Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kína lehet, hogy beszáll a háborúba Oroszország mellett

HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kezet fog az aláírt szerződések dokumentumainak kicserélése után a pekingi Nagy Népi Csarnokban
Vágólapra másolva!
A Politico szerint amerikai tisztviselők próbálják eltántorítani Pekinget attól, hogy halálos segítséget nyújtson Moszkvának a lőszerek és drónok szállításával.
Vágólapra másolva!

Sajtóinformációk szerint az amerikaiak minden erejükkel azon vannak, hogy megakadályozzák Kínát abban, hogy drónokat szállítson az oroszoknak - írja a Mandiner.

Az utóbbi időben egyre sűrűbben lehetett hallani, hogy Peking kész katonai segítségnyújtást biztosítani Moszkvának. A drónok mellett az is felröppent, hogy a kínai vezetés a drónok mellett lőszerek és kézifegyverek szállítását is tervezi.

A Politico forrásai hangsúlyozták, hogy eddig még nem történt meg a segélyszállítmányok elindítása, azonban Washingtonban komoly riadalmat okoztak az ezzel kapcsolatos hírek és megkezdték az ezzel kapcsolatos hírszerzési munkát.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping. Forrás: AFP/MTI/MTVA/Nicolas Asfouri


– nyilatkozta Pat Ryder tábornok pénteki sajtótájékoztatóján.

Elemzők szerint amennyiben Kína katonai támogatást biztosít Vlagyimir Putyinnak és beszáll a háborúba, nagyban elbillentheti a harcok sorsát az oroszok oldalára.

Amerika nagyon nem örülne az új résztvevőnek

Washington már korábban is figyelmeztette a kínai vezetést, ne küldjön „halálos segítséget" Oroszországnak. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a müncheni biztonsági konferencián figyelmeztette kínai kollégáját, hogy a tervezett lépésük nagyban rontanák a diplomáciai viszonyt a két ország között.

Az amerikai vezetés február elején több kínai nagyvállalatot is szankcionált, amiért szerintük támogatták az oroszokat.

A Spacety műholdas vállalat volt az egyik, amelyik a Wagner-csoport magánhadseregnek adott át műholdképeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről