Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy éve tart a háború, új taktikával támadnak az oroszok

Események

Oroszország, Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború, újonc, katona, tank
Moszkva, 2022. december 13. Újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 366. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
05:25
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:26
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

A harcok lezárását sürgeti az ENSZ

Az ENSZ Közgyűlése a tagállamok háromnegyedének támogatásával elfogadta az ukrajnai békét sürgető határozatot csütörtökön kétnapos vita után, Oroszország elutasította, India és Kína tartózkodott.
Az ukrajnai háború kezdetének első évfordulójára előterjesztett határozatot 141 ország képviselője szavazta meg az ENSZ Közgyűlésének rendkívüli ülésének zárásaként.

A dokumentum felszólítja a konfliktusban érintett feleket és nemzetközi közösséget, hogy törekedjenek a békére, Oroszországot pedig arra, hogy azonnali vonja ki csapatait Ukrajna nemzetközileg elismert területéről. A határozat jogilag nem kötelező erejű. (MTI)

05:28
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Parlamenti képviselők imádkoznak a békéért

A Parlamenti Imacsoport tagjai 24 órán keresztül imádkoznak a békéért az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján - közölte Vejkey Imre KDNP-s képviselő, az imacsoport vezetője csütörtök este az MTI-vel.

A kereszténydemokrata képviselő elmondta: a csütörtök éjfélkor kezdődő, 24 órás imaláncban óránkénti beosztásban vesznek részt az imacsoport tagjai, összesen 74-en. Vejkey Imre hozzátette, hisz abban, hogy az imának hatalmas ereje van.

A képviselő egyben mindenkit arra kért, hogy az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulóján, pénteken csatlakozzanak a közös imához egy-egy órára.

"Imádkozzunk együtt azért, hogy Európában és a világban a fegyverek hatalma helyett újra Isten békéje legyen a győzedelmes, hogy a világ hatalmasai felismerjék, hogy a háború nem megoldás" - fogalmazott Vejkey Imre.

05:52
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5795 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5340 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 51 ember, köztük 12 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:05
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

2 milliárd dolláros amerikai segély

Az Egyesült Államok várhatóan ma, az oroszországi teljes körű háború évfordulóján jelent be további 2 milliárd dolláros támogatást az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés keretében - jelentette a CNN egy amerikai tisztviselőre hivatkozva.

06:20
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapás Herszonra

Orosz lövedékek megrongálták a herszoniak fűtését ellátó fővezetéket, amet hatszáz ház fűtését biztosította több mint 40 ezer embernek - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 23-án esti beszédében.

06:36
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kína drónokat szállíthat Oroszországnak

A Der Spiegel német hírportál birtokába jutott információk szerint az orosz hadsereg kínai dróngyártókkal tárgyal kamikaze drónok tömeggyártásáról Oroszország számára.

07:24
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

5000 rakétacsapás Ukrajna ellen

Oroszország február 24. óta közel 5000 rakétacsapást és 3500 légicsapást hajtott végre Ukrajna ellen - közölte Olekszij Hromov ukrán vezérkari főnökhelyettes.

08:13
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt üzente Zelenszkij a háború évfordulóján - videó

Február 24-én több millióan választottunk. Nem a fehér zászlót, hanem a kék-sárga zászlót. Nem a menekülést, hanem a szembenézést. Ellenálltunk és harcoltunk. A fájdalom, a bánat, a hit és az egység éve volt ez. És ebben az évben legyőzhetetlenek maradtunk. Tudjuk, hogy 2023 a győzelmünk éve lesz!

08:43
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Peking az atomfegyverek tilalmát szorgalmazza

Peking a párbeszéd folytatására és az atomfegyverek bevetésének teljes tilalmára szólította fel Oroszországot és Ukrajnát a pénteken, és 12 pontból álló javaslatot tett közzé az ukrajnai háború befejezésére.

Minden országnak támogatnia kell Oroszországot és Ukrajnát abban, hogy együttműködve a lehető leghamarabb folytassák a közvetlen párbeszédet a békés megoldás érdekében

- áll a kínai külügyminisztérium közleményében.

