Bánki Erik: Súlyos baloldali visszaélésekre figyelmeztet az ÁSZ elnöke

BÁNKI Erik
Budapest, 2022. június 21. Bánki Erik, az előterjesztő gazdasági bizottság elnöke felszólal a globális minimumadót elutasító határozat tárgyalásán az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 21-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Súlyos visszaélések és törvénysértések gyanújára figyelmeztetett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a baloldal kampányfinanszírozása kapcsán - hangsúlyozta Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában annak kapcsán, hogy számvevőszéki vizsgálat indult a "guruló dollárok" ügyében.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti politikus azt mondta, értesülése szerint az ÁSZ-vizsgálat a feltárt problémák miatt a vártnál hosszabb időt vesz majd igénybe, sőt be kell vonni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, mivel az ellenzéki pártok által benyújtott számlák alapján az adócsalás, adóelkerülés gyanúja is fennáll.

- jelentette ki Bánki Erik.

Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Felidézte: a baloldali pártok komoly hazugságspirálba kerültek, hiszen eleinte "mikroadományokat" emlegettek, majd kiderült, hogy mindössze néhány nagy támogató adta össze a "bődületes mennyiségű" pénzt. Ezután azzal próbálták elterelni a gyanút, hogy civil szervezeteket támogattak a pénzből, de bebizonyosodott, hogy ez sem igaz - mondta a bizottsági elnök.

Szerinte Karácsony Gergely főpolgármester is érintett kell, hogy legyen az ügyben, hiszen a kampányban miniszterelnök-jelölt volt, és "az egyik legbizalmasabb tanácsadója, Korányi Dávid működtette" a külföldi finanszírozás rendszerét.

Bánki Erik teljességgel kizártnak nevezte, hogy a külföldi pénzek csak Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölthöz érkeztek volna. Hozzátette:

Sőt, a baloldali politikusok maguk is számtalanszor nyilatkoztak arról, hogy közös kampánystábot működtetnek, mindenről közösen döntenek - érvelt Bánki Erik, megjegyezve: a támogatás nagy része ráadásul a DatAdat nevű céghez vándorolt, ami mögött Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök áll.

Bánki Erik kiemelte: minden magyar embernek joga van ahhoz, hogy tudja, pontosan mi történt, hiszen Magyarország irányításáról van szó.

"Nem engedhetjük, hogy külföldről irányítsák ezeket a folyamatokat" - húzta alá.