2023 újra rekordév lehet a turizmusban

Turizmus, turista, Budapest, illusztráció, tavasz
Vágólapra másolva!
2019 után idén ismét rekordév lehet a turisztikai szektorban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint. Horváth Péter a Trend FM A Nap Vendége című műsorában hangsúlyozta: ezt a várakozást erősítik a januári adatok is. „Jól hajrázott a turisztikai ágazat 2022 végén, és ezt sikerült átmenteni 2023 elejére is", januárban 1,9 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon az utazók, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

Az ígéretes kezdés után februárban a foglalások száma már elérte a 2 millió vendégéjszakát, ami 10 százalékkal haladja meg a tavaly februárit. A tavalyi első negyedév 5,9 millió vendégéjszakája után az előrejelzések 6,3 millióval számolnak az idén.

Kiemelte: több fontos nyári esemény is nagy hatással lesz az idegenforgalomra. Például a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa köré szerveződő rendezvénysorozat és az augusztusi atlétikai világbajnokság is számos vendéget hoz majd Magyarországra. A vb-re már most 189 ezer éjszakára kötöttek le foglalást az érdeklődők, és turisztikai szempontból a versenyek televíziós közvetítései is jelentős reklámértéket jelentenek.

Az elmúlt évet értékelve Horváth Péter emlékeztetett arra:

14,2 millió vendég csaknem 40 millió éjszakát töltött Magyarországon, ez alig maradt el a 2019-es rekordévtől.

A szálláshelyek tavaly 668 milliárd forint árbevételt generáltak, reálértéken ez 583 milliárd forintot jelent, mely 52 százalékkal magasabb, mint 2021-ben. „A régiós versenyt is Magyarország nyerte, de meghaladtuk a globális visszaépülés ütemét is" – fogalmazott a vezérigazgató.

Hangsúlyozta: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) megmutatja, mi volt, mi van és mi várható a turizmusban. Azzal, hogy 2019 óta 45 ezer szálláshely napi szinten, valós időben küldi az adatokat a rendszerbe, a többi között létrejöhetett az adatalapú marketingkampány, maguk a szolgáltatók is széles körben támaszkodnak az adatokra.

– hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

Így jött létre a tavaly ősszel elfogadott intézkedéscsomag, amelynek legfontosabb eleme a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedése volt 2023 márciusáig. Csak január 31-ig ebből 24 milliárd forint maradt a szolgáltatóknál – mondta, kiemelve: a kormány elindított egy 70 milliárd forint keretösszegű nyílt pályázatot az ágazati szereplők energiaköltségeinek enyhítésére. Az ügynökség stratégiáját érintve úgy fogalmazott:

2023 és 2030 között az MTÜ célja, hogy Magyarország Közép-Európa vezető desztinációja legyen 20 millió vendéggel, akik 50 millió vendégéjszakát töltenek el itt. A cél az, hogy a turizmus-vendéglátás szektor akár 16 százalékkal is hozzájáruljon a GDP-hez.

Turisták fényképezkednek a Budai Várban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Emellett a belföldi turizmusnak továbbra is kiemelt szerepe van, melynek motorja a SZÉP Kártya.

Január végén 90 milliárd forint volt a kártyákon, ami a szálláshelyeken fog realizálódni. 2022-ben a SZÉP Kártya munkáltatói feltöltés összege 354,7 milliárd forint volt, ami csaknem 50 százalékkal magasabb a 2019-esnél – részletezte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A teljes interjú ide kattintva olvasható, illetve ugyanitt hallgatható meg a beszélgetés.