A dokumentumot péntek reggel tették közzé a kínai külügyi tárca honlapján, Ukrajna orosz megszállásának 2022. február 24-i megindítása első évfordulóján. A dokumentumban Peking az atomfegyverek mindennemű alkalmazása ellen foglalt állást. Kína arra is felszólította a háborús feleket, hogy kerüljék a polgári lakosság elleni támadásokat. 

09:21
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Több százan vesznek részt a háború évfordulóján tartott virrasztáson

Több százan vesznek részt a háború egyéves évfordulója alkalmából tartott virrasztáson, a Trafalgar téren. London központjában jelenleg is virrasztás zajlik az ukrajnai háború egyéves évfordulója alkalmából.

10:07
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ békefelhívást fogadott el Ukrajnában

Az ENSZ Közgyűlése ma este elsöprő többséggel megszavazta az ukrajnai békére felszólító határozatot. A nem kötelező érvényű határozatban a tagállamok azt követelik, hogy Oroszország vonja ki csapatait Ukrajnából, emellett "átfogó, igazságos és tartós békére" szólít fel.

Az állásfoglalást 141 igen szavazattal, 32 tartózkodás mellett fogadták el. Oroszországhoz csatlakozva hat ország nemmel szavazott.
A határozat elfogadására pénteken kerül sor, amikor egy éve, hogy az orosz csapatok megszállták az országot, és ezzel elindították a máig dúló háborút.

10:46
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország úgy tűnik most az ukrán hadsereg leépítésére összpontosít

Oroszország valószínűleg ismét megváltoztatta megközelítését az ukrajnai háborúban, és most Kijev hadseregének leépítésére összpontosít - közölte a brit védelmi minisztérium (MoD).

Legutóbbi hírszerzési frissítésében a MoD azt mondta, hogy Oroszország kampánya eltolódott a "jelentős új területek elfoglalásától".

"Az orosz vezetés valószínűleg egy hosszú távú műveletet folytat, amelyben banki alapon arra számítanak, hogy Oroszország népesség és erőforrások terén meglévő előnyei végül kimerítik Ukrajnát" - áll a közleményben.

11:14
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság egyelőre nem küld vadászgépeket Ukrajnába

Az Egyesült Királyság "rövid távon" nem küld vadászgépeket Ukrajnába –jelentette ki Ben Wallace a védelmi miniszter.

Ukrajna hónapok óta kéri a Nyugatot, hogy küldjön vadászgépeket, de eddig egyetlen ország sem vállalta a szállítást. Ehelyett sokan inkább tankokat vagy páncélozott járműveket küldenek. Nagy-Britannia közel 200 tankot és helikoptert biztosított Kijevnek.

Ben Wallace hozzátette, hogy az Egyesült Királyságnak biztosítania kell, hogy amikor bármilyen fegyvert ad Ukrajnának, akkor a fegyverek mellé kiképzést és képességeket is biztosít.

De ha vadászgépekről van szó, ez azt jelentené, hogy "több száz embert" kellene az országba küldeni, és "a Nyugat nem fog ilyen léptékben csapatokat küldeni Ukrajnába".

11:51
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztrália drónokat küld Ukrajnának

Ausztrália további drónokat küld Ukrajnának, valamint 90 orosz magánszemély és 40 vállalt ellen vezet be pénzügyi szankciókat - jelentette be az ausztrál kormány pénteken.
A szankciók célpontjai azok az orosz miniszterek, akik az energetikai, a nyersanyag- és az ipari ágazatokat irányítják. Továbbá a védelmi szektor kulcsszereplői, köztük a Kalasnyikov vállalat, a Tupoljev repülőgépgyártó és egy tengeralattjárókat fejlesztő cég.

12:31
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország páncéltörő sünöket telepít az orosz és fehérorosz határon

A lengyel hatóságok úgy döntöttek, hogy védőkorlátokat telepítenek az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határaikon. Erről Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter számolt be a közösségi médiában.

- mondta Blaszczak.

Több fotót is közzétett, amelyeken fém és beton páncéltörő akadályok láthatók a lengyel-orosz és lengyel-fehérorosz határátkelőhelyek közelében.

