Sztárcsapat vár a Fradira a pénteki sorsoláson: jöhet a United, a Juventus vagy Mourinho is

Ferencvarosz vs Trabzonspor - UEFA Champions League Budapest,Ferencvaros,Hungary,Trabzonspor,UEFA Champions League Horizontal
BUDAPEST, HUNGARY - SEPTEMBER 08: Ferencvaros players celebrate a goal during the first match of Group H of UEFA Europa League between Ferencvaros and Trabzonspor in Budapest, Hungary on September 08, 2022. Hakan Burak Altunoz / Anadolu Agency (Photo by Hakan Burak Altunoz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferencváros hónapok óta vár arra, hogy kiderüljön, melyik csapat ellen folytathatja a bravúros szereplését az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában. Olyan sztárcsapatok hullottak el a nyolcaddöntőig vezető úton, mint a Barcelona, a Fradival egy Európa-liga csoportban szereplő Monaco vagy a korábbi BEK-győztes PSV Eindhoven, illetve az Ajax. A pénteki sorsoláson kiderül, ki ellen készülhet az Európa-liga nyolcaddöntőjében a Fradi.

A Ferencvárossal kapcsolatban november óta nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mekkora siker az, hogy tavasszal is folytathatja szereplését a nemzetközi kupaporondon, de az, hogy mindezt az Európa-liga egyik csoportgyőzteseként teheti, az egészen más megvilágításba helyezi a zöld-fehérek sikerét. Sztanyiszlav Csercseszov csapata az AS Monaco, a Trabzonspor és a szerb Crvena zvezda előtt nyerte meg csoportját az El-ben úgy, hogy az első fordulótól kezdve vezette a tabellát és egy körrel a vége előtt már biztos volt a csoportelsőség.

Hasonló bravúr legutóbb, azaz tavaszi kupaszerlés 48 éve, az 1974-75-ös szezonban sikerült a Fradinak, akkor KEK-döntőig jutottak Nyilasi Tiborék. Magyarországon a Fradi, az egyetlen magyar európai kupagyőztes (1965, VVK), és az egyetlen KEK döntőt játszó csapat (1975), de elsőként szerepelhettek a BL csoportkörében (1995) és most ismét a Fradi az első abban, hogy első magyar csapatként jutott tovább egy európai kupa csoportköréből.

Hatalmas braúrral várhatja a tavaszi folytatást a Ferencváros Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Hakan Burak Altunoz

A Fradi olyan csapatokkal várhatta az ellenfeleket a legjobb 16 között, mint a Betis, a Freiburg, a belga Union, valamint az Arsenal, a Fenerbahce, a Real Sociedad és a Feyenoord, talán még a csoportgyőzteseknél is komolyabb mezőny jött össze a rájátszásos körben, ami a BL csoportharmadikok és az El-csoportmásodikok párharcait hozta. Mutatjuk, innen kik jutottak tovább, azaz kik lehetnek majd a Ferencváros ellenfelei a nyolcaddöntőben. Az Európa-liga döntőjét május 31-én a Puskás Arénában rendezik, a Ferencváros március 9-én és 16-án játssza majd a nyolcaddöntőit.

Manchester United

Európa egyik legfélelmetesebb formájába lendült az angol bajnokságban harmadik helyen álló, és még az angol Ligakupában és az FA-kupában is harcban álló Manchester United. Erik ten Hag csapata újabb skalpot szerzett azzal, hogy a spanyol bajnokság első helyén álló Barcelonát ütötte el. Ez a párharc pár éve még BL-döntőt ért, de a mai erőviszonyok között is beillett volna minimum egy BL-csoportmeccsnek.

Félelmetes fomrába lendült a Manchester United Forrás: AFP/Oli Scarff

A Manchester United két kínos bajnoki vereséggel kezdte a szezont, de innen szívós munkával és remek teljesítménnyel kezdte meg a felzárkózást és már harmadik az angol ligában, sokak szerint a bajnoki címre sem teljesen esélytelen a csapat és az Európa-ligával egyetemben még négy címért is küzdhetnek Marcus Rashfordék.

