Németh Balázs: Visszatértem a gyökerekhez

Németh Balázs atlétikai vb
Vágólapra másolva!
Németh Balázst, a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját kérdezte a 888.
Vágólapra másolva!

888: Komoly visszhangja volt, hogy tavaly augusztus végén elköszöntél az Híradótól. Sokan, sokféleképpen magyarázták a távozásod, de mi volt az igazi mozgatórugód?

Németh Balázs: Nyilván mindenkinek megvolt a saját, széles körben hangoztatott véleménye erről, de istenigazából azért léptem, mert – bármennyire is elcsépelten hangzik – új, és főleg másfajta kihívásra volt szükségem. Egy munkát akkor tudsz hatékonyan és élvezettel végezni, ha nem csupán a fizetésedért jársz be, hanem ezen felül örömet is okoz. Nem akartam 44 évesen csak azért dolgozni, mert muszáj valamit csinálni.

888: Azért túlzás lenne munkában kiégett, megfáradt híradósnak nevezni, nem gondolod, hogy az eredeti szakmádban is várt volna rád néhány komolyabb kihívás?

Németh Balázs: Valószínűleg, és az is nyilvánvaló, hogy kényelmesebb lett volna a nyolc ott töltött évem alatt megszokott, szép híradós üvegasztal mögött ücsörögni további hosszú évekig. De mostanában – összehasonlítva az egy évvel korábbival – egészen más, szinte feldobott, jó hangulatban indulok munkába. Azért ezt is érdemes mérlegre tenni.

888:A kihívás jól hangzik, de istenigazából mi vonzott a televíziózástól meglehetősen távoli területre?

Németh Balázs: Talán nem hangzik túlságosan nagyképűnek, de a sport, azon belül is az atlétika számomra szinte természetes közeg, szóval visszatértem a gyökerekhez. Tíz éves koromtól kezdve, 1988-tól 98-ig atletizáltam, a Bp. Honvéd középtávfutója voltam, a 800 méter volt a kedvencem. Óriási élmény volt, hogy az 1998-as budapesti Európa-bajnokságon önkéntesként dolgozhattam, és utána is számtalan kisebb, nagyobb hazai versenyen voltam közreműködő, szervező. Nem véletlen, hogy a TV2-ben eleinte sportszerkesztői feladatokat végeztem. Aztán a tévé miatt hagytam abba a versenyzést, de máig rendszeresen futok. Mellesleg, az is mutatja, hogy véresen komolyan veszem a sportot, hogy elvégeztem a Testnevelési Egyetem sportmenedzser szakát, az ott szerzett tudást most jól kamatoztathatom. A másik vonzerő maga a feladat, a kihívás nagysága volt. Az atlétikai világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sportrendezvénye lesz, amire már a jegyértékesítés első hetében több mint 50 ezer jegyet adtunk el és azóta is óriási a kereslet. Ebben az évben ez lesz a világon a legnagyobb sportesemény, több mint egymilliárdan követik majd a híreit, így hatalmas a tét, a felelősség Az a cél, hogy Magyarország a lehető legtöbbet hozza ki ebből a lehetőségből.

888:A váltás idején jó néhány gúnyoldó írás jelent meg, mondván „kitaposták neked az utat". Könnyedén el tudtad engedni – nyilván korábbi karcos véleményformálásaid miatt – revansnak szánt kritikákat?

Németh Balázs: Nem vagyok érzékeny típus, de a vártnál egyébként is halkabbak és erőtlenebbek voltak a támadások. Az atléta múlt, a sportriporterként eltöltött évek, a korábbi sporteseményeken végzett szervezői munka, a sportmenedzser diploma elég jó ajánlólevélként szolgálnak. Nem arról volt szó, hogy lám, a Németh Balázsból vezérigazgatót csináltak. Persze, nincsenek illúzióim, a vb-nyitány közeledtével biztosan újra megtalálnak azok, akiknek ez a dolguk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy emiatt rosszul alszom.

888: Az új munkakörben mennyiben kaptad azt, amit vártál, illetve milyen meglepetések értek?

Németh Balázs: Kellemes meglepetésben volt részem a Budapest 2023-nál, főleg azért, mert a vártnál jóval nagyobb a mozgásterem. Abban az értelemben, hogy például számomra kedves módon lehet formálni a vb felvezetését, üzenetét. A világ harmadik legnagyobb sporteseményének szigorúan rögzített szakmai előírásaiba – milyen legyen az edzőpálya, mit kapjanak enni a sportolók, mikor kezdenek a gátfutók, súlylökők, stb. – nyilván nem akarok beleszólni, ám sok, a vb-hez szorosan kapcsolódó ügyben meglehetősen szabadon és kreatívan dönthetek a munkatársaimmal. Például abban, hogy a térségünkben élők számára is megfizethetőek legyenek a jegyek. Ezért valósulhatott meg az az ötletünk, hogy a sportolók, legyenek kezdők vagy rutinosak, kedvezményesen, féláron juthassanak belépőkhöz. Kiválasztottunk 37 szabadidősport-rendezvényt, a Balaton-átúszástól kezdve az utcai futóversenyekig, s aki ezeken rész vesz, vagy az ország bármely pontján teljesít egy egyéni kihívást, például legalább háromezer métert lefut és belép a szurkolói klubba, féláron juthat belépőhöz. Természetesen az a legfontosabb, hogy az atlétika szuperhősei csodálatos versenyt vívhassanak a pályán, de akkor lesz értelme igazán az egésznek, ha a vb segítségével hétköznapi hősök is születnek, akik felkelnek a fotelból és rendszeresen mozognak. Előbb csak néhány lépést, aztán jöhetnek a kilométerek. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor elmondhatjuk, hogy jól dolgoztunk.

888: Az örök fanyalgók az új stadion árát máris átváltották lélegeztetőgépekre, CT-berendezésekre. Mennyire lehet az átlagembert meggyőzni arról, hogy a budapesti vb fontos és jó dolog, azaz, mit üzen a vb?

Németh Balázs: Két üzenetünk van, az egyik, amiről az imént beszéltünk: a vb hatására minél többen sportoljanak. Legalább ennyire fontos, hogy a létesítménnyel nem csak egy atlétikai központ, de egy új park is életre kel ott, ahol két, három évvel ezelőtt gazzal felvert, lepusztult rozsdaövezet volt. Nem csak arról van tehát szó, hogy lesz egy stadion a vb-re, hanem a Margitsziget és a Normafa után végre Pesten is lesz egy új, komoly, sportolásra alkalmas, méretes zöldterület. A 35 ezres arénát az atléták búcsúja után visszabontják 15 ezresre és a felső lelátók helyén fedett, minden sportolni, futni, gördeszkázni, aktívan kikapcsolódni vágyó számára használható futókör és szabadidőpark lesz. S természetesen mindenki használhatja.

888: Végül, de nem utolsósorban: lesz-e magyar érem Budapesten?

Németh Balázs: Nagyon remélem! Valószínűleg 20-25 tagú lesz a magyar „küldöttség", ami példátlanul nagy létszám lenne. Atlétikában, ahol kétszáz ország vesz részt egy vb-n, nehéz a kvalifikáció, de a tavalyi müncheni Eb három érme optimizmusra adhat okot. Főként a dobószámokban vagyunk hagyományosan eredményesek, de mostanában más szakágak, például a gátfutók is nagyon sikeresek, bízzunk benne tehát, hogy más versenyzők is a döntők közelébe kerülhetnek majd. Ha augusztus 20-án, a vb második napján a kalapácsvető Halász Bence érmet szerez, az egy tündérmesére hasonlítana.