. Ha ezeket a szennyeződéseket nem távolítjuk el, az esetben kellemetlen szagokat okozhatnak, valamint csökkenthetik a mosógép hatékonyságát és élettartamát is. Továbbá, a koszos mosógép allergén anyagokat – spórákat – juttathat a kimosott ruhákra. Ezért fontos, hogy a mosógépet rendszeresen tisztítsuk.
Vágólapra másolva!

Milyen gyakran kell tisztítani a mosógépet?

Általánosságban, a mosógépet érdemes legalább félévente, de inkább negyedévente alaposan kitisztítani. Bizonyos jelen utalhatnak arra, ha ideje munkához látnunk…

Elsősorban a kellemetlen szagok lehetnek árulkodók; ha a mosógépből kellemetlen szagok áradnak, az azt jelzi, hogy az eszközben lévő szennyeződések, penészgombák vagy baktériumok elszaporodtak. Az is előfordulhat, hogy a mosógép nyomokat hagy a ruhákon; ha a mosógép hengerében vagy az abban lévő rekeszekben szennyeződések vannak, azok belekerülhetnek a ruhákba, amikor mosás közben érintkeznek. Érdemes figyelni a zajokra is; ha a mosógép zajosan működik, az annak a jele lehet, hogy valamilyen probléma áll fenn a berendezésben, például a dob vagy annak alkatrészei koszossá váltak.

Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, érdemes mielőbb elvégezni a mosógép tisztítását, hogy elkerüljük a szennyeződések további felhalmozódását, illetve a további problémákat.

Forrás: pixabay.com

Milyen anyagokat használjunk a mosógép tisztítására, és milyeneket kerüljünk el?

A mosógép tisztításához különböző anyagokat használhatunk. Az alábbiakban néhány hasznos tippet adunk, amelyek segíthetnek a mosógép tisztításában…

Kiváló szolgálatot tesz a szódabikarbóna; a szódabikarbóna egy hatékony természetes tisztítószer, amely eltávolítja a szennyeződéseket, a vízkövet és a kellemetlen szagokat is. Hasonlóan hasznos az cet is, amely szintén hatékony tisztítószer; képes eltávolítani a szennyeződéseket, a penészt és a baktériumokat a mosógépben. Emellett az ecet segít az vízkő eltávolításában is. A citromsav hasonlóan hatékony, mint az ecet, illetve hatékonyan eltávolítja a penészt és a vízkövet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak olyan anyagok, amelyeket kerülni kell a mosógép tisztításakor, mivel károsíthatják a berendezést. Ilyen anyagok közé tartoznak például a klórtartalmú tisztítószerek, amelyek erodálhatják a mosógép alkatrészeit, illetve a szilárd anyagokat tartalmazó tisztítószerek, amelyek eltömíthetik a mosógép csöveit és mechanikus részeit.

Hogyan tisztítsuk meg a mosógép belső részeit?

A mosógép dobja a vízkő miatt idővel szürkévé válhatk és kellemetlen szagokat áraszthat. A tisztítása érdekében öntsünk 1-2 pohárnyi ecetet a mosógép dobjába, majd futtassunk egy forró programot. Ha a vízkő nagyon elszennyezi a mosógép dobját, akkor használhatunk citromsavat is a tisztításhoz. Ezek mellett alkalmazhatjuk a szódabikarbónát is, amely eltávolítja a kellemetlen szagokat, és tisztítja a mosógép dobját.

A mosógép rekeszei is tisztítást igényelnek, mivel a mosószer maradványai, a szennyeződések és a vízkő lerakódhatnak rajtuk. A tisztításához vegyük ki őket a mosógépből, majd áztassuk be őket meleg vízbe. Ezután használjunk fogkefét és mosogatószert, tisztítsuk meg a rekeszeket, majd öblítsük le őket alaposan. Csak teljes száradás után helyezzük vissza őket a gépbe.

Fontos megjegyezni, hogy a mosógép tömítései is penészesek lehetnek és kellemetlen szagokat áraszthatnak. A tömítések tisztításához használjunk ecetes vizet a jól bevált fogkefét, majd tisztítsuk meg őket alaposan. Ügyeljünk arra, hogy az összes penészt és szennyeződést távolítsuk el róluk.

Mosás, illetve tisztítás után hagyjuk szellőzni a mosógép belső részeit, hogy elkerüljük a penészesedést és a kellemetlen szagok újbóli megjelenését.