A barcelonai 2-2 után hazai pályán 2-1-re nyert a United, amely 9 meccse veretlen és a vb, valamint Cristiano Ronaldo távozása óta elképesztő formát mutat. A katari torna óta lejátszott 18 meccséből mindössze egyet, az akkori első Arsenal ellenit bukta el a manchesteri csapat,

amely a sorozatterhelést is remekül bírja.

Az angol klub nyáron nevezte ki Erik ten Hagot vezetőedzőnek, és nagyon úgy tűnik, hogy a holland edző nem ad fel egy sorozatot sem, a Ligakupában például már megvan a döntő, és minden esély megvan rá, hogy újra trófeát ünnepelhetnek idén a szurkolók az Old Traffordon. A Fradinak piszok nehéz dolga lenne az angolokkal, akik újra ott dörömbölnek európa élvonalának kapuján.

Juventus

A Juve a hazai pályán elért szerény, 1-1-es döntetlen után idegenben tudott nyerni 3-0-ra a Nantes otthonában. A BL-ben a Benfica és a Paris Saint-Germain mögé szorult sztárcsapat a bajnokságban 15 pontnyi pontlevonást kapott, miután a könyvelésével finoman szólva sem volt minden rendben, így az Európa-ligában alkothat már csak igazán maradandót Massimiliano Allegri csapata.

A torinói zebracsíkos csapat nem is olyan régen, a „covidos" BL-szezonban találkozott a legrangosabb európai kupasorozatban a Ferencvárossal.

A Fradi a torinói összecsapáson vezetett, majd sokáig őrizte a döntetlent Cristiano Ronaldo találata után, de a 92. percben Álvaro Morata összetörte a Fradi-szíveket.

A hazai meccsen a Puskásban simán nyert a Juve, de a régmúltban is volt több emlékezetes párharca a két csapatnak. 1965-ben éppen a Juventus ellen nyerte meg a sorozat elődjét, a Vásárvárosok Kupáját a Ferencváros.

A lasan veterán Angel Di Maria még mindig alapembere a Juventusnak Forrás: AFP/Sebastien Salom-Gomis

A Juve ma már nem az a csapat, mint mondjuk 2020 őszén volt, és nem csak azért, mert távozott CR. A bajnokságban a pontlevonások után csak hetedik a csapat, amely könnyen lehet, hogy csak egy El-sikerrel kvalifikálhat újra a BL-be. Sokat elmond a csapatról, hogy Dusan Vlahovic tíz találattal házi gólkirály lehet, miközben a nyári szerzemény, Paul Pogba még pályára sem tudott lépni tétmeccsen a visszatérése óta.

A Juve ma már rég nem az a csapat, amely pár év volt, de leendő ellenfele dolgát alaposan megnehezítheti, már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy az El-lel akarja megmenteni a szezonját a Juventus.

Szavazzon!

Ön melyik csapat ellen nézné meg legszívesebben a Ferencvárost?

Bayer Leverkusen

A Bayer Leverkusen jó ismerőse a Ferencvárosnak, hiszen az El előző kiírásában egy csoportban szerepelt a két csapat. A Leverkusen azzal a Monacóval találkozott a nyolcaddöntőért vívott párharcban, amelyet a Fradi éppen a csoportjában utasított maga mögé a fantasztikus őszi menetelés során. A németek javára csak a büntetők döntöttek, de az biztos, hogy senki sem fog örülni azok közül, akik esetleg a Leverkusent kapják majd.

A Fradi 2021 őszén 2-1-re kikapott Németországban a Leverkusentől, majd decemberben összejött a revans, az akkor még Peter Stöger vezette Ferencváros, az akkor még zöld-fehérben focizó Aissa Laidouni góljával nyert 1-0-ra, ezzel pedig történelmet írtak, mert ez volt a Fradi történetének első hazai győzelme az európai kupasorozatok csoportkörében. Akkor az utolsó körben szerzett győzelem is csak a csoport utolsó helyéhez volt elég.

