Megrendezik a szívbeteg gyermekek első családi olimpiáját

szívbeteg gyermek
A rendezvény lehetőséget nyújt a szívbeteg kicsiknek, hogy teljes értékűnek érezzék magukat
Vágólapra másolva!
Évente átlagosan 800 új szívbeteg gyermek születik Magyarországon, akiknek jelentős része élethosszig tartó szoros kontrollt, folyamatos gondozást igényel. A veleszületett anomáliákon túl, szerzett szívbetegségek is jelentős számban jelennek meg gyermekkorban. A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja a szívbeteg gyermekek ellátásának első számú – és sok szempontból egyetlen – hazai centruma, amely a Szív-kör Egyesülettel közösen rendezi meg a szívbeteg gyermekek első családi olimpiáját.
Vágólapra másolva!

A szívbeteg gyermekek problémája túlmutat az orvosi ellátáson

Fontos kiemelni, hogy a veleszületett és szerzett gyermekkori szívbetegségek ügyének képviselete olyan komplex feladat, ami messze túlmutat az érintettek kardiológiai gondozásán, sebészeti ellátásán, kórházi ápolásán.

A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány több, mint 30 éve viszi a vállán ezt a nemes feladatot.

A Szív-Kör Egyesület 2020-ban alakult azzal a céllal, hogy bejegyzett, hivatalos szervezetként összefogja és széles körben képviselje a szívbeteg gyermekeket és családjaikat.

Sok családot érint gyermekük szívbetegsége Forrás: Szív-Kör Egyesület

Az egyesület elsődleges küldetése egy aktív, támogató közösség megteremtése és ezzel együtt egy hiteles információs fórum felépítése. Az alapítók olyan teret szerettek volna életre hívni, ahol a tagok őszintén megoszthatják egymással örömüket, bánatukat, a betegséggel, élethelyzetükkel kapcsolatos kérdéseiket, hiszen a szívbeteg gyermekek speciális problémáit a szüleik ismerik a legjobban.

A rendezvény lehetővé teszi, hogy a szívbeteg gyermekek is átéljék a mozgás és versenyzés örömét

A Szív-Kör Egyesület a fentiek jegyében tavaly rendezte meg első családi rendezvényét, a Szív-Kör Fesztivált, amelyet idén nyáron egy újabb nagyszabású esemény követ, a Szív-Kör Olimpia, ami egy olyan, a szívbeteg gyermekeknek és családjaiknak rendezett találkozó, amely a sportolás jegyében zajlik majd, de a lényeg az együttlét lesz.

A mottó, hogy a mozgás öröme ezen a napon legyen mindenkié.

A rendezvény lehetőséget nyújt a szívbeteg kicsiknek, hogy teljes értékűnek érezzék magukat Forrás: Szív-Kör Egyesület

A szakemberek bevonásával összeállított versenyszámok lehetővé teszik, hogy a szívbetegen született vagy szívműtéten átesett gyermekek is

átélhessék a mozgás örömét, a versenyzés adta sikerélményt.

A játékos sorverseny során a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjának orvosai, ápolói is a csapatokat erősítik majd, mert az összefogás túlmutat a kórház falain. Az esemény fővédnöke és a díjak átadója Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó lesz.

A szívbeteg gyermekek is átélhetik a versenyzés örömét és sikerélményét Forrás: Szív-Kör Egyesület

Az olimpia programjában szerepelnek még sportági bemutatók, rekordkísérlet- és különböző gyermekprogramok. Sajnálatos tény, hogy társadalmi jelentőségéhez mérten ezen gyermekek érdekképviselete nem kapja meg a megérdemelt figyelmet, problémájuk nincs kellően jelen a hazai köztudatban. A Szív-Kör Olimpia kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a kommunikáció széles körűvé válhasson

(Forrás: Szív-Kör Egyesület)