13:08
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoport lőszerigényei "teljesültek"

Az orosz Védelmi Minisztérium beleegyezett, hogy lőszerrel lássa el a Wagner-csoportot, miután annak vezetője azzal vádolta a hadsereget, hogy éheztetni fogja zsoldosait.

Jevgenyij Prigozsin megosztott egy képet több tucat halott harcosról, és árulással vádolta az orosz védelmi minisztériumot, amiért a Wagner csoportot az életben maradásukhoz szükséges töltények és lövedékek nélkül hagyta - amit a minisztérium tagadott.

13:44
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij katonai szolgálatot teljesít Kijevben

Volodimir Zelenszkij köztársasági elnök Kijevben részt vesz a szolgálatot teljesítő és a háborúban elhunyt katonák tiszteletére rendezett istentiszteleten. A Szent Szófia székesegyház előtt kitüntetéseket ad át a katonáknak és katonai vezetőknek, valamint az elhunytak családtagjainak.

Sir Richard Barrons tábornok, az Egyesített Erők Parancsnokságának volt parancsnoka úgy jellemezte a jelenetet, hogy az emlékeztetett arra, hogy a háború igazi árát az emberveszteségekben számolják.

"Valójában elég figyelemre méltó, hogy ma ilyen felvonulást és megemlékezést tartanak, a nyílt téren állva Kijevben" – mondta.

"Ez azt mutatja, hogy szerintük mennyit tettek az orosz invázió visszaveréséért, és mennyire biztosak abban, hogy amíg a Nyugat továbbra is támogatja Ukrajnát, addig Ukrajna végül győzni fog"."

14:07
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint tárgyalásokra van szükség, mielőtt Magyarország jóváhagyja Finnország és Svédország NATO tagságát

Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy további tárgyalásokra van szükség a parlamenti frakciók között, mielőtt Magyarország ratifikálná Finnország és Svédország NATO-tagságát, amelyről a törvényhozók jövő szerdán kezdenek tárgyalni.

Orbán Viktor a közszolgálati rádióban elmondta, hogy arra kérte nacionalista Fidesz pártjának törvényhozóit, hogy támogassák a pályázatukat, hozzátéve azonban, hogy néhány képviselő "nem túl lelkes" a bővítéssel kapcsolatban, és további megbeszéléseket kérnek az ügyben.

Orbán Viktor hozzátette, hogy végül világossá kell tenni, hogy Magyarország támogatja Finnország és Svédország NATO-tagságát, de szerinte Törökország aggodalmait is meg kell hallgatni Svédország csatlakozásával kapcsolatban, különben a bővítési törekvés megbukhat.

14:27
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz: nem a fegyverszállítások hosszabbítják meg a háborút

A kormányfő az orosz támadás elindításának évfordulójára közzétett videóüzenetében kiemelte, hogy Németország szilárdan Ukrajna mellett áll.

"A háborút pedig nem a fegyverszállításaink hosszabbítják meg" - mondta.

"Éppen ellenkezőleg, minél hamarabb belátja Oroszország elnöke, hogy nem éri el imperialista céljait, annál nagyobb az esély a háború mielőbbi befejezésére" - tette hozzá.

A vérontás befejezésének lehetősége Vlagyimir Putyin orosz elnök kezében van, "ő vethet véget ennek a háborúnak"- mondta Olaf Scholz. Az utóbbi tizenkét hónap megmutatta, hogy "az orosz elnök kudarcot vallott", hiszen "megosztásra törekedett, és az ellenkezőjét érte el", Ukrajna egységesebb, mint bármikor korábban, és az Európai Unió egysége is szilárd - fejtette ki a német kancellár.

Mint mondta, végigtekintve a háborúból adódó németországi kihívásokat látható, hogy "sok mindent elég jól megoldottunk". Németország alig néhány hónap alatt függetlenítette magát az orosz energiától, így már az orosz import nélkül is "van elég gázunk és olajunk", a gazdaság pedig nem süllyedt mély recesszióba, és a mindenütt megmutatkozó segítőkészség révén egymilliónál is több ukrán talált menedéket az országban - sorolta. Elmondta, hogy Németország több mint 14 milliárd euró értékben nyújtott segítséget Ukrajnának, pénzügyi és humanitárius támogatást is biztosított és fegyvereket is szállított az országnak.

