Börtönbe került egy thai férfi, mert a királyt gúnyolta kacsákat ábrázoló naptárával

Horizontal DEMONSTRATION POLITICAL CRISIS BOUEE DUCK SYMBOL INFLATABLE OBJECT DEMONSTRATOR CROWD
(FILES) In this file photo taken on November 27, 2020 pro-democracy protesters hold up large inflatable yellow ducks, which have become a symbol of the demonstrations, during an anti-government rally in Bangkok. - A Thai man has been jailed for two years for selling calenders featuring satirical yellow rubber ducks that prosecutors said defamed the royal family. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy thai férfi börtönbe került, mert a királyt "gúnyoló", sárga kacsákat ábrázoló naptárakat árult - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

A 26 éves Tonmai két év börtönbüntetést kapott a demokráciatüntetések jelképévé vált sárga kacsákat ábrázoló naptárai miatt.

A Tonmai becenéven ismert jogi tisztviselőt 2020. december 31-én tartóztatták le, miután a rendőrség házkutatást tartott otthonában, és elkobozta a sárga kacsákat ábrázoló asztali naptárait - a több mint két évvel ezelőtt kezdődött, fiatalok által vezetett demokráciapárti tüntetések egyik szimbólumát.

A hatóságok szerint a naptárak, amelyeket egy Facebook tiltakozó csoporton keresztül árultak, a királyt rágalmazták.

Tonmait a bíróság két évre elítélte, de 70 000 baht (700 000 forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Legalább 1890 embert, köztük 284 18 év alatti kiskorút vádoltak a hatóságok, miután lecsaptak a 2020 júliusában kezdődött, fiatalok által vezetett tömegtüntetésekre.

Demokráciapárti tüntetők nagy, felfújható sárga kacsákat tartanak a magasba, amelyek a tüntetések szimbólumává váltak egy kormányellenes tüntetésen Bangkokban Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A tüntetők törvényt szegtek, amely alapján háromtól 15 évig terjedő büntetést is járhat. A fiatalokat nyilvánosan tartott beszédek és online bejegyzések, valamint a tiltakozás szatirikusabb formái, például a jelmezek viselése miatt vették célkeresztbe.

Tonmai ügye kapcsán a rendőrség azt állította, hogy

a naptár célja a király kigúnyolása volt.

A naptárban olyan képek szerepeltek, amelyeken egy rajzfilmkacsa látható kutyák mellett, egy másikon szintén egy kacsa egy VIP-gépen repül, miközben két másik kacsa sétál mellette. Megint másik képen a kacsa fején egy óvszerrel látható.

A kutyákkal a királyi családhoz hű embereket akarták szimbolizálni és kigúnyolni, a repülőgép képe pedig a királyra, a királynőre és hitvesére vonatkozott - állította a vád tanúja.

Tonmai-t védők azzal érveltek, hogy nem a férfi készítette a naptárakat, csak segített azokat kézbesíteni. A kacsa nem a király megszemélyesítője volt, hanem saját karaktere - mondta a védelem.

A gumikacsák a 2020-as demokráciapárti mozgalom szimbólumává váltak, miután egyes tüntetők felfújható kacsákat használtak pajzsként a vízágyúkkal szemben.

A 2020-ban történt tömeges tüntetések Thaiföldön arra irányultak, hogy politikai változások történjenek, beleértve az ország hatalmas monarchiájának reformját is. A tüntetők egy olyan tabutémát feszegettek, amelyet korábban nem tárgyaltak nyilvánosan. A tömeges tiltakozások a következő évben - részben a jogi szigorítás miatt - alábbhagytak.

A változásra való felhívások azonban más formában továbbra is fennmaradtak. Egy 21 és egy 23 éves nő január 18. óta éhségsztrájkol, hogy jogi reformot követeljen. Mindkettőjüket börtönbe zárták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A két nő továbbra is azt követeli, hogy engedjék szabadon azokat, akiket hasonló vádak miattakiket letartóztatásban tartanak.