A Leverkusen 10. a Bundesligában, így a németekre is igaz, hogy egy jó El-szereplés lenne az igazi ajándék a csapat szurkolóinak.

Sevilla

A Sevilla a sorozat királya, az Európa-liga legnagyobb specialistája. A spanyol csapatnak az is belefért, hogy 2-0-ra kikapjon kikapjon a PSV otthonában, miután hazai pályán 3-0-ra nyert. A Sevilla pocsékul kezdte a szezont, de javuló formát mutat és már a 12. helyen áll a bajnokságban, de az igazi mentőöv ebben az évben is az El lehet, amivel újra eljuthat a BL-be ahonnan ezúttal a Manchester City és a Borussia Dortmund miatt nem tudott továbbjutni a csoportjából.

A Fradi és a Sevilla még soha nem találkozott a nemzetközi porondon, de nem túlzás azt állítani, hogy senki sem szeretne azzal a Sevillával összefutni, amely 2006 óta hatszor nyerte meg a második számú európai kupasorozatot.

A cspat sztárjai között van két marokkói vb-hős is, a kapus Bono, valamint Youssef En-Nesyri személyében. A spanyol alsóház mezőnye hihetetlenül szoros, a Sevilla a 12. helyen is mindössze 5 pontra van a kieséstő, így nagy kérdés, Jorge Sampaoli csapata mennyire koncentrálhat nyugodtan az El-re vagy ezt is beáldozza a bennmaradás érdekében.

AS Roma

José Mourinho csapata Andrea Belotti és Paulo Dybala góljaival ledolgozta a Salzburgban összeszedett hátrányát. A Special One nyert már Európa-ligát, ráadásul többször is, legutóbb a Manchester United csapatával, de korábban a Portóval is feljutott a csúcsra. Mourinho az El mellett egyedüli edzőként nyerte meg a Bajnokok Ligáját és a Konferencia-ligát is – utóbbit már az olasz csapat trénereként az előző szezonban.

A Roma és Mourinho tavaly már nyert egy nemzeközi kupát Forrás: AFP/Ozan Kose

Mourinho csapatának komoly esélye nincs a bajnoki címre, de figyelnie kell, mert ha újra a BL-ben akar szerepelni, akkor meg kell tartania két- illetve hárompontos előnyét az üldözőkkel szemben a harmadik helyen. A Romának szép sorminta lenne a Konferencia-liga után az El-siker, ezzel pedig az automatikus BL-kvalifikáció, ami a portugál tréner igazi terepe. A Roma egyelőre képtelen a kiegyensúlyozott szereplésre, de bármelyik csapat dolgát komolyan megnehezítheti.

A Fradi legutóbb 1965-ben találkozott az olaszokkal a VVK-ban, kettős sikerrel jutott tovább akkor.

Union Berlin

Az Union Berlin az európai topligák meglepetéscsapata, amely nemrég vezette is a Bundesligát, most pedig a harmadik helyen áll, de ugyanannyi pontja van mint előtte a Bayern Münchennek és a Borussia Dortmundnak. Az Union a válogatott Schäfer Andrást lábsérülés miatt nélkülözte, de az idegenbeli 0-0 után odahaza 3-1-re legyőzték az Ajaxot nélküle is.

Ha Fradi az Union Berlinnel kerülne szembe, akkor Schäfer András mellett más ismerős arc is lenne az ellenfélnél, ugyanis a Fradi-szurkolók egyik kedvence, Aissa Laidouni, aki a tunéziai válogatott egyik legjobbja volt a katari vb-n, január végén a berlini csapathoz igazolt.

