Elfogták a magyar autópályák országúti fosztogatóit

elfogás
Az egyik gyanúsított elfogása
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszak egyik legnagyobb földrajzi kiterjedésű bűncselekmény-sorozatát oldották meg a rendőrök, amiről Dr. Kövecs Máté, a Bács-Kiskun vármegyei főügyészség helyettes szóvivője és Latorovszky Gábor rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos tartott sajtótájékoztatót Egy szervezett bűnözői csoport felszámolása címmel.
Vágólapra másolva!

Egy nagyszabású, vármegyehatárokon átívelő nyomozásról számoltak be.

- mondta Latorovszky, aki elmondta, hogy általában autópályák pihenőiben csaptak le a tolvajok és az egész országban keresték az áldozatokat. Főként külföldiek voltak a célpontok, akik éppen aludtak, és általában csak ébredés után vették észre, hogy az értékeik egy része eltűnt.

A tolvajok vagy kinyitották az ajtót, ha az nem volt bezárva, vagy betörték az autó ablakát, és amit elértek, azt el is vitték. Szinte kizárólag személyautókat vettek célba.

Dr. Kövecs Máté, a Bács-Kiskun vármegyei főügyészség helyettes szóvivője és Latorovszky Gábor rendőr ezredes, rendőrségi tanácsos Fotó: Polyák Attila - Origo

Tavaly nyáron indult nyomozás az ügyben. Először Pest vármegyében jártak a bűnözők, 2022. augusztus 24-én egy lajosmizsei pihenőben fosztottak ki egy autót.

– mondta dr. Kövecs Máté.

Nehéz volt a rendőrök dolga, mivel az autópályákon gyorsan el tudtak menekülni a tolvajok. A Fejér, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyét érintő ügyekben beszerzett adatokat összevetették, kapcsolódási pontokat, azonos, több helyszínen is előforduló nyomokat gyűjtöttek, majd elemezték és értékelték. Pest vármegye rendőrfőkapitánysága fogta össze a szálakat.

Idővel kiderítették, hogy a hét mely napján, hol és hánykor történt bűncselekmény, majd elővettek korábbi ilyen eseteket is, ezekből az információkból derült ki, hogy szervezetten működő bandáról van szó.

az országúti fosztogatók kapcsolati rendszere Forrás: police.hu

A nyomozás végén közel 100 rendőr és TEK munkatársai indultak 12 különböző házhoz Kunszentmiklósra. Tizenkét embert fogtak el.

A férfiakat kifosztással és lopással gyanúsítják, amelyet mindannyian tagadnak.

Dr. Kövecs Máté Fotó: Polyák Attila - Origo

Mivel a február 23-án elfogott 12 ember esetében fennállt a szökés, bűnismétlés és a nyomozás akadályozásának veszélye, március 1-jén elrendelték a letartóztatásukat.

- tette hozzá Dr. Kövecs Máté.

Az egyik gyanúsított elfogása Forrás: police.hu

Most azt tudni, hogy övennél több ilyen bűncselekmény történt és

a lopásokkal okozott kár meghaladja a 10 millió forintot.

Végül az is elhangzott a tájékoztatón, hogy nem ez a 12 ember az összes bűnöző. Decemberben elfogtak már 5 embert, akik közül egyet le is tartóztattak, így most összesen 17 ember ellen folyik eljárás kifosztás és lopás miatt.