Szemétben úszik Párizs a sztrájk miatt

Párizs, 2023. március 14, szemétszállítók sztrájkolnak, nyugdíjkorhatár emelés ellen,
Párizs, 2023. március 14. Szeméthalmok egy párizsi utcán 2023. március 14-én, a szemétszállítók sztrájkjának kilencedik napján, amikor már több tonna hulladék halmozódott fel a francia fővárosban. A sztrájkolók a többek között a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó tervezett nyugdíjreform ellen tiltakoznak. MTI/EPA/Mohamed Badra
Vágólapra másolva!
Az immár tizedik napja tartó francia tüntetéssorozat leginkább az olajfinomítók működésében és a szemétszállításban okoz fennakadást. A tüntetők célja, hogy a törvényhozás ne szavazza meg a nyugdíjkorhatár emelését.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hete kezdődött a stratégiai szektorok gördülő sztrájkja Franciaországban, amely elsősorban az olajfinomítókban és a hulladékszállításban érezteti a hatását.

Szeméthalmok egy párizsi utcán 2023. március 15-én, a szemétszállítók sztrájkjának tizedik napján Forrás: MTI/AP/Thomas Padilla

A párizsi utcákon mintegy hétezer tonna szemét halmozódott fel, de több nyugat-franciaországi nagyvárosban, Rennes-ben, Le Havre-ban és Nantes-ban is szeméthegyek borítják az utcákat a hulladékszállítók kilencedik napja tartó sztrájkja miatt – derül ki a vg.hu összeállításából.

Az egészségügyi veszélyekre hivatkozva Gérald Darmanin belügyminiszter kezdeményezte a párizsi önkormányzat felszólítását arra, hogy kötelezze a köztisztasági vállalat dolgozóinak egy részét a munkafelvételre. Erre a munkaügyi törvény vészhelyzetben lehetőséget biztosít. Eközben a hulladékszállítók bejelentették, hogy március 20-ig meghosszabbítják a sztrájkjukat.

Több ezer tonna szemét lepte el a párizsi utcákat Forrás: AFP/Christophe Archambault

A korábbi tiltakozónapokat kísérő tömegrendezvényeken több mint egymillióan vonultak utcára országszerte. A felmérések azt mutatják, hogy a franciák 70 százaléka támogatja a tiltakozást a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése ellen, és 60 százalékuk egyetért a stratégiai szektorok sztrájkjával is.

Emmanuel Macron nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a kormány életbe lépteti az alkotmány 49.3-as cikkét, amely szerint mégsem bocsátja parlamenti végszavazásra a reformot. A jogszabály szerint egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, ha a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és ezt követően 24 órán belül egy bizalmatlansági indítvány nem mozdítja el a kormányt.

Szeméthalmok egy párizsi utcán 2023. március 14-én, a szemétszállítók sztrájkjának kilencedik napján Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

A kormány ezt a megoldást használta ősszel a költségvetés elfogadásához is.