Vágólapra másolva!
A labdarúgás az a sport, amely mindig képes valamilyen drámát szolgáltatni, ezért is imádják százmilliók a földön. Ráadásul azt se felejtsük el, talán a fociban figyelhető meg leginkább - a videóbíró bevezetésre ellenére - a mai napig a "színészkedés" a pályán. Talán ez is az oka, hogy sok egykori, vagy jelenleg is aktív futballista jelent már meg a tévében, sorozatokban, filmekben. Sorozatunk első részében azokat a sztárokat ismertettük, akik a focipálya mellett a filmvásznon is megmutatták már magukat. Természetesen a foci mellett a többi sportág képviselői között is akadnak bőven olyanok, akik színészkedésre adták a fejüket, ez nem is csoda, mivel az emberek rajonganak a sportolókért. Most őket vettük górcső alá, jöjjön, tehát második felvonás:

Mivel szinte felsorolni is lehetetlen azon sportolók számát, akik sportoltak és a színészkedésben is kipróbálták magukat, így próbáltunk elsősorban azokra a sztárokra koncentrálni, akik nem csak fiatalon, van éppen egyetemi csapatban voltak jók a sportágukban, hanem felnőtt szinten is letettek valamit az asztalra. Érdekesség ugyanis, hogy

többek között Channing Tatum, Ed O'Neill, Jamie Foxx, Dwayne Johnson, Hugh Jackman vagy éppen Jason Statham - utóbbi műugró volt - is sportolt valamit a színeszkés előtt, de most nem rájuk koncentrálunk.

Az NBA-sztárok viszik a prímet

A labdarúgók mellett az NBA világából került ki a legtöbb olyan játékos, aki színészként is kipróbálta magát. Elég csak Dennis Rodman, Michael Jordan, Shaquille O'Neal vagy éppen LeBron James nevét említeni.

A "The Worm", azaz a Féreg becenévre hallgató Dennis Rodman már a kosárpályán is feltűnő jelenség volt, így nem csoda, hogy Hollywood is lecsapott rá.

Rodman elképesztő sportlói pályafutást tudhat maga mögött, tagja volt a Chicago Bulls legendás csapatának. Ötször nyerte meg NBA-t - 1989, 1990, 1996, 1997, 1998 -, többször beválogatták All Star-csapatba,

az elismeréseit felsorolni is nehéz lenne. Ráadásul a kosárlabdázás mellett pankrátorként is ismertté vált, 1997 és 2008 között számos eseményen látható volt, többek között Hulk Hogan oldalán is.

Dennis Rodman a filmvásznon is színes egyéniség Forrás: Origo

A botrányhős sportoló színészként Jean-Claude Van Damme és Mickey Rourke mellett játszott főszerepet a Nyerő páros című akciófilmben

- előtte az Eddie című kosaras alkotásban is feltűnt -, amely filmben nyújtott alakításáért három Arany Málna díjjal „jutalmazták" a 18. Arany Málna-gálán.

Na de mit kell tudni a filmről? Jack Quinn (Jean-Claude Van Damme) terrorista elhárító vissza akar vonulni. Ám a szervezet nem hajlandó elengedni, és új feladattal bízza meg: Stavros (Mickey Rourke), a világ legveszedelmesebb terroristája egy minden eddiginél veszélyesebb akcióra készül. Quinn az egyetlen ember, aki megfékezheti. A veszélyes küldetésben csak saját eszére és erejére számíthat, no meg egy izgága,

kétméteres kolosszusra (Dennis Rodman), aki alaposan megszínesíti amúgy sem szokványos hétköznapjait. A nyerő páros minden trükköt bevet, hogy megállítsa Stavrost bosszúhadjáratában.

Ezt követően a Kötelék nélkül című alkotásban volt látható. Sokak emlékezhetnek A Féreg akcióba lép című filmre, nem túlzás kijelenteni, hogy ez az akciófilm volt az igazi mélypont számára, amely után el is felejtette Hollywood.

A valaha volt egyik, ha nem a legjobb kosárlabdázó, a sportolók királya, Michael Jordan is kipróbálta magát színészként. A legendás játékos a Space Jam első részében, az 1996-os Zűr az űrben című vígjátékban játszott főszerepet. Mi mielőtt rátérnénk a filmre, érdemes megemlíteni az eredményeit: az

NBA-ben eltöltött 14 idénye alatt hatszor lett bajnok, 14-szer került be az All Star-csapatba, hatszor rájátszás és a döntő legjobb játékosa lett, tízszer a liga pontkirálya, ötször az Év legértékesebb játékosa volt, ezzel az NBA történetének legsikeresebb játékosává vált. Két aranyérmet is szerzett csapatban a Los Angeles-i, illetve a barcelonai olimpián a Dream Team tagjaként.

Tényleg egészen elképesztő pályafutás.

Jorsan nagyot alakított a Space Jamben Forrás: InterCom

Miután 1993-ban először visszavonult a kosárlabdától, kipróbálta magát baseballosként is egy kicsit, de nem igazán volt jó játékos. Az élete ezen része is bekerült természetesen a Space Jam című filmbe, amelyben nagyot alakított.

A film szép siker lett, Jordan színészi karrierje rögtön meg is feneklett. A filmben egyéként több korábbi legendás kosaras, többek között Charles Barkley, Patrick Ewing, Patrick Ewing, Shawn Bradley vagy éppen Larry Johnson is játszik.

A filmben egy távoli csillagrendszerben hiánycikké vált a nézőcsalogató látványosság, s a helyi vidámpark vezetője egy igazán forradalmi megújulásra szánja el magát:

az intergalaktikus csatornán véletlenül rákattint a Tapsi Hapsi és Dodó kacsa nevével fémjelzett adóra, és embereivel sietve elraboltatja kedvenc rajzfilm- hőseinket. Michael Jordan pedig a világ megmentésére siet, még ha nem is saját elhatározásából.

1997 áprilisában a Hoop magazinnak így nyilatkozott a filmezésről:

„Túl sok időmet elveszi. Nagyon tisztelem azokat, akik csinálják. Amikor a Space Jamet forgattuk, pár színésszel játszottunk barátságos meccseket. Beszéltem a Supermant megszemélyesítő Dean Cainnel, és nem akartam elhinni, miket kell csinálnia. Este két órát velünk kosarazott, aztán visszament, és egész éjjel a filmen dolgozott. Reggel pedig mehetett az edzőterembe egész nap súlyokat emelni, hogy beleférjen a szűk ruhákba.

Michael Jordan, az NBA legnagyobb legendája Forrás: AFP/Tom Mihalek

Sok filmjében csak rövid epizódszerepet vállalt, például A játék ördöge, Bolondos dallamok – Újra bevetésen, ahol kivétel nélkül önmagát alakította. A fel nem soroltokon kívül több televíziós sorozatban is vállalt egy-egy epizódnyi mellékszereplést, mint a 60 percben vagy a Mi a helyzet, Apuban.

Maradva még a Space Jamnél, a második részben, az Új kezdet című 2021-ben bemutatott filmben egy másik legendás NBA-sztár, a jelenleg is aktív LeBron James az egyik főszereplő.

A Los Angeles Lakers 38 éves sztárja szerezte a legtöbb pontot az NBA történetében, megelőzve Kareem Abdul-Jabbart.

A négyszeres NBA-bajnok James elismerései és eredményei is elképesztőek, beleértve az MVP címeit, tizenkilenc All Star-szereplését, vagy éppen a két olimpiai aranyérmét (2008 2012).

LeBron James feltűnt a 2015-ben bemutatott amerikai filmvígjátékban, a Kész katasztrófában.

Ám az első főszerepet a Space Jam folytatása hozta meg számára. LeBron James a nagy bajba került fián próbál segíteni, de kénytelen belátni, hogy egyedül nem boldogul.

A legjobbakhoz fordul segítségért: Tapsi Hapsi, bájos barátnője Lola nyuszi, Dodó kacsa, Speedy Gonzales és a többiek szerencsére vállalják, hogy egy mindent eldöntő kosármeccsen állnak ki az űrből érkezett gonoszok ellen.

így nagyon jó filmet tudunk készíteni a nézőknek, családoknak" - mondta Lebron a filmről.

LeBron James a Space Jam folytatásában Forrás: Origo

James producerként részt vett a Mindent egy lapra, vagy éppen A kosárcsapat visszavág című filmben, míg a 2023-as Micsoda buliban LeBron James exkluzív kastélyában, volt munkahelyükön rendezik meg az év buliját Damon és Kevin, a feltörekvő klubpromóterek és legjobb barátok.

Természtesen nem lehet elmenni szó nélkül Shaquille O'Neal mellett sem. A négyszeres NBA-bajnok - hármat a Los Angeles Lakersszel, egyet pedig a Miami Heattel nyert meg - egykori sztárkosaras tizenötszörös NBA All Star-játékos, olimpiai és világbajnok.

Visszavonulása után rapperként és színészként is kipróbálta magát.

Shaquille O’Nealt imádják a rajongók Forrás: goat.com.au

Még felsorolni is nehéz, mennyi filmben szerepelt:

Csont nélkül (1994), Kazaam, a szellem (1996), Hamm Burger (1997), Acélzsaru (1997), A játék ördöge (1998), Balhé a mosodában (2001), Eszement Freddy (2001), Horrorra akadva 4. (2006), Jack és Jill (2011), Nagyfiúk 2. (2013), Kavarás (2014), Drew bácsi (2018), Mi kell a férfinak? (2019), vagy éppen a Hubie, a halloween hőse (2020).

Ha ki kellene emelni egyet, Adam Sandler egyik legnagyobb sikerére, a Nagyfiúkra esne a választás.

A film úgy nézett ki az egész, mintha a haverokkal csak elmentek volna nyaralni és felvettek közben jó néhány jelenetet. A második részben szerepelt Shaquille O'Neal is, akit egy igazán vicces rendőrt alakított, méghozzá nem mindennapi parókában.