Florida republikánus kormányzója eltörölte a baloldali elit óriásvállalata, a Disney 60 éve létező kiváltságait

Ron DeSantis
Ron DeSantis republikánus kormányzó egy sor új oktatást célzó törvényt és programot hirdetett ki 2021 június 22.-én.
Vágólapra másolva!
Floridában hétfőn törvényerőre emelkedett a Disney World vidámpark kivételes jogállásának megszűnéséről szóló törvény, ami több évtizedes kiváltságokat von meg a mára baloldalivá vált szórakoztatóipari vállalkozástól. Az új jogszabály Ron DeSantis konzervatív kormányzóhoz köthető, aki eredményesen szállt szembe a baloldali elit óriáscégével. DeSantis határozottan fellép a floridai törvényeket betartani nem szándékozó, saját maguknak korábban kiváltságokat kiharcoló nagy baloldali vállalatoknak.
Vágólapra másolva!

Ron DeSantis republikánus kormányzó hétfőn aláírta a jogszabályt, amelyet Florida törvényhozása február első felében fogadott el, ami átnevezi a vidámparknak otthont adó kerületet, és annak felügyeletére a kormányzó által korlátozott időtartamra kinevezett állami testületet állít.

Ron DeSantis Forrás: AFP/Saul Loeb

A jogszabály emellett megvon minden jogszabályi felmentést is a magánvállalkozástól, többi között az adókönnyítéseket és hatósági ellenőrzések alóli kivételeket.

A konzervatív kormányzó az aláírási ceremónián kijelentette, hogy

Hozzátette, hogy

Ron DeSantis kormányzó régóta komoly bírálója a Disney-vállalatbirodalom által képviselt progresszív-baloldali (Amerikában ezt „woke"-nak is nevezik - szerk.) világképnek. A hétfői eseményen a republikánus politikus a cégbirodalom alapítójára utalva úgy fogalmazott,

A magyar mintára elfogadott floridai gyermekvédelmi törvény miatt kezdte el támadta a Disney DeSantist

Ahogy arról korábban az Origo beszámolt, a republikánus kormányzó tevékenysége elsősorban azért került a baloldal célkeresztjébe, mert tavaly az ő kezdeményezésére egy gyermekvédelmi törvényt fogadott el Florida szenátusa, ami ellen tiltakozott a teljes baloldali elit Hollywoodtól a nagyvállalati szférán át egészen a Fehér Házig.

DeSantis 2022. március 28-án írta alá az óriási sajtóvisszhangot kiváltó, a „Szülői Jogok az Oktatásban" („Parental Rights in Education") elnevezésű gyermekvédelmi törvényt.

Mind a törvény támogatói, mind a bírálói egyetértenek abban, hogy a Parental Rights in Educationt a magyar gyermekvédelmi törvények inspirálták.

A szülői jogokról szóló gyermekvédelmi törvény ellen a leghangosabban a kaliforniai központú Disney progresszív-baloldali cégóriás tiltakozott.

A The Walt Disney Company vezérigazgatója, Bob Chapek tavaly márciusban kijelentette, hogy a törvény eltörléséért fog küzdeni.

A konzervatív politikus közösségi oldalán akkor erre így reagált:

A témával kapcsolatosan a republikánus kormányzó korában pedig kijelentette:

DeSantis ezt követően több lépésben megnyirbálta a Disney-nek Florida állam által 1967 óta biztosított kiváltságait.