14:51
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök pénteken ígéretet tett arra, hogy Ukrajna 2023-ban győzelmet arat.

"Túléltük a teljes körű háború első napját. Nem tudtuk, mit hoz a holnap, de világosan megértettük, hogy minden holnapért harcolni kell" - mondta a politikus a Twitteren közzétett videóüzenetében.

Kijelentette, az ukránok "legyőzhetetlennek" bizonyultak "a fájdalom, a bánat, a hit és az egység évében". Hozzátette, tudjuk, hogy 2023 a győzelmünk éve lesz".

Zelenszkij szerint a tavalyi támadás napja egy olyan pillanat volt, amikor "milliók döntöttek. Az ukránok nem a megadás fehér zászlaját választották, hanem a kék és sárga zászlót. Nem a menekülést, hanem a szembenézést. Ellenállnak és harcolnak" - olvasható az elnök Twitter-üzenetében.

15:01
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia "nyitott" arra, hogy vadászgépeket szállítson Ukrajnának

Dánia "nyitott" arra, hogy vadászrepülőgépeket küldjön Ukrajnába - jelentette ki az ország védelmi minisztere.

"Nem zárom ki, hogy egy bizonyos ponton szükség lehet a vadászrepülőgépekkel való hozzájárulást megvizsgálni" - mondta Troels Lund Poulsen ügyvivő.

A dán légierő az 1970-es évek óta 77 F-16-os repülőgépet vásárolt a fegyveres erők szerint. Közülük a jelentések szerint mintegy 30 áll hadrendben.
Ukrajna korszerűbb fegyvereket kért a nyugati szövetségesektől, de egyetlen ország sem biztosított repülőgépeket vagy olyan nagy hatótávolságú fegyvereket, amelyek képesek lennének mélyen Oroszország belsejében csapást mérni.

15:11
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb katonai és polgári támogatási intézkedéseket jelent be

Az Egyesült Államok további támogatási intézkedéseket jelentett be Ukrajnának, többek között energiatámogatást, fegyvereket és szankciókat. A Biden-kormányzat légvédelmi rendszereket, "nagy mennyiségű" tüzérséget és aknamentesítési eszközöket küld a frontvonalra. A csomagban drónok, biztonságos kommunikációs berendezések és elektronikus hadviselés-felderítő berendezések is szerepelnek. Március végéig egy harmadik szállítmányt is küldenek Ukrajnába mobil generátorokból, miután Oroszország támadásokat intézett az ország energetikai infrastruktúrája ellen. Az amerikai elnök bejelentette, hogy további 250 millió dolláros sürgősségi energiatámogatást tervez nyújtani Ukrajnának.
A Világbank megkezdte az USA által adományozott 9,9 milliárd dollár folyósítását az ukrán egészségügyi, oktatási és sürgősségi szolgáltatások számára.

15:20
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Berhivka elfoglalását jelentette be a Wagner csoport vezetője

A Bahmuttól északnyugatra fekvő Berhivka település elfoglalásáról tett bejelentést Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai vezetője Telegram-csatornáján. Prigozsin szerint a Wagner csoport teljes egészében ellenőrzése alá vonta Berhivkát. Korábbi orosz jelentések szerint a település elfoglalása elvágja az Artemivszk városába Csasziv Jar felől vezető utolsó utánpótlási útvonalat.

15:30
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Michael Roth: a háború gyors lezárása Ukrajna végét jelentené

Michael Roth az orosz támadás elindításának évfordulóján azt nyilatkozta, hogy Ukrajna elleni orosz háború megtanította Németországnak, hogy "az a feladatunk, hogy erőssé tegyük az ukrán kormányt", aminek révén tárgyalásokkal rendezheti viszonyát Oroszországgal.

"A háború gyors befejezése a szabad, demokratikus Ukrajna végét is jelentené" - fejtette ki Michael Roth.

