Sohasem késő szakmát váltani

Vágólapra másolva!
Kevés szó esik arról, hogy csak nagyon kevés olyan ember van, aki már gyerekként tudja, hogy mivel szeretne majd foglalkozni felnőttként. Emiatt akinek van lehetősége, türelme és szorgalma, az az évek során több típusú munkát is kipróbál, hátha majd megtalálja valahol a helyét. Ebben a cikkünkben egy érdekes esetet mutatunk be, amely tökéletes példája annak, hogy sosem késő szakmát váltani.
Vágólapra másolva!

A boldog, de szorgos diákélet

Egy forró nyár az építőiparban

Történetünk az internet születése körül kezdődik, ahol Csaba 15 éves korában egy építkezésen segít diákként, hogy legyen miből számítógépet vennie. Ennek köszönhetően már igen fiatalon tisztába kerül azzal, hogy a különféle építőanyag típusok használata, a szerkezeti megoldások értelmezése, illetve a hatalmas munkagépek kezelése nem is olyan egyszerű, mint ahogyan azt elképzelte. Az építőipar igen szerteágazó, neki leginkább építőanyagokkal kell dolgoznia ezen a nyáron. Ebben a pár hónapban értékes tapasztalatokra tesz szert, de azért jobb lett volna, ha a nyár során eljut ő is a strandra, ahol a jómódú haverjai töltötték a vakáció napjait.

Forrás: elements.envato.com

Egyetemi évek

Kóstoló a bútoriparból

Csaba az egyetemi évei alatt igyekszik mindenféle diákmunkát vállalni, hogy legyen miből fizetnie a kollégiumi díjat és maradjon valami a csütörtöki partikra is. Szerencsére talál egy bútorkereskedésnél munkát, ahol igen szerteágazó tudásra tesz szert. Hamar megtanulja mit jelent a bútorvasalat és a zsanér, megismerkedik a különféle típusú és kialakítású bútorfogantyú és bútorgomb modellekkel, és akkor sem esik pánikba, ha valakinek nem préselt farostlemezből készült asztal, hanem tömörfából készült egyedi bútor kell. Tapasztalatnak ez is kiváló volt, de sajnos semmi köze ahhoz, amit az egyetemen tanul.

Hogy tetszene egy irodai munka?

A diákévek során Csabának végre sikerül egy kényelmes irodai munkát szereznie a diákszövetkezet segítségével, így közelebbről is láthatja, hogy milyen is az a tipikus irodai munka. Mivel ő csak egy diák, így hamar rájön, hogy neki kell elmennie a sarkon lévő papír-írószerbe, hiszen a rengeteg irodaszer nem lesz ott magától a szorgos irodai dolgozók asztalán. Megtanulja itt Csaba, hogy az irodai munka igazából unalmas, mert mindenki pötyög valamit a számítógépén, és valamiért sosem sikerül végezni a munkával a határidőre. Kapkodás, stressz, sok egy helyben való ücsörgés - ez nem tetszik Csabának.

Az egyetemnek vége, tapasztalat pedig zéró

Programozóként webshopnál kezdeni - jó dolog?

Csaba befejezte az egyetemet egy vidéki városban, de valós szakmai tapasztalat híján csak egy táska webáruház csapatában tud elhelyezkedni, mint IT kapcsolattartó. Mindegy, legalább belelát a beszerzési folyamatokba, a rendeléskezelőbe, segíti optimalizálni az admin működését, illetve itt-ott módosításokat is sikerül kikönyörögnie a webshopban, hogy jobb legyen a vásárlóknak a felhasználói élménye. Mivel egy kis cégnél dolgozik, így ő kapja meg a marketing feladatokat is. Meglepődve veszi észre Csaba, hogy tetszik neki a marketing.

Programozóból online marketinges

Miután Csaba eltölt 5 évet a táska webshopnál, úgy érzi, hogy ugyan autodidakta módon, de megtanulta az online marketing szakma csínját-bínját, és elkezd új állás után nézni. Most nem programozói állásokat böngészik, hanem online marketing munkatárs pozíciókat néz, és meglepődve látja, hogy jobban keresne egy profi marketing ügynökség csapatában, mint most, egy webshopban IT kapcsolattartóként.

Több állásinterjú után végre megtalálja azt az online marketing ügynökséget, ahol nemcsak az újdonsült marketing tudását, de a régi programozói ismereteit is egyaránt tudja hasznosítani. Ki gondolta volna, hogy megtalálja azt a munkát, amit igazán szeret?

Konklúzió

Ne essünk pánikba, ha nem tudjuk 3 évesen, hogy agysebészek vagy kémikus tudósok szeretnénk lenni. Helyette inkább hagyjuk, hogy az élet segítsen dönteni, mert ha szorgalmasak és kitartóak vagyunk, előbb-utóbb az élet elénk tár egy olyan lehetőséget, amire nem is gondoltuk, hogy opció lehet. Fontos emiatt, hogy mindig tanuljunk valami újat, legyen legalább egy-két hobbink, hiszen sosem lehet tudni, hogy mi tetszik majd meg annyira, hogy abból később meg is tudunk élni. Az internet világában a lehetőségek száma szinte végtelen. Használjuk ki!