Schäfer András ezúttal ellenfléként szerpelhetne a Puskás Arénában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soren Stache

A német csapatnál kérdéses, hogy mekkora prioritást jelent az Európa-liga. Az Union Berlin jelenleg a harmadik, BL-szereplést érő helyen áll a Bundesligában, és történelmi tettet hajtana végre, ha a szezon végén odaérne a dobogó valamelyik fokára, ráadásul Urs Fischer csapata még a Német Kupában is ott van a negyeddöntőben, így nem lenne meglepő, ha a német együttes elengedné az Európa-ligát, hogy a hazai porondra koncentrálhasson, de erre azért nem fogadnánk nagy tétben, már csak azért sem, mert az Union a Ferencvároséhoz hasonló fanatikus szurkolótáborral rendelkezik.

Sahtar Donyeck

A Sahtar Donyeck és a Rennes párharcában nüanszok döntöttek, de végül az ukrán csapat jutott tovább. A Sahtar a Varsóban rendezett első meccset 2-1-re nyerte, míg a visszavágót a francia csapat 1-0-ra. A hosszabbításban a franciák a 106. percben újabb gólt szereztek, de a 119. percben jött a dráma, amikor Jeanuel Belocian öngóljával szépített, összesítésben pedig egyenlített a Sahtar, jöhettek a tizenegyesek. Az ukránok a hetedik sorozatban tudták eldönteni a továbbjutás sorsát.

A Sahtar-Fradi több szempontból is pikáns lenne: pályára léphetne a Fradi ellen Olekszandr Zubkov és Ivan Petrjak is - előbbi három, utóbbi egy bajnoki címet nyert a magyar csapattal. A Sahtar az orosz-ukrán háború miatt Varsóban játssza az európai kupameccseit, ráadásul télen rekordösszegért távozott a csapat legnagyobb sztárja, a 22 éves Mihajlo Mudrik, akiért 70+30 millió eurót fizetett a Chelsea.

Sporting

A Sahtar mellett elsőre talán a Sportingot lehetne mondani még, mint esetleg verhető ellenfelet. A portugál együttes negyedik helyen áll hazája bajnokságában, 13 győzelem mellett két döntetlen és hat veresége van, és már 15 pontra van az első helyezett Benficától, ráadásul télen 42 millió fontért eladta az egyik legjobb játékosát, Pedro Porrót a Tottenhamnak.

A dán Midtjyllandnak a lisszaboni odavágón 1-1-es döntetlent harcolt ki, ennek fényében önbizalomnövelő lehetett a Sporting 4-0-s siker idegenben.

A sorsolást tehát pénteken déltől rendezik, a kiemelt (csoportgyőztes) csapatokat sorsolják össze a nem kiemelt csapatokkal és mindössze annyi kikötés van, hogy egy nemzetből érkezett csapatok nem kerülhetnek össze.

A csoportkör győztesei (kiemeltek):
Arsenal (angol)
Betis (spanyol)
Fenerbahce (török)
FERENCVÁROS
Feyenoord (holland)
Freiburg (német)
Real Sociedad (spanyol)
Union Saint-Gilloise (belga)

A rájátszás győztesei (nem kiemeltek):
AS Roma (olasz)
Juventus (olasz)
Leverkusen (német)
Manchester United (angol)
Sevilla (spanyol)
Sahtar (ukrán)
Sporting (portugál)
Union Berlin (német)

A nyolcaddöntőben oda-visszavágón dől el a továbbjutás, a mérkőzéseket március 9-én és 16-án rendezik, a Ferencváros csoportgyőztesként a visszavágót játssza hazai pályán, ezúttal a Puskás Arénában. A párharcok győztesei a negyeddöntőbe jutnak, melynek sorsolását március 17-én rendezik. Ekkor az is eldől, hogy az elődöntőben melyik párharcok továbbjutói találkoznak egymással. A negyeddöntőket április 13-án és 20-án bonyolítják le, az elődöntőket május 11-én és 18-án játsszák, a fináléra pedig május 31-én a budapesti Puskás Arénában kerük sor.