Elmondta, hogy "senki sem akarja elpusztítani Oroszországot", és Németország sem törekszik "rendszerváltásra Moszkvában". Az oroszoknak kell eldönteniük, hogy milyen rendszerben akarnak élni, az viszont elvárható Oroszországtól, hogy tartsa tiszteletben a szomszédos országok szuverenitását és területi épségét.

Kifejtette: a majdani béketárgyalásokon ki kell dolgozni majd garanciákat arra is, hogy az orosz támadás ne ismétlődjön meg. Ezért a német támogatás közép-, és hosszú távon azt szolgálja, hogy "Ukrajna annyira ellenállóvá váljék, hogy Oroszország soha többé ne merje fenyegetni biztonságát, függetlenségét és területi épségét".

Erre a legjobb garancia egy modern, jól kiképzett, és a konvencionális fegyverrendszereket tekintve a legmagasabb szinten felszerelt ukrán hadsereg - mondta a német parlament külügyi bizottságának elnöke.

15:55
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna erőteljesebb támogatása

Ukrajna erőteljesebb támogatására szólítottak fel más államokat Lengyelország és a három balti állam házelnökei egy közös nyilatkozatban, amelyet pénteken a varsói szejm honlapján tettek közzé.

"Felszólítjuk a többi országot is, hogy növeljék Ukrajna támogatását, és biztosítsák ezáltal az ukrán függetlenség és területi egység védelmének képességét" - áll a nyilatkozatban.

Megerősítették Ukrajna európai uniós és NATO-tagságának támogatását is. Hangsúlyozták továbbá: soha nem ismerik el az ukrán területek - ezen belül a Krím félsziget, Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsija - illegális elcsatolását. Fehéroroszországot és Iránt felszólították: ne támogassák tovább az Oroszország által Ukrajnával szemben folytatott háborút.

"Más országokat is felszólítunk: hagyjanak fel az orosz agressziót lehetővé tevő minden cselekedettel" - fogalmaztak.

Az ukrajnai háborús bűntettekre és az ott keletkezett háborús károkra utalva kifejtették: Lengyelország és a balti államok együtt fognak működni szövetségeseikkel annak érdekében, hogy a külföldön befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére, a háborús jóvátételre használják fel.

"Az ukrán győzelem az egyetlen módja annak, hogy helyreálljon a béke Európában. Együtt vagyunk Ukrajnával" - zárták le nyilatkozatukat a házelnökök

16:00
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Victoria Nuland: Washington csak a Zelenszkij-formula alapján kész tárgyalni Moszkvával

Az Egyesült Államok csak a Zelenszkij-formula alapján kész tárgyalni az ukrajnai rendezésről Oroszországgal, és nincs köze az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásához - jelentette ki Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában.

Mint mondta: "Az ukrán fél egy tízpontos tervet javasolt a béke elérésére. Oroszország semmilyen módon nem reagált erre a tervre. Ha a béketárgyalások az ukránok által javasolt igazságos békeformula alapján kezdődtek volna el, természetesen támogattuk volna azokat" - tette hozzá.

16:31
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország leszállította az első Leopard harckocsikat Ukrajnának

Lengyelország leszállította az első Leopard harckocsikat Ukrajnának - nyilatkozta a védelmi miniszter Mariusz Błaszczak.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök is később megerősítette, hogy országa már négy Leopárdot szállított Kijevnek. Elmondta, hogy Lengyelország hamarosan további Leopard harckocsikat, valamint számos korszerűsített, szovjet korabeli T-72-es harckocsit fog biztosítani számukra.

Lengyelország még további 14 német gyártmányú Leopard 2 harckocsit ígért Ukrajnának.

17:00
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna visszautasítja Kína "béketervét"

Az ukrán elnök egyik vezető tanácsadója nem támogatta Kína által ma közzétett "béketervet".
A 12 pontból álló terv javaslatokat tartalmaz a tűzszünet elérésére - többek között arra vonatkozóan, hogy "minden ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását" tiszteletben kell tartani -, de azt nem mondta ki, hogy mi történjen a jelenleg Oroszország által megszállt területekkel.

Mihajlo Podoljak politikai tanácsadó azt mondta, hogy a háború befejezését célzó bármilyen tervnek magában kell foglalnia az orosz csapatok visszavonását Ukrajna 1991-es határaira. Ezzel a Szovjetunió összeomlásának idején fennálló ukrán határokra utalt.

"Bármilyen "béketerv", amely csak tűzszünetet és ennek eredményeként új határvonalat és az ukrán területek további megszállását tartalmazza, nem a békéről szól, hanem a háború befagyasztásáról, az ukrán vereségről, (és) az orosz népirtás következő szakaszairól" - írta a Twitteren.

17:54
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kanada támogatja Ukrajnát

Kanada több mint 32 millió dollár támogatást nyújt Ukrajna biztonságának és stabilizációjának további erősítéséhez - jelentette be a kanadai kormány. A 32 millió dollárból 7,5 millió dollár az aknamentesítésre, több mint 13 millió dollár az elszámoltathatóságra, többek között a konfliktushoz kapcsolódó szexuális erőszak kezelésére, és több mint 12 millió dollár a "vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris fenyegetések elhárítására" - közölte a kormány.

18:50
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

A svédek is küldenek tankokat

Svédország 10 Leopard 2 harckocsival segíti Ukrajna harcát - írta a Der Spiegel magazin.
Korábban a svéd védelmi minisztérium pedig újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának.

19:48
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna-szerte megszólaltak a szirénák

Több régiójában is megszólaltak a légvédelmi szirénák, a szakértők egy esetleges orosz csapást jósolnak péntekre, a háborújának egyéves évfordulójára.

21:09
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek lennének Oroszország tervei?

Oroszország fehéroroszországi térnyerése egy aprólékosan megkomponált terv eredménye lehet. Európai és amerikai médiaorgánumok egy csoportja, köztük a Kijevi Independent azt állítja, hozzájutottak egy 17 oldalas dokumentumhoz, amely részletesen ismerteti Oroszország terveit.

21:58
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

Irántól tart az Egyesült Államok

A Fehér Ház felvetette, hogy Moszkva vadászgépeket és más katonai felszereléseket biztosíthat Iránnak, cserébe Teherán nagyobb támogatásáért. John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő elmondta, hogy az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy Irán novemberben tüzérségi és harckocsilövedékeket szállított Oroszországnak.

Mint mondta, Oroszország cserébe "példátlan védelmi együttműködést" ajánlott fel, többek között rakéták, elektronikai eszközök és vadászgépek terén.

Irán harci helikoptereket, radarokat és harci kiképző repülőgépeket is próbál vásárolni Oroszországtól - mondta.

Széles körben úgy vélik, hogy Teherán olyan drónokkal látta el Oroszországot, amelyeket Ukrajna energetikai infrastruktúrája elleni csapásokhoz használtak.

22:58
február 24, 2023
Vágólapra másolva!

A G7-ek rendíthetetlenül Ukrajna mellett

A G7-ek csoportja a háború első évfordulóján kiadott nyilatkozatban megerősítették, hogy "rendíthetetlenül támogatják" Ukrajnát "mindaddig, amíg szükséges".

A csoport azt is kijelentette, hogy "soha nem fogja elismerni" a kelet-ukrajnai régiók és a Krím Oroszország általi elfoglalását.

A G7-ek közleményükben azt írták: "Elkötelezzük magunkat az Ukrajna számára nyújtott diplomáciai, pénzügyi és katonai támogatásunk fokozása mellett.

Fellépünk a harmadik országbeli szereplőkkel szemben, akik anyagilag támogatják Oroszország ukrajnai háborúját.

Hozzátették, hogy a G7 "továbbra is csökkenteni fogja Oroszország illegális agressziójának finanszírozására szolgáló bevételeit azáltal, hogy lépéseket tesz Oroszország energiabevételeinek és jövőbeni kitermelési képességeinek korlátozására".

A Fehér Ház hozzátette, hogy a virtuális G7-találkozó középpontjában az állt, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy Ukrajna sikerrel járjon a harctéren.

07